image

Systeembeheerder bank veroordeeld voor hacken van bedrijven

maandag 26 september 2016, 07:36 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-09-2016, 16:19

De systeembeheerder van een grote Roemeense bank is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en het betalen van een schadevergoeding van 907.000 dollar wegens het hacken van bedrijven en individuen en het stelen van allerlei gevoelige gegevens.

De 30-jarige man werkte van augustus 2011 tot februari 2014 als systeembeheerder voor een grote Roemeense bank. In die tijd hackte hij de netwerken van winkels, beveiligingsbedrijven, medische bureaus en individuen om zo toegang tot gebruikersnamen en wachtwoorden, persoonlijke identificeerbare informatie en meer dan 10.000 creditcardnummers te krijgen.

Ook wist hij een bedrijf te hacken dat screenings van sollicitanten uitvoert en zo de privégegevens van deze mensen te bemachtigen, waaronder hun vingerafdrukken. De systeembeheerder werd vorig jaar door de Roemeense autoriteiten uitgeleverd. Eerder dit jaar bekende hij schuld. De man had een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar kunnen krijgen.

Reacties (3)
26-09-2016, 08:41 door karma4
Dat hij werkte bij een Roemeense bank lijkt overbodige informatie te zijn. Hij krijg daar de tijd kennis informatie en technische mogelijkheden om aanvallen op VS doelen te doen.
Met de zelfde mogelijkheden bij een willekeurig ander bedrijf had hij dat ook kunnen doen.
Zijn de eigen klanten van de Roemeense bank ook benadeeld door die persoon? Zoiets zou een reden kunnen zijn dat ze ook daar van hem af wilden.

Als de VS zo makkelijk de door hun gewenste uitleveringen voor elkaar krijgen moeten ze ook niet moeilijk gaan doen als VS bedrijven normaal belasting moeten betalen. Geen bijzondere posities omdat ze zo rijk en machtig zouden zijn.
26-09-2016, 16:04 door Anoniem
Door karma4: Dat hij werkte bij een Roemeense bank lijkt overbodige informatie te zijn.
Weet ik niet. Misschien maakte hij gebruik van VPN of andere verbindingen die die bedrijven met die bank hadden
voor betaaldoeleinden oid?
26-09-2016, 20:33 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Dat hij werkte bij een Roemeense bank lijkt overbodige informatie te zijn.
Weet ik niet. Misschien maakte hij gebruik van VPN of andere verbindingen die die bedrijven met die bank hadden
voor betaaldoeleinden oid?
Goeie vragen. Die achtergronden onderbouwing ontbreken echter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.