image

Nieuwe chat-app Google gebruikt standaard geen e2e-encryptie

woensdag 21 september 2016, 10:34 door Redactie, 0 reacties

Google heeft een nieuwe chat-app genaamd Allo gelanceerd die berichten standaard niet via end-to-end (e2e) encryptie versleutelt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp en Signal die dit wel doen. Dat blijkt uit de omschrijving die Google tijdens de lancering van het nieuwe chatprogramma heeft vrijgegeven.

End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat alleen de ontvanger en afzender de inhoud van een bericht kunnen lezen. Allo ondersteunt dit wel, maar gebruikers moeten hiervoor zelf de Incognito-mode instellen. Pas dan wordt er voor berichten end-to-end-encryptie toegepast. De berichten zijn volgens Google wel standaard via tls-encryptie beschermd. Dit maakt het echter nog steeds mogelijk voor Google om de inhoud van de berichten te kunnen lezen.

De standaard werking van Allo zorgde voor veel kritiek van beveiligingsexperts. "De beslissing van Google om end-to-end-encryptie standaard uit te schakelen in de nieuwe chat-app Allo is gevaarlijk en maakt het onveilig. Voorlopig vermijden", zo liet klokkenluider Edward Snowden eerder dit jaar bij de aankondiging van Allo weten. "De FBI is een tijd geleden gestopt met het vragen om backdoors. Nu vragen ze bedrijven om encryptie niet standaard in te schakelen. De FBI zal dan ook blij zijn met Google Allo", voegde beveiligingsexpert Christopher Soghoian toe. Hij laat verder weten dat Google berichten standaard opslaat, zodat ze toegankelijk voor opsporingsdiensten zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.