image

Belgische minister kritisch over verbod anonieme prepaidkaart

maandag 19 september 2016, 13:50 door Redactie, 11 reacties

Het verbod op anonieme prepaidkaarten dat de Belgische regering onlangs invoerde is geen wondermiddel, zo stelt de Belgische Telecomminister Alexander De Croo in een interview met Data News. Volgens de Belgische regering is de maatregel noodzakelijk tegen terrorisme.

Verdachten zouden vaak via anonieme prepaid-telefoonkaarten met elkaar communiceren. De Croo laat weten dat hij geen voorstander van de maatregel was. "Maar ik begrijp dat we nu in een ander tijdperk zitten en dit ervoor kan zorgen dat het net rond een bepaalde groep kan sluiten. Dat vind ik nog verdedigbaar, maar het is een illusie te denken dat je dit soort zaken volledig onder controle krijgt."

Inlichtingendiensten hebben volgens de minister al voldoende gegevens tot hun beschikking. "Het probleem van vandaag is niet het gebrek aan informatie, dat is dat je een hooiberg hebt waar de naald niet in te vinden is. Het is niet dat je wanneer de hooiberg groter maakt, je de naald beter kan vinden." Naar aanleiding van de Belgische maatregel wil minister Van der Steur ook in Nederland een verbod op anonieme prepaidkaarten invoeren. Verder herhaalt De Croo in het interview zijn kritiek op de plannen van Duitsland en Frankrijk om de encryptie van chatdiensten zoals WhatsApp te verzwakken. Dit zou namelijk iedereen in gevaar kunnen brengen.

Reacties (11)
19-09-2016, 14:12 door Anoniem
Het probleem van vandaag is niet het gebrek aan informatie, dat is dat je een hooiberg hebt waar de naald niet in te vinden is. Het is niet dat je wanneer de hooiberg groter maakt, je de naald beter kan vinden."

Daar heeft hij wel een punt...
19-09-2016, 15:16 door Reinder
Met meer data zal de relatieve effectiviteit van de inlichtingendiensten gaan afnemen, een verbod als dit zal denk ik eerder averechts werken omdat de hoevbeelheid capaciteit om te zoeken en interpreteren gelimiteerd wordt door beperkingen in menskracht. Ik bedoel dat als de hoeveelheid en het soort beschikbare data zo groot wordt dat iedereen er in zit, na een aanslag of dergelijke gebeurtenis achteraf altijd alle daders "bekend" waren. Achter vaststellen dat er een of andere relatie bestaat tussen twee mensen is aanzienlijk eenvoudiger (vele ordes van grootte eenvoudiger) dan van te voren voorspellen precies welke relatie tussen personen wijst op een op handen zijnde aanslag. Ik geloof dat het zo is dat tussen twee willekeurige personen op de wereld maar een stuk of 6 of 7 stappen zitten (https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation). Daaruit volgend is het een redelijk zekere aanname dat tussen twee willekeurige personen afkomstig uit wijken waar je een groter aantal potentiele daders mag verwachten (Molenbeek e.d.) het aantal stappen maar 1 of 2 zal bedragen. Met andere woorden: Met voldoende data zal het achteraf vrijwel altijd mogelijk zijn om vast te stellen dat de daders a) bekend waren bij de inlichtingendiensten, en b) elkaar kenden c.q. een of andere relatie hadden.

Waar we naar toe zouden moeten is een veel gerichte aanpak waarbij we ons niet moeten laten leiden door politieke correctheid. We hoeven niet de telefoon af te tappen van bejaarde echtparen in Noord-Friesland, want die mensen plegen geen aanslagen. Het verschil ontkennen tussen bejaarden uit dorpjes in de provincie en jonge allochtonen uit arme volksbuurten in grote steden is door politieke correctheid gedreven bewuste domheid, en je kop in het zand steken op een levensgevaarlijke manier. We kunnen wat dat betreft veel leren van de meer praktijkgerichte aanpak van Israel (ongeacht je standpunt in de palestijns-israelische kwestie).
19-09-2016, 15:16 door Anoniem
Blijkbaar is die belg niet zo dom...
19-09-2016, 15:33 door Anoniem
Registreren betekent: cruciale persoonsgegevens gaan langs handen of ogen van mensen die je niet kent,
en belanden vervolgens in alweer een nieuwe plaatselijke dataopslag, die vroeg of laat zou kunnen gaan lekken,
zodat de persoonsgegevens van heel veel mensen dan in handen van criminelen zouden kunnen vallen.
En iedere provider heeft daarbij natuurlijk weer zijn eigen dataopslag.
Het stopt terrorisme dus nauwelijks, maar het gevaar voor identiteitsfraude bij vele burgers wordt aanzienlijk vergroot...

