image

Politie krijgt 274 meldingen van ransomware en ddos-aanvallen

dinsdag 6 september 2016, 10:23 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft het afgelopen jaar 274 meldingen van ransomware en ddos-aanvallen ontvangen, zo laat het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid in het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 weten. 124 van de 274 meldingen/aangiftes hadden betrekking op ransomware.

Een jaar eerder ging het nog om 87 meldingen die bij de politie binnenkwamen. Van de 124 ransomware-meldingen die het afgelopen jaar werden gedaan ging het bij tenminste 35 van deze meldingen specifiek om cryptoware, ransomware die bestanden voor losgeld versleutelt. "Deze aantallen zijn waarschijnlijk slechts een fractie van het totaal aantal incidenten met ransomware", aldus het NCSC. Problemen bij het opnemen van aangiftes, inconsistentie bij de registratie en onbekendheid met de mogelijkheid van melden en aangifte doen, zorgen volgens de overheidsinstantie ervoor dat lang niet alle incidenten in deze statistieken zijn terug te vinden.

Ddos-aanvallen

De politie ontving daarnaast 150 meldingen van ddos-aanvallen. Een jaar eerder ging het nog om 67 aangiftes. Scholen zijn regelmatig het slachtoffer van een aanval. De aanval is daarbij meestal gericht tegen een willekeurige pc op de school waarop een scholier actief is, maar raakt de router en internetverbinding van de school. Ook individuele eindgebruikers zijn het doelwit, bijvoorbeeld online gamers die door hun concurrenten via een ddos-aanval worden aangevallen, waardoor het onmogelijk wordt om het computerspel te spelen. De internetprovider van de gamer kan daar veel last van ondervinden, zo stelt het NCSC.

Het komt ook regelmatig voor dat Nederlandse organisaties via ddos-aanvallen worden afgeperst. De aanvaller voert een kleine ddos-aanval uit en meldt zijn intentie om later een veel grotere aanval uit te voeren. Alleen als de organisatie betaalt zal de aanval uitblijven. Een bekende groepering die op deze manier te werk ging is DD4BC (DDoS for bitcoin). In geen van de bij het NCSC bekende Nederlandse gevallen tijdens de rapportageperiode leidde het uitblijven van betaling tot een grotere aanval na de deadline.

Reacties (2)
06-09-2016, 12:57 door Anoniem
En hoeveel aangiftes hebben de lokale politiebureaus afgewimpeld omdat ze het niet snappen?
06-09-2016, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem: En hoeveel aangiftes hebben de lokale politiebureaus afgewimpeld omdat ze het niet snappen?

Hear hear!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.