image

Firefox en Chrome kunnen levensduur ssd-schijven verkorten

maandag 26 september 2016, 08:05 door Redactie, 24 reacties

Een functie in Firefox en Google Chrome die gebruikers in het geval van crashes moet helpen kan er juist voor zorgen dat ssd-schijven minder lang meegaan, zo heeft een onderzoeker ontdekt en is inmiddels door Mozilla bevestigd. Firefox maakt continu een back-up van de huidige sessie op de harde schijf.

De browser doet dit zodat in het geval van een crash alle geopend tabs en websites bij een herstart kunnen worden hersteld. De manier waarop Firefox dit doet genereert echter zeer veel data die continu naar de harde schijf worden geschreven. Het kan om meer dan 10GB aan data per dag gaan, zo ontdekte Sergei Bobik. De hoeveelheid data die naar een ssd kan worden geschreven is echter beperkt.

Firefoxgebruikers kunnen de interval waarop de back-ups worden gemaakt in de browser aanpassen door eerst "about:config" in de adresbalk in te voeren en vervolgens naar de optie "browser.sessionstore.interval" te zoeken. Standaard staat het op 15 seconden ingesteld. Bobik veranderde dit naar 30 minuten en zag de hoeveelheid data naar 2GB per dag afnemen. De onderzoeker adviseert eigenaren van goedkopere ssd-schijven om hun Firefox-instellingen aan te passen, aangezien deze harde schijven zijn beoordeeld om 20GB aan data per dag weg te schrijven en Firefox in dit geval al voor meer dan de helft verantwoordelijk is.

Firefox-ontwikkelaar David Rajchenbach-Teller laat op het blog van Bobik weten dat hij één van de verantwoordelijken voor deze functie en de belasting van ssd-schijven is. "We zijn bekend met het probleem, maar het verhelpen vereist een compleet nieuwe architectuur van de sessieherstelfunctie. Dit is iets dat we nog niet hebben gedaan, aangezien sessieherstel erg belangrijk voor gebruikers is, dus dit moet zeer zorgvuldig met voldoende mankracht worden uitgevoerd." Nadat Bobik het probleem in Firefox had aangetroffen besloot hij ook Google Chrome te testen. Deze browser bleek 24GB per dag aan data weg te schrijven.

Image

Reacties (24)
26-09-2016, 08:24 door Anoniem
Heb de waarde veranderd op 999999999 hoop dat deze waarde ook kan,ik hoeft geen sessieherstel
hoe komen ze erbij dat het belangrijk is voor de gebruiker,ik vind mijn ssd-schijf veel belangrijker.

Bedank voor de waardevolle tip.
26-09-2016, 09:13 door Anoniem
Ik ben al lang overgestapt van ssd terug naar hdd. Omdat firefox niet de enige is die de levensduur van de ssd verkorten. Daarbij is een ssd duurder dan een hdd. Ik vind een ssd vooral handig bij een pc upgrade als de moederbord geen zwaardere hardeware ondersteunt, kun je nog een snelle ssd plaatsen. Dat heb ik gedaan bij mijn andere pc, het leek alsof ik een neiuwe processor had terwijl die al 8 jaar oud was. Voor een game pc of een snelle pc vind ik ssd niet echt zo'n aanrader eigenlijk. Tenzij je graag tweaked en de gebruikersmap naar een hdd kunt verplaatsen, maar dat is ook dik af te raden.

Daarnaast is samsung van plan om via zijn ssd het gedrag van zijn klanten te volgen, uiteraard schandalig! Het bewijs staat geschreven in de privacy policy bij het updaten van de firmware van een samsung ssd.
26-09-2016, 09:32 door Anoniem
Een fijn voorbeeldje van een "verbetering" van een programma. Die mensen zaten met z'n handen in het haar: wat zullen we nu eens gaan doen.
Toen deze VERBETERING.
26-09-2016, 09:45 door peter34
Aan de waarde 15000 heb ik 3 nullen toegevoegd.
Daar kan ik mee leven.
Het moet niet te gek worden, want mijn ssd is maar 60 GB.
26-09-2016, 09:46 door Anoniem
De waarde is standaard 15000 ms en dat is 15 seconden zo heb ik begrepen.
Geadviseerd wordt de waarde op 30 minuten te zetten, en dat is dus 1000x60=1 seconde maal 60=1 minuut, maal 30= dertig minuten = 1000 x 60 x 60 x 30 =108000000
In mijn geval heb ik geen SSD , maar het lijkt mij ook niet verkeerd, om dit voor een gewone HD in te stellen
26-09-2016, 10:38 door D0rus - Bijgewerkt: 27-09-2016, 01:49
Beetje onzinnig verhaal, dit is alleen een probleem bij hele goedkope of oude SSDs, een beetje SSD van tegenwoordig kan zo 1 petabyte [1] aan data schrijven zonder fout te gaan (schrijven en verwijderen red.) Met 20 GiB per dat doe je er 143 jaar over dat te halen.