Goeroehoedjes
19-09-2016, 15:58 door Anoniem
Door Reinder:Met andere woorden: Met voldoende data zal het achteraf vrijwel altijd mogelijk zijn om vast te stellen dat de daders a) bekend waren bij de inlichtingendiensten, en b) elkaar kenden c.q. een of andere relatie hadden.

Met te veel data zijn er te veel verbanden en worden onschuldigen opgepakt omdat ze toevallig een week lang in dezelfde bar lunch hebben gehad.

Peter
19-09-2016, 16:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-09-2016, 16:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-09-2016, 17:57 door karma4
Door Muria:
Door Alexander De Croo:Het is niet dat je wanneer de hooiberg groter maakt, je de naald beter kan vinden.

Dat is nu juist de essentie van big data: hoewel er een kans op bias ontstaat [1] geldt vaak dat hoe groter je de hooiberg maakt, hoe groter de kans dat er correlaties worden gevonden. Waarom denk je dat het big data heet?

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cts.12178/pdf
Een effectieve verdediging kan zijn om die hooiberg flink te vergroten. Er zullen correlaties gevonden worden die gewoon toeval zijn. De kans op de hoofdprijs in de staatsloterij is vrijwel verwaarloosbaar en toch valt hij regelmatig. Kun je er zo wat mee?
19-09-2016, 23:45 door johanw
De Belgische regering lijkt good cop - bad cop te spelen naar de bevolking toe.
20-09-2016, 12:34 door SPlid
Door karma4:
Door Muria:
Door Alexander De Croo:Het is niet dat je wanneer de hooiberg groter maakt, je de naald beter kan vinden.

Dat is nu juist de essentie van big data: hoewel er een kans op bias ontstaat [1] geldt vaak dat hoe groter je de hooiberg maakt, hoe groter de kans dat er correlaties worden gevonden. Waarom denk je dat het big data heet?

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cts.12178/pdf
Een effectieve verdediging kan zijn om die hooiberg flink te vergroten. Er zullen correlaties gevonden worden die gewoon toeval zijn. De kans op de hoofdprijs in de staatsloterij is vrijwel verwaarloosbaar en toch valt hij regelmatig. Kun je er zo wat mee?

Beste Karma4, de hoofdprijs valt hoogstens 1 x per maand. Soms helemaal niet omdat de niet gekochte loten ook mee doen. Het doet me in ieder geval goed dat jij ook vind dat de sleepnet methode van de regering inderdaad meer als een loterij werkt dan een serieuze methode om terroristen en andere verdachte personen aan te pakken.

Ik persoonlijk denk dat iedereen dan als potentiële terrorist wordt gezien en dat de echte boeven een andere communicatie methode kiezen (of denk je dat die niet kunnen lezen ).
20-09-2016, 18:02 door karma4 - Bijgewerkt: 20-09-2016, 18:02
......Persoonlijk denk dat iedereen dan als potentiële terrorist wordt gezien en dat de echte boeven een andere communicatie methode kiezen (of denk je dat die niet kunnen lezen ).
Ik geloof eerder dat de beslissers op allerlei adviezen afgaan waarbij het beeld gegeven wordt dat als je maar alle data hebt je alles kan voorspellen. Of dat vanuit interne ict specialisten gebeurt dan de commercie maakt niet uit. Als je als organisatie geen big data project hebt ben je toch niet meer van deze tijd.

De echte boeven lezen gewoon mee. Er zijn vele manieren om niet in het vizier te komen. Dat is iets van alle tijden.
Een doelgerichte aanpak, buiten zicht, buiten de gewone handhaving maar wel onafhankelijk gecontroleerd is wat bij veiligheidsdiensten hoort. Halen ze het nieuws dan is het al niet goed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.