image

Agent veroordeeld wegens lekken uit politiesystemen

dinsdag 20 september 2016, 14:23 door Redactie, 3 reacties

Een oud-medewerker van de politie Oost-Nederland is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en het betalen van een schadevergoeding wegens het lekken van informatie uit politiesystemen. In de loop van anderhalf jaar zocht de man meerdere malen informatie over mensen op in de politiesystemen waar hij vanwege zijn functie toegang toe had.

Het ging onder meer om informatie over mensen die in de instelling waar zijn vrouw werkzaam was kwamen wonen en om de nieuwe vriend van zijn stiefdochter. Bij wijze van "waarschuwing"’ werd deze informatie vervolgens gedeeld. Het ging daarbij om informatie over drugsgebruik, huiselijk geweld en stalking, zo liet het Openbaar Ministerie eerder al weten.

"Dat de politieman zijn ambtsgeheim op deze manier schond is een ernstig feit. Burgers moeten er van uit kunnen gaan dat de politie integer omgaat met vertrouwelijke informatie", aldus de rechter. Naast een taakstraf van 140 uur moet de man twee van de mensen over wie hij informatie deelde een schadevergoeding van 500 euro betalen. Vanwege de affaire werd hij door de politie al ontslagen.

Reacties (3)
20-09-2016, 17:58 door [Account Verwijderd]
Je denkt in eerste instantie dat de straf reuze meevalt maar als je in de laatste alinea leest dat de persoon is ontslagen bij de politie is de totale straf zwaar.
De negatieve gevolgen van om zwaarwegende reden(en) te zijn ontslagen, en dan ook nog uit een overheidsdienst, zijn groot.
Iedereen kan inzien waarom (sollicitatieprocedures>arbeidsverleden)
20-09-2016, 21:10 door karma4
En dan wordt het medisch dossier zo ter inzage aan de commerciële zorgverzekeraars gegeven (Schippers).
De AivD moet overal ongecontroleerd tot alle data van iedereen kunnen (Bertholee).
Heb je met het UWV te maken dan gaan alle privacy rechten overboord want er zou sprake van misbruik kunnen zijn.
Zouden de politici/ambtenaren die dat soort zaken verzinnen ook uit hun ambt gezet worden?
21-09-2016, 12:03 door Anoniem
Dit is dus waarom privacy een essentieel onderdeel van je vrijheid is. En zonder privacy ernstige inbreuken op je veiligheid makkelijker zijn. In een perfecte wereld zou je alles met de overheid kunnen delen om terroristen te vangen, maar in de realiteit wordt de overheid dan gewoon een grotere dreiging dan de terroristen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.