image

Minister wil kentekenfoto's 4 weken lang blijven opslaan

woensdag 7 september 2016, 16:21 door Redactie, 9 reacties

Kentekens die de politie met camera's vastlegt mogen als het aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ligt vier weken lang voor opsporingsdoeleinden bewaard blijven, waarmee hij kritiek van privacyorganisaties en de Autoriteit Persoonsgegevens naast zich neerlegt.

Dat blijkt uit een aanpassing van het ANPR-wetsvoorstel. De minister zegt wel de toegang voor politiemensen aan te zullen passen. Die krijgen als het wetsvoorstel wordt aangenomen alleen toegang tot kentekengegevens na een bevel van de officier van justitie. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de inhoud van het bevel. Voor het opvragen van informatie moet een concrete aanleiding zijn, namelijk de opsporing van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan of de aanhouding van een voortvluchtige. Ook komt er een regeling voor de verstrekking van data aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Kritiek

Privacyorganisaties hebben grote kritiek op wetsvoorstel. Begin 2011 adviseerde de Autoriteit Persoonsgegevens, toen nog bekend als het College bescherming persoonsgegevens, om het wetsvoorstel niet in te dienen. "De politie krijgt door deze wettelijke basis de bevoegdheid om, in de geschetste mogelijkheid van een landelijk dekkend ANPR-cameranetwerk, alle passanten op Nederlandse wegen als potentiële verdachten in politiebestanden op te nemen", aldus de toezichthouder.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het wettelijk mogelijk maken van deze verwerking, die inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een groot aantal burgers, alleen te rechtvaardigen wanneer de noodzaak daartoe is aangetoond. De toezichthouder stelde dat dit noch wat betreft de subsidiariteit, noch wat betreft de proportionaliteit het geval is.

Drie jaar later in 2014 was het stichting Privacy First die over de opslag van kentekenfoto's aan de bel trok. "Onder het wetsvoorstel van Opstelten zullen de kentekens van alle automobilisten voortaan vier weken worden opgeslagen voor opsporing en vervolging. In de optiek van Privacy First vormt dit een flagrante privacyschending", zo liet de organisatie weten. Die gaf aan de Nederlandse Staat wegens collectieve privacyschending voor de rechter te zullen dagen als wetsvoorstel toch wordt aangenomen.

Reacties (9)
07-09-2016, 17:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-09-2016, 18:27 door Anoniem
Tja, voor de VVD blijf je schuldig totdat je onschuld bewezen is..... ?
07-09-2016, 18:35 door Anoniem
Dat vraagt om een WOB-verzoek: Geef maar alle locaties van ANPR camera's in Nederland op papier. Dan kan de privacybewuste medelander zelf zijn 'anonieme' route bepalen.
07-09-2016, 19:55 door karma4
De baas van het AP is inmiddels door BZK vervangen. De oude was mogelijk veel te weerbaar.
07-09-2016, 20:44 door Anoniem
Deze man is een giller!!
08-09-2016, 07:49 door Anoniem
Door Anoniem: Dat vraagt om een WOB-verzoek: Geef maar alle locaties van ANPR camera's in Nederland op papier. Dan kan de privacybewuste medelander zelf zijn 'anonieme' route bepalen.

Grappig: als je Googled op ANPR-netwerk, dan is het voornamelijk Belgie dat opkomt... Antwerpen heeft kennelijk al een waterdicht netwerk liggen. Hebben onze collega's van security.be niet tijdig aan de bel getrokken?
08-09-2016, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, voor de VVD blijf je schuldig totdat je onschuld bewezen is..... ?

Tenzij je VDD-er bent natuurlijk, dan geldt het omgekeerde.
08-09-2016, 16:11 door Anoniem
VVD een partij die, bij herhaling, bewezen heeft onbetrouwbaar te zijn en alles en iedereen aan zijn laars te lappen.
Vervolgens hopen dat je met een ongemeend 'sorry' ermee weg kunt komen.
08-09-2016, 17:55 door Anoniem
Van der Steur ... dat is toch die man die gelijktijdig alle tegenstrijdige kanten op kan lullen .

Die moet eens gewoon hulp gaan zoeken bij een serieus goeie hersendokter .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.