image

Kabinet investeert 61 miljoen euro in aanpak cybercrime

dinsdag 20 september 2016, 15:33 door Redactie, 6 reacties

Het kabinet investeert de komende vijf jaar 61 miljoen euro in de aanpak van cybercrime en het versterken van cybersecurity, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie (pdf). In 2017 gaat er 5 miljoen euro extra naar de bestrijding van cybercrime toe.

De jaren daarna gaat het structureel om 14 miljoen euro extra per jaar. Zo wordt de capaciteit van het Nationaal Detectie Centrum uitgebreid en wordt er geïnvesteerd in het Team High Tech Crime van de politie. Het aantal onderzoeken naar cybercrime neemt toe tot 360 in 2018, waaronder 50 complexe onderzoeken. Op dit moment worden er 156 onderzoeken naar cybercrime uitgevoerd. "Ook treedt de wet Computercriminaliteit III, die voorziet in ruimere opsporingsbevoegdheden, mogelijk al in 2017 in werking", aldus het ministerie. Door het wetsvoorstel krijgt politie de bevoegdheid om op systemen van verdachten in te breken.

Reacties (6)
21-09-2016, 06:47 door Anoniem
Dus zonder huiszoekingsbevel gewoon bij je binnen kijken. Jaja, de stasi was er niks bij.
21-09-2016, 06:55 door karma4
Ook leuk om die PDF door te lopen op ICT bestedingen. Dan bedenken dat ICT security er maar een klein deel van zijn.
21-09-2016, 09:56 door Anoniem
Ben benieuwd hoe Rusland, China en de USA reageren als oom agent daar op een gevoelig systeem in breekt op zoek naar criminelen. Er zijn geen politiehesjes of zwaailichten zichtbaar in netwerkverkeer...
21-09-2016, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dus zonder huiszoekingsbevel gewoon bij je binnen kijken. Jaja, de stasi was er niks bij.
Geen huiszoekingsbevel, wel een hackbevel.... Heb je het voorstel gelezen?
23-09-2016, 11:43 door Anoniem
Door Anoniem: Dus zonder huiszoekingsbevel gewoon bij je binnen kijken. Jaja, de stasi was er niks bij.
Doorzoeken ter inbeslagneming (Art 96c Sv) kan bij een ontdekking strafbaar feit op heterdaad of buiten heterdaad als het misdrijf is genoemd in Art 67 lid 1 Sv. Daar komt dan een machtiging van de Rechter-Commissaris en een bevel van de Officier van Justitie bij indien het een woning betreft.

Voor de terughack-bevoegdheid, oftewel het binnendringen in een geautomatiseerd werk, is ook een misdrijf zoals genoemd in Art 67 lid 1 Sv nodig maar daar komt nog bij dat dit misdrijf een ernstige inbreuk op de rechtsorde moet opleveren en dat het onderzoek dit dringend moet vorderen. Verder geldt ook daar dat een machtiging van de Rechter-Commissaris en een bevel van de Officier van Justitie nodig zijn.

Niks gewoon even bij je binnenkijken zonder machtiging en bevel dus.. de toetsing is door de extra gestelde eisen strenger dan bij een huiszoeking. Die eeuwige alu-hoedjes altijd.
27-09-2016, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dus zonder huiszoekingsbevel gewoon bij je binnen kijken. Jaja, de stasi was er niks bij.

Lees a.u.b. eerst eens het wetsvoorstel.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.