Natuurlijk, je hebt meer programma's op je pc en als ze dat allemaal zouden doen zou je SSD niet lang mee gaan. Echter ik gok dat Firefox alleen veel schrijft als je ook tabs opent of sluit (edit: anoiem hieronder bevestigd dit). Niet echt schokkend voor het overleven van je SSD.

[1] http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead
26-09-2016, 10:59 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De waarde is standaard 15000 ms en dat is 15 seconden zo heb ik begrepen.
Geadviseerd wordt de waarde op 30 minuten te zetten, en dat is dus 1000x60=1 seconde maal 60=1 minuut, maal 30= dertig minuten = 1000 x 60 x 60 x 30 =108000000
In mijn geval heb ik geen SSD , maar het lijkt mij ook niet verkeerd, om dit voor een gewone HD in te stellen

Met betrekking tot het laatste: Inderdaad.

Waarom dit alleen zou gelden voor SSD schijven is mij een raadsel. In een HDD schijf zit een motorisch gestuurd servomechanisme dat de lees/schrijf arm bestuurt en dat wordt hierdoor ook onnodig belast.
Hoe minder een HDD schijf hoeft te lezen/schrijven hoe beter want deze servo sturing is zoals alle mechanische delen aan slijtage onderhevig.
26-09-2016, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem: De waarde is standaard 15000 ms en dat is 15 seconden zo heb ik begrepen.
Geadviseerd wordt de waarde op 30 minuten te zetten, en dat is dus 1000x60=1 seconde maal 60=1 minuut, maal 30= dertig minuten = 1000 x 60 x 60 x 30 =108000000

Volgens mij heb je een "x 60" teveel. Het is een tijd in milliseconden dus 30(min) x 60(sec) x 1000 = 1800000
26-09-2016, 11:16 door Anoniem
tmpfs https://en.wikipedia.org/wiki/Tmpfs een tijdelijk filesysteem dat in het geheugen draait.

De oplossing is je browser te draaien in een tmpfs dat niet constant een backup maakt naar de SSD.

Ben zelf een ArchLinux gebruiker, gebruik hiervoor een programma dat heet : profile-sync-daemon https://wiki.archlinux.org/index.php/Profile-sync-daemon

Dit programma bestaat uit scripts die op elke Unix/Linux distro zouden moeten werken. Kijk ook even naar anything-sync-daemon, hiermee kun je allerlei dirs in tmpfs laten draaien.

Uiteraard kun je zo'n tmpfs ook prima met de hand opzetten, maar dit is wel easy zo ;)

p.s je kunt als Linux gebruiker ook 'overlayfs' inzetten, dit verhoogt de sync speed en gebruikt minder geheugen. Je moet hiervoor de overlayfs module activeren.
26-09-2016, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: Een fijn voorbeeldje van een "verbetering" van een programma. Die mensen zaten met z'n handen in het haar: wat zullen we nu eens gaan doen.
Toen deze VERBETERING.

Dat is vrij gebruikelijk bij Mozilla. Ik heb in het verleden ook wel eens last gehad van dat soort dingen. Toen hadden ze
besloten allerlei informatie over visited sites en bookmarks te combineren in 1 sqlite3 database en die een default size
te geven van 10MB. Dat was heel vervelend als je roaming profiles had, maar men deed daar niks aan. In-en uitloggen
werd veel langzamer in een netwerk met meerdere locaties en WAN verbindingen, het ruimtegebruik op de server nam
enorm toe bij grote aantallen gebruikers. Maar "disks worden toch steeds groter" dus men had daar geen boodschap aan.

