image

Politie helpt bijna 700 slachtoffers WildFire-ransomware

maandag 12 september 2016, 15:12 door Redactie, 0 reacties

Bijna 700 mensen die het slachtoffer van de WildFire-ransomware werden hebben dankzij een portal die door de politie, Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab werd opgezet hun bestanden teruggekregen. Dat heeft het Team High Tech Crime van de politie vandaag bekendgemaakt.

Via de portal NoMoreRansom biedt de politie verschillende decryptietools aan. De website werd in juli gelanceerd en moet slachtoffers zowel helpen bij het ontsleutelen van bestanden als het voorkomen van infecties. Eén van de ransomware-exemplaren waarvoor de portal een oplossing biedt is WildFire. Deze ransomware verspreidde zich via kwaadaardige macro's in Office-documenten en had het vooral op Belgische en Nederlandse internetgebruikers voorzien.

Vorige maand wist de politie de command & controle-server van de WildFire-ransomware op het Tor-netwerk offline te halen. Daarbij werden ook 5800 decryptiesleutels van slachtoffers gevonden. Deze encryptiesleutels zijn vervolgens voor de ontwikkeling van een gratis decryptietool gebruikt, waarmee slachtoffers kosteloos hun bestanden kunnen terugkrijgen. Inmiddels hebben 690 van de slachtoffers hun bestanden zonder te betalen teruggekregen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.