image

GroenLinks trekt voorstel in voor intrekken bewaarplicht

maandag 26 september 2016, 14:51 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-09-2016, 17:17

GroenLinks heeft het initiatiefvoorstel voor het intrekken van de bewaarplicht telecomgegevens ingetrokken. Het initiatiefvoorstel werd twee jaar geleden al gedaan, maar vorig jaar april pas naar de Tweede Kamer gestuurd. De initiatiefwet had als doel om de bewaarplicht direct te laten vervallen.

Op het moment dat de Tweede Kamer het voorstel ontving was de wet bewaarplicht al door de kortgedingrechter buitenwerking gesteld. Partijen in de Kamer waren dan ook kritisch over het voorstel van GroenLinks. Zo vond de PvdA de praktische meerwaarde van het initiatiefwetsvoorstel nihil, mede omdat de bewaarplicht al was afgeschaft en de regering tegen de uitspraak van de kortgedingrechter geen beroep had ingesteld. De regering had daarnaast aangekondigd aan een nieuw wetsvoorstel voor de bewaarplicht te werken.

Binnen de SP was er waardering voor de richting die GroenLinks-voorstel opging, terwijl de CDA-fractie met gemengde gevoelens tegen het voorstel aankeek. De fractie van D66 was het met GroenLinks eens dat nut en noodzaak van een bewaarplicht voor opsporing van strafbare feiten aantoonbaar moest zijn. Toch stelde de partij dat een minder vergaand alternatief voor de afgeschafte bewaarplicht serieus bekeken moest worden. Uit kamerstukken (pdf) blijkt nu dat GroenLinks het voorstel vorige week heeft ingetrokken. Een reden wordt niet gegeven. Twee weken geleden stuurde minister Van der Steur het wetsvoorstel voor de nieuwe wet bewaarplicht naar de Tweede Kamer.

Update

Op Twitter laat GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten dat er besloten is het initiatiefvoorstel in te trekken omdat er nu een nieuw wetsvoorstel van minister Van der Steur ligt en het beoogde doel veel sneller via een amendement te regelen zou zijn.

Reacties (4)
26-09-2016, 15:13 door Anoniem
GroenLinks probeert zich nu in de regering te werken dus controversiele voorstellen die mogelijke coalitiepartners
afschrikken moeten afgevoerd worden.
26-09-2016, 16:22 door Anoniem
In het (concept) verkiezingsprogramma van deze partij staat toch echt bij de programma punten:

Punt 2: (pag 53)
Bij de bestrijding van terrorisme komt de nadruk te liggen op het verzamelen van inlichtingen uit menselijke bronnen en gerichte digitale surveillance in plaats van massasurveillance. De veiligheidsdiensten zetten geen ‘sleepnet’ in om grootschalig communicatie af te tappen.

Punt 9: (pag 54)
Privacy is het uitgangspunt bij bouw en beheer van alle gegevensbestanden. De overheid geeft openheid over het gebruik van big data en profilering. De overheid ziet toe op een veilig en privacy-vriendelijk ontwerp van apparaten die met het
internet verbonden zijn en op bescherming van persoonsgegevens die via het internet der dingen worden verzameld.

Punt 10: (pag 54)
Grondrechten gelden ook op het internet. Het briefgeheim in de Grondwet wordt uitgebreid tot een communicatiegeheim.
De bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens wordt definitief afgeschaft. In plaats daarvan krijgen opsporingsen veiligheidsdiensten de mogelijkheid om gegevens van verdachte personen te laten bewaren en, met toestemming van de rechter, te bekijken.

Hieruit blijkt dus maar weer hoe belangrijk deze partij de punten in haar eigen verkiezingsprogramma vindt.
Mn. als het om ICT en privacy gaat.

@Groen Links:
Als je iets niet werkelijk meent, roep het dan ook niet.
En als je het wel meent, hou dan je rug recht.
26-09-2016, 17:10 door Anoniem
Op twitter werd wel een reden gegeven: https://twitter.com/GroenLiesbeth/status/779090331778347009
27-09-2016, 17:04 door Anoniem
van Klavertje 4 naar Klavertje 2

Eigenlijk is er ook geen verschil.
Veranderen van vorm maar niet op de inhoud, namelijk terug naar werkelijke princiepes, verhullen vroeg of laat niet het leger wordende gedachtengoed dat al is ingezet met de oprichting van Groen links zelf.

Als het dan toch niet meer uitmaakt kan je nog de klavertjes strategie uitproberen.
Niet geschoten is altijd mis.

Klavertje 2?
Ik zeg nee!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.