Zorgwekkend is de uitspraak "aangezien sessieherstel erg belangrijk voor gebruikers is". Dat betekent dat gebruikers
kennelijk heel veel last hebben van crashen van Firefox. Dat lijkt me alarmerend als je je gebruikers wilt houden.
26-09-2016, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben al lang overgestapt van ssd terug naar hdd. Omdat firefox niet de enige is die de levensduur van de ssd verkorten. Daarbij is een ssd duurder dan een hdd. Ik vind een ssd vooral handig bij een pc upgrade als de moederbord geen zwaardere hardeware ondersteunt, kun je nog een snelle ssd plaatsen. Dat heb ik gedaan bij mijn andere pc, het leek alsof ik een neiuwe processor had terwijl die al 8 jaar oud was. Voor een game pc of een snelle pc vind ik ssd niet echt zo'n aanrader eigenlijk. Tenzij je graag tweaked en de gebruikersmap naar een hdd kunt verplaatsen, maar dat is ook dik af te raden.

Daarnaast is samsung van plan om via zijn ssd het gedrag van zijn klanten te volgen, uiteraard schandalig! Het bewijs staat geschreven in de privacy policy bij het updaten van de firmware van een samsung ssd.
Wat een onzin.

1. SSD is per GB inderdaad veel duurder dan een HDD, maar gaan over het algemeen veel langer mee dan een traditionele HDD: http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/consumer-grade-ssds-actually-last-a-hell-of-a-long-time Dus over de gehele levenscyclus zijn de verschillen minder groot.2. Als het vervangen van je HDD voelt alsof je een nieuwe processor hebt dan heb je werkelijk geen idee wat de verschillende hardwareonderdelen in je computer aan het doen zijn.3. Het is altijd een goed idee om het onderscheid te maken tussen data en data. Niet alle data heeft snelheid nodig, je fotocollectie waarschijnlijk niet, je games wel. Er hoeft bijzonder weinig 'getweaked' te worden om je spellen op een snelle schijf te zetten en je documenten op een langzame.4. Dat Samsung iets van plan is heeft helemaal niets te maken met de techniek van SSD, puur met een merk. Zeggen dat je tegen elektrisch rijden bent omdat Tesla iets wil doen waar je het niet mee eens bent, bijvoorbeeld.Nu OT: Het is altijd een goed idee om het gedrag van programma's in de gate te houden. Deze optie van o.a. Firefox is inderdaad onhandig bij een oude of goedkope SSD en zou beter wat intelligenter toegepast kunnen worden zodra het programma ontdekt op een SSD te draaien.
26-09-2016, 11:49 door Anoniem
Bedankt voor de tip redactie. Echt top!
Heb meteen mijn systemen aangepast.
26-09-2016, 12:29 door Anoniem
In Firefox is het ook volledig uit te schakelen. http://kb.mozillazine.org/Browser.sessionstore.enabled
26-09-2016, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: De waarde is standaard 15000 ms en dat is 15 seconden zo heb ik begrepen.
Geadviseerd wordt de waarde op 30 minuten te zetten, en dat is dus 1000x60=1 seconde maal 60=1 minuut, maal 30= dertig minuten = 1000 x 60 x 60 x 30 =108000000
In mijn geval heb ik geen SSD , maar het lijkt mij ook niet verkeerd, om dit voor een gewone HD in te stellen

30 minute = 1.800 seconden =1.800.000 milliseconden

Scheelt een factor 60
26-09-2016, 13:33 door Anoniem
Oude koeien uit de sloot halen. Er zijn posts hierover al uit 2010 en eerder : https://productforums.google.com/forum/#!topic/chrome/rkXAt47LoEI .
26-09-2016, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: In Firefox is het ook volledig uit te schakelen. http://kb.mozillazine.org/Browser.sessionstore.enabled

Wie dit wil doen, moet daar even goed lezen onder 'Has effect in'. In de huidige versies van Firefox (en bijv. ook Pale Moon) schakel je sessionstore uit door
browser.sessionstore.max_tabs_undo
en
browser.sessionstore.max_windows_undo
op '0' te zetten.
26-09-2016, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: Bedankt voor de tip redactie. Echt top!
Heb meteen mijn systemen aangepast.

Het vervelende bij mij is altijd dat ik dit soor aanpassingen ook maak maar bij b.v. een herinstallatie dit weer vergeet.

Tja een notitieboekje[1] bijhouden van alle aanpassingen is natuurlijk een mogelijkheid.
Ik word wel een beetje simpel van al dat getweak.


[1] Kan ook digitaal zijn natuurlijk.
26-09-2016, 14:35 door Anoniem
Klein beetje onzinnig dit. Houd er rekening mee dat als je je browser niet gebruikt er niet meer iets wordt weggeschreven dus die x GiB per dag gaat alleen op als je ook daadwerkelijk je browser 24 uur lang gebruikt (zelf net gecontroleerd). Wat gebeurt er als je je browser de hele dag door gebruikt? Dan download je webpagina's die op de schijf worden gecachet wat veel meer ruimte in zal nemen dan het herstelbestand.

