image

148.000 euro schade door fraude met internetbankieren

donderdag 15 september 2016, 09:19 door Redactie, 4 reacties

In de eerste zes maanden van dit jaar wisten criminelen via fraude met internetbankieren 148.000 euro te stelen, zo heeft Betaalvereniging Nederland vandaag bekendgemaakt. Niet eerder werd er zo weinig met internetbankieren gefraudeerd. Het voorgaande halfjaar bedroeg die schade nog 814.000 euro.

Ook in meerjarig perspectief is de daling aanzienlijk. In de eerste helft van 2012 bedroeg de schade door fraude met internetbankieren nog 24,7 miljoen euro. Volgens Betaalvereniging Nederland weten fraudeurs met malware en gewone phishing nauwelijks nog slachtoffers te maken. Banken zouden de pogingen tot fraude steeds beter weten te detecteren en klanten laten zich steeds minder misleiden.

Phishing naar betaalpassen

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in de eerste helft van dit jaar 4,69 miljoen euro. Ook een daling ten opzichte van vorig jaar, toen de schade voor heel 2015 op 17,9 miljoen euro uitkwam. De grootste schadepost, 1,62 miljoen euro, wordt veroorzaakt door gestolen of verloren betaalpassen Daaronder valt ook schade door de zogeheten pas-opstuurfraude die begin 2015 de kop opstak. Slachtoffers worden daarbij via e-mail, sms, social media of telefoon overgehaald om hun betaalpas per post naar een vals adres op te sturen en de bijbehorende pincode op een phishingsite in te voeren.

Reacties (4)
15-09-2016, 10:45 door potshot
hoe vaak heb ik al niet gelezen van de bange ouwe wijven hier dat ze alles contant willen betalen want anders houden ze geen cent over door internet criminelen.
gelukkig zijn er geen zakkenrollers,overvallers en ander tuig dat je geld fysiek af kan pakken..
15-09-2016, 11:06 door Anoniem
Door potshot: hoe vaak heb ik al niet gelezen van de bange ouwe wijven hier dat ze alles contant willen betalen want anders houden ze geen cent over door internet criminelen.
gelukkig zijn er geen zakkenrollers,overvallers en ander tuig dat je geld fysiek af kan pakken..
De grootste schadepost, 1,62 miljoen euro, wordt veroorzaakt door gestolen of verloren betaalpassen
Waarom mag niet iedereen voor zich zelf bepalen of hij wel of niet contant betaalt.
15-09-2016, 11:07 door Anoniem
@potshot:beetje respectloze opmerking.
Verplaats je eens in een oudere.
Je hebt misschien zelf een in de familie.
Praat eens over dit soort zaken.
15-09-2016, 15:35 door Anoniem
Kan deze vermindering ook niet veroorzaakt worden door het feit dat de banken de schade steeds meer bij de klant leggen en dat deze vaak voor de kosten op moet draaien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.