image

Nieuwsorganisaties klagen FBI aan wegens iPhone-hacktool

zaterdag 17 september 2016, 09:15 door Redactie, 6 reacties

Verschillende nieuwsorganisaties in de Verenigde Staten hebben de FBI aangeklaagd om te achterhalen hoeveel er is betaald voor de hacktool waarmee de opsporingsdienst de iPhone 5c van één van de San Bernardino-schutters kon ontgrendelen en door wie de tool is ontwikkeld, zo meldt de Associated Press.

Het ontgrendelen van de iPhone was aanleiding voor een rechtszaak tegen Apple, waarbij de FBI eiste dat het bedrijf een backdoor zou ontwikkelen om toegang tot het toestel te krijgen. Vervolgens maakte de opsporingsdienst bekend dat het via een externe partij toegang tot het toestel had gekregen. Hoeveel de FBI had betaald en wie deze partij is liet de opsporingsdienst niet weten. Wel verklaarde FBI-directeur James Comey dat de FBI veel voor de hacktool had betaald. "Meer dan ik voor de verdere duur van deze baan zal verdienen. Maar het was het helemaal waard."

Amerikaanse media achterhaalden dat Comey zo'n 14.900 dollar per maand verdient. Aangezien zijn ambtstermijn nog 7 jaar en 4 maanden duurt, zou het om een bedrag van meer dan 1,3 miljoen dollar gaan dat de hackers voor hun exploit ontvingen. Deze week demonstreerden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge echter een aanval waarmee het ook mogelijk bleek om een iPhone 5c te ontgrendelen. De aanval is met goedkope en algemeen verkrijgbare elektronica-apparatuur uit te voeren.

De Associated Press, Vice Media en Gannett hebben nu een aanklacht onder de Amerikaanse Freedom of Information Act ingediend, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur. De nieuwsorganisaties zeggen dat het essentieel is voor het toezicht van het publiek op het functioneren van de overheid om het bedrag en de aanbieder van de hacktool te achterhalen. Eerdere verzoeken om de informatie werden echter door de overheid geweigerd omdat die invloed op "handhavingsactiviteiten" zouden kunnen hebben.

Reacties (6)
17-09-2016, 10:15 door karma4
Britse onderzoekers hebben het gelijk van de FBI aangetoond. https://www.security.nl/posting/485365#posting485429 Dat Tim Cook gelogen heeft over de eis van een backdoor kun je zelf teruglezen in de court order (wired artikel)
Waar het device met naam en toenaam benoemd is en de weg open gelaten hoe de informatie van het toestel te krijgen is.
Zoiets als van de universiteit van Cambridge had Apple toen ook mogen doen.

Hoeveel er voor de hack van dat Israëlisch Cellebrite bedrijf betaald is, is ook in het nieuws geweest http://www.foxnews.com/politics/2016/04/21/james-comey-fbi-spent-over-1-million-to-unlock-san-bernardino-attackers-iphone.html{/url] net zoals de naam van het bedrijf http://arstechnica.com/tech-policy/2016/04/fbi-paid-gray-hats-for-zero-day-exploit-that-unlocked-seized-iphone/. De gewone bedrijfsbelasting wil Apple (en vele andere grote jongens) niet betalen. Met hun macht overrulen ze de gewone regels. Met die uitoefening van de politieke macht die Apple kennelijk heeft als commercieel bedrijf, zie ik dat eerder als een zorgelijk iets voor de vrijheid dan het vinden van de bonnetjes. Let wel er is geen ontkenning over de zaak Hack aankoop. Men is kennelijk overtuigd dat Appel heel zielig is.Ergo: Er is eerder en probleem dat de commerciële bedrijven zo'n grote macht hebben in de politiek dat er geen controlerende overheidsfunctioneren is.
17-09-2016, 13:07 door Anoniem
Macht corrumpeert en absolute macht absoluut. Denk daar maar eens over na.
Het als "psychopathisch" te kwalificeren gedrag van grote multinationals regeert de wereld.
Maar een ieder is daar nog niet geheel van overtuigd.

Alleen weet men niet dat de "wet van karma" niet te ontlopen valt.
Daar valt niets aan af en toe te doen, ook niet door deze zogeheten absolute machthebbers.
17-09-2016, 13:16 door Anoniem
Door karma4: Zoiets als van de universiteit van Cambridge had Apple toen ook mogen doen.
Alleen als behalve Apple ook FBI daar achter kon staan. Als FBI dat blokkeerde, omdat bijvoorbeeld bij hoge temperatuur los solderen een te hoog risico op beschadiging met zich meebracht, dan was dat geen optie.

Je schreef in de reactie waar je naar linkt dat Apple "op elke andere manier naar eigen inzicht aan het informatieverzoek [had] mogen voldoen", maar in de tekst van de rechter die je pal daarboven aanhaalt om dit uit te concluderen staat: "in an alternative manner if mutually preferable". FBI hoeft solderen maar niet "preferable" te vinden en je redenatie gaat al niet meer op.
17-09-2016, 19:40 door Anoniem
Verschrikkelijke bullshit allemaal, een mongool weet nog dat de fbi slechts een digitale vingerafdruk van de eigenaar nodig heeft om een nep vinger (print is al voldoende is gebleken) te maken en zo het toestel te ontgrendelen!
Trap er niet in!
Apple is van de partij.
17-09-2016, 19:47 door karma4
Door Anoniem: ..(knip)..FBI hoeft solderen maar niet "preferable" te vinden en je redenatie gaat al niet meer op.
Klopt in zoverre dat het om het doel van het overhandigen van de data gaat.
Stel nu dat Apple dit zo gedaan had als op de Cambridge manier. Wat zou de reactie van de FBI geweest? Nu zullen we het nooit weten omdat het niet zo gespeeld is. Dan had de FBI dat bij de rechter moeten gaan overtuigen waarom dat perferable nvt zou zijn di beoordeeld dat. Zoiets is niet aan de FBI of Apple. Dat zou pas leuk zijn geweest (openbaar).
Ze zoude het eerste op een reeks andere toestellen moeten uitproberen. Dat is onderzoekers aanpak.
Nu heb ik het vermoeden dat de bestaande ontwerp software hack zo eenvoudig is dat ze bij Apple niet meer aan andere opties konden denken. Gewoon geblokkeerd geraakt door die aanwezige open deur die ze niet willen vrijgeven.
19-09-2016, 22:07 door Anoniem
Door karma4: Britse onderzoekers hebben het gelijk van de FBI aangetoond. https://www.security.nl/posting/485365#posting485429 .....

Neen
De titel van dat topic duidde
Onderzoekers bewijzen ongelijk FBI met nieuwe iPhone-hack

De discussie eronder verloor je.
Het getuigt van kinderachtig gedraai en gedram om hier alsnog weer verder te gaan, gezeik waar kennelijk niemand meer zin in heeft (terecht).
Wat is het nut van een oorlog te voeren tegen een producent van producten die je helemaal niet gebruikt?
Ongeveer overal waar het woord Apple wordt genoemd duik je op.
Tijd teveel? Echt niets beters te doen?
Nutteloze en doorzichtige excercities.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.