Ik ben het ermee eens dat ontwikkelaars stil zouden moeten staan bij het minimaliseren van ongewenst/onvoorzien verbruik en in het geval van Firefox lijkt er ook een boel onzin in die restore te worden opgeslagen. Denk dat het vooral een gevalletje is van een onvoorzien probleempje geïntroduceerd bij een belangrijke feature. Kortom puntje van verbetering.
26-09-2016, 14:41 door Anoniem
Door Anoniem: In Firefox is het ook volledig uit te schakelen. http://kb.mozillazine.org/Browser.sessionstore.enabled
Had je je eigen verwijzing ook gelezen?
Has an effect in

Mozilla Firefox 3.0 and below. Since Firefox 3.5 this preference is superseded with setting browser.sessionstore.max_tabs_undo and browser.sessionstore.max_windows_undo to 0.

Wellicht is deze aanpak wat beter als je het bekijkt vanuit privacy perspectief
http://kb.mozillazine.org/Browser.sessionstore.privacy_level

Torbrowser gebruikers hebben bijvoorbeeld geen last van.
26-09-2016, 17:15 door Anoniem
Valt wel mee.
Volgens OHM is de remaining life van alle ssd's in mijn pc nog altijd 99% (pc is van 2011, draait 24 uur per dag, enkel reboot voor updates en gaat alleen uit als ik op vakantie ga of voor onderhoud). En ik gebruik beide browsers.
Zo snel zullen die ssd's dus niet achteruitgaan. Tenzij OHM false readings weergeeft...

Het valt me trouwens wel op dat moderne softwareprogramma's steeds grotere geheugenvreters worden. Ik heb 12 GB memory in de pc, maar de software neemt het er wel van. Firefox, Thunderbird, Chrome, MuseScore en dan nog de grafische pakketten. Hoe langer die programma's draaien en daarbij: hoe meer tabjes/bestanden geopend zijn, hoe meer geheugen ze consumeren. Aan de 1-2 GB zitten ze al snel, daarna stijgt het langzaam verder. Zo nu en dan moet ik die programma's even herstarten. Dat scheelt een hoop!
27-09-2016, 20:22 door Anoniem
Firefox+en+Chrome+kunnen+levensduur+ssd-schijven+verkorten
hmm.....
Van 15 seconden naar 30 minuten is een factor 120.
Maar van 10 GB per dag terug naar 2 GB per dag is slechts een factor 5...
Het lijkt er dus op, dat het bij lange na niet evenredig is, en dat er meer oorzaken zijn dan browser.sessionstore.
Waarschijnlijk scheelt dan verhogen van 15 seconden naar bijv. 2 ½ minuut al bijna net zoveel.

Bij de meeste huidige harde schijven wordt de levensduur volgens mij vooral bepaald door slijtage van de parkeerstand
of een headcrash. Na bijv. 6 seconden niets doen gaan de koppen alweer naar de parkeerstand.
Hier het dilemma: bij steeds teruggaan naar de parkeerstand slijten de parkeerstandonderdelen meer, maar zo niet,
dan vergroot een heftige schok of trilling of soms zelfs ook een onvoorziene power fail het risico op een headcrash.
Ik denk dat inderdaad ook hier een vrij lange browser.sessionstore-periode het beste is.
28-09-2016, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Bedankt voor de tip redactie. Echt top!
Heb meteen mijn systemen aangepast.

Het vervelende bij mij is altijd dat ik dit soor aanpassingen ook maak maar bij b.v. een herinstallatie dit weer vergeet.

Tja een notitieboekje[1] bijhouden van alle aanpassingen is natuurlijk een mogelijkheid.
Ik word wel een beetje simpel van al dat getweak.


[1] Kan ook digitaal zijn natuurlijk.
tip van mij:

1) zet de link met de tips voor Firefox in je favorietenlijst van je browser
2) exporteer je lijst naar je bureaublad
3) bewaar het bestand op een externe harde schijf of de cloud.
4) bij herinstallatie en importeren v/d lijst vind je de aanpassingen voor Firefox in een oogwenk.

papieren lijstjes of notitieboekjes bijhouden is zó 1950..
03-10-2016, 22:28 door Leen_T
Misschien heb ik iets gemist, maar hoe gaat dit in chrome? (Gaat het wel in chrome?)
22-04-2017, 11:22 door spatieman
even een bumb.
hoe verander ik dit in chrome ????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.