image

Van der Steur verdedigt encryptie in Europa

woensdag 7 september 2016, 11:18 door Redactie, 10 reacties

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft tijdens een informele bijeenkomst van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie het gebruik van encryptie verdedigd. De kern van zijn betoog was dat restrictieve wettelijke maatregelen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie op dit moment niet gewenst zijn.

De nieuwe voorzitter van de Europese Unie Slowakije wilde in juli het probleem dat encryptie voor opsporingsdiensten vormt met de lidstaten bespreken. Het ging om een informele bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, die uit ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten bestaat. Tijdens het overleg bracht Van der Steur het Nederlandse standpunt in, dat beperkende wettelijke maatregelen op dit moment niet wenselijk zijn.

"Encryptie is namelijk van groot belang voor internet security, de privacy van personen en de vertrouwelijkheid van de communicatie van bedrijven", schrijft de minister in het verslag van het overleg dat deze week is vrijgegeven (pdf). "Anderzijds is er een behoefte uit hoofde van opsporing en vervolging van strafbare feiten om toegang te kunnen krijgen tot digitale informatie. Ter zake is een Europese of, nog beter, een mondiale aanpak aangewezen."

Enkele lidstaten vielen minister Van der Steur bij in het afwijzen van wettelijke restricties. Andere lidstaten benadrukten dat gezocht moet worden naar mondiale en niet alleen Europese oplossingen, en hadden begrip voor de nervositeit van opsporingsdiensten wat betreft het toenemende gebruik van encryptie. Om welke lidstaten het precies gaat laat de minister niet weten.

Een aantal lidstaten wees verder op het belang van goede relaties met internetproviders, waardoor meestal de benodigde informatie voor de opsporing en vervolging kan worden verkregen. "Het zou echter beter zijn om tot Europese afspraken te komen, ook wat encryptie en decryptie betreft", zo laat Van der Steur weten. Afsluitend gaf Europees commissaris voor Justitie Jourova aan te zullen onderzoeken of een initiatief op het gebied van encryptie gewenst is. Sinds het overleg zijn Duitsland en Frankrijk met een plan gekomen om te kijken of aanbieders van chatdiensten kunnen worden verplicht om informatie te ontsleutelen. Het plan zal tijdens de EU-top deze maand besproken worden.

Reacties (10)
07-09-2016, 11:50 door Erik van Straten
Hoe dit te rijmen valt met de uitlatingen van Staatssecretaris Dijkhoff gisteren [1] weet ik niet, maar ik ben Minister Van der Steur wel dankbaar voor het feit dat hij het gebruik van (sterke?) encrytie heeft verdedigd.

[1] https://www.security.nl/posting/484187/Dijkhoff+wil+meer+bevoegdheden+voor+aanpak+cybercrime
07-09-2016, 11:56 door Anoniem
Waar ik over val is dat hij betoogt:" dat restrictieve wettelijke maatregelen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie op dit moment niet gewenst zijn."
07-09-2016, 12:15 door SPlid
op dit moment, OP DIT MOMENT, wanneer dan wel ?

Ik zal zelf toch wel uitmaken of ik iets geencrypted of gestenograveerd versturud niet ?
07-09-2016, 12:16 door Anoniem
Is toch wel raar....de overheid spreekt met meer dan 1 tong tegelijk.
07-09-2016, 12:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-09-2016, 14:06 door Anoniem
Mooi, er is verdeeldheid binnen Europa dus er gaat nooit iets geregeld worden, laat staan mondiaal.
07-09-2016, 17:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-09-2016, 17:09
[Verwijderd]
07-09-2016, 18:19 door Anoniem
Door Taxus:
Door Erik van Straten: Hoe dit te rijmen valt met de uitlatingen van Staatssecretaris Dijkhoff gisteren [1] weet ik niet, maar ik ben Minister Van der Steur wel dankbaar voor het feit dat hij het gebruik van (sterke?) encrytie heeft verdedigd.

[1] https://www.security.nl/posting/484187/Dijkhoff+wil+meer+bevoegdheden+voor+aanpak+cybercrime
bij politieke mensen moet je nooit naar de woorden kijken ("iedereen 1000 euro!" zei meneer rutte). je moet kijken of hun woorden met de daden overeenstemme...anders trap je erin...,,,

www.privacybarometer.nl monitort het stemgedrag van de diverse partijen in de kamer.
07-09-2016, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem: Is toch wel raar....de overheid spreekt met meer dan 1 tong tegelijk.

Nee, een simpel antwoord in een woord: VERKIEZINGEN..
07-09-2016, 19:13 door karma4
van de Steur kennen we alleen maar met de uitspraken dat privacy er niet toe doet als het maar gemakkelijker voor de overheid is. Met deze uitzondering mogen we dan eens en keer blij zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.