image

Microsoft start met nieuw updatemodel Windows 7 en 8.1

zondag 9 oktober 2016, 18:20 door Redactie, 44 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-10-2016, 18:50

Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 zullen vanaf aanstaande dinsdag 11 oktober nog maar één beveiligingsupdate per maand ontvangen, die alle security-fixes van die maand bevat. Microsoft breekt daarmee met het jarenoude model waarbij er maandelijks meerdere updates uitkwamen.

De enkele beveiligingsupdate zal via Windows Server Update Services (WSUS) en de Windows Update Catalogus worden aangeboden. Computers die van Windows Update gebruik maken zullen de update niet te zien krijgen. Microsoft zal de beoordeling van de update laten afhangen van de ernst van het ergste lek dat de update verhelpt. Net als andere beveiligingsupdates uit het verleden zal ook deze enkele update een uniek KB-nummer krijgen.

Tevens zal Microsoft beginnen met de "maandelijkse rollup". Het gaat om een update die alle beveiligingsupdates van die maand en de maanden daarvoor zal bevatten. Deze rollup-update zal via Windows Update, WSUS en de Windows Update Catalogus worden verspreid. Aangezien Microsoft deze maand met de rollup begint zal die alleen de nieuwe beveiligingsupdates van oktober bevatten, alsmede niet-security gerelateerde updates van september. Zowel de enkele beveiligingsupdate met alle security-fixes van de betreffende maand, alsmede de maandelijkse rollup-update die deze fixes ook bevat, zullen op de tweede dinsdag van de maand verschijnen.

Preview rollup

Als laatste komt Microsoft met een aanvullende maandelijkse rollup die een vooruitblik bevat van alle niet-security gerelateerde fixes die de volgende maand zullen uitkomen en alle fixes van de vorige rollups bevat. Microsoft omschrijft deze update als de "preview rollup", die op de derde dinsdag van de maand uitkomt. De preview rollup zal via Window Update zijn te downloaden, maar wordt ook via WSUS en de Windows Update Catalogus aangeboden.

Vanaf begin 2017 zal Microsoft een aantal maanden achter elkaar oudere fixes aan de preview rollup toevoegen, zodat het uiteindelijk een volledige cumulatieve update wordt. Op deze manier hoeven gebruikers van Windows 7 en 8.1 maar één update te installeren om hun machine weer volledig up-to-date te hebben. Microsoft wil op deze manier ervoor zorgen dat alle ondersteunde Windowsversies over het zelfde onderhoudsmodel beschikken, wat de gebruikservaring zou moeten vereenvoudigen.

Reacties (44)
09-10-2016, 18:47 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 09-10-2016, 18:57
Door Redactie, 18:20 uur:
Tevens zal Microsoft beginnen met de "maandelijkse rollup". [...]
Aangezien Microsoft deze maand met de rollup begint zal die alleen de updates van oktober bevatten.

Volgens het aangehaalde artikel zal de oktober monthly rollup tevens de non-security fixes van september bevatten.
https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/10/07/more-on-windows-7-and-windows-8-1-servicing-changes/
The initial monthly rollup released in October will only have new security updates from October, as well as the non-security updates from September.

Zie ook de grafische weergave, waarin de oktober monthly rollup KB2 naast security fixes component 10B (10=oktober, B=tweede dinsdag) tevens non-security fixes 09C van september (09=september, C=derde dinsdag) bevat.
https://msdnshared.blob.core.windows.net/media/2016/10/100616_2357_1.png


Aanvulling, 18:57 uur:

Ik zie dat de redactie het artikel inmiddels heeft bijgewerkt.
In plaats van "Aangezien Microsoft deze maand met de rollup begint zal die alleen de updates van oktober bevatten", wordt nu correct vermeld:
Door Redactie, 18:50 uur:
Aangezien Microsoft deze maand met de rollup begint zal die alleen de nieuwe beveiligingsupdates van oktober bevatten, alsmede niet-security gerelateerde updates van september.

Mooi, dankjewel, redactie!
09-10-2016, 19:12 door Anoniem
Ok voorlopig de updates maar even uitzetten tot de experts hebben uitgezocht wat dit allemaal voor positieve en
negatieve consequenties heeft. Ik heb niet zo veel zin in een "vereenvoudigde gebruikerservaring"...
09-10-2016, 20:07 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 19:12 uur:
Ok voorlopig de updates maar even uitzetten tot de experts hebben uitgezocht wat dit allemaal voor positieve en
negatieve consequenties heeft.
Windows Update uitschakelen hoeft niet werkelijk, Windows Update instellen op "Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren" zal veilig genoeg zijn.
En met die instelling krijg je in ieder geval nog een seintje dat er updates beschikbaar zijn.

En verder is het tamelijk simpel.
Met Windows Update krijg je niet meer de mogelijkheid om per update te bepalen of je die wilt installeren, maar is het 'alles of niks'. Alle beveiligingsupdates én de non-security fixes, of niks.
Het uitzoeken door experts kan daar niets aan veranderen, zo lijkt me.

Voor thuisgebruikers is daarnaast het enige alternatief het per maand handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update, met enkel de security fixes voor die maand.
In bedrijfsomgevingen is dat daarnaast ook mogelijk via Windows Server Update Services (WSUS).

In alle gevallen geldt dat niet één bepaalde losse beveiligingsupdate overgeslagen of gedeïnstalleerd kan worden als daar een probleem mee zou zijn.
Een grote verantwoordelijkheid voor Microsoft om het goed te doen, en een zorg voor beheerders/gebruikers.
09-10-2016, 20:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2016, 20:57
'Goed bezig' bij MS. Uitstekende actie: elke maand volautomatisch Flash geïnstalleerd krijgen voor IE, want dat is wel zo'n belangrijke update!
Zo, dat was de sarcastische opmerking, krijgen ze van mij ook nog de imaginaire reden voor deze, nou ja...streek teruggekaatst:
Het is MS niet gelukt de W7 en 8 Diehards ondanks zelfs onbeschofte methodes waar mogelijk in de richting van W10 te pushen, dus gaan ze nu terugklieren.

p.s. Ik hield echt al rekening met een andere loer die MS ons zou kunnen gaan draaien overigens. Niet dat het zinnig was maar wel als een reminder hield ik het GWX control panel monitor voor wat het was i.p.v. te deinstalleren.

Edit: Ik had de tekst van mijn reactie erg lang open staan, en had de reactie van Spiff, 20:07 daardoor niet gelezen, Ik ga de door hem gemelde Windows Update Catalog eens uitpluizen. Ik ken dat niet.
09-10-2016, 21:21 door [Account Verwijderd]
Door Aha:...knip...

Edit: Ik had de tekst van mijn reactie erg lang open staan, en had de reactie van Spiff, 20:07 daardoor niet gelezen, Ik ga de door hem gemelde Windows Update Catalog eens uitpluizen. Ik ken dat niet.

Nou dat begint goed. Als ik naar https://catalog.update.microsoft.com ga krijg ik dit (een vette waarschuwing van FF): http://i.imgur.com/sarFt32.jpg De pagina is ook nog eens gevoelig voor de Poodlebug.
Zit ik daar wel goed, of hoort dat zo;)
09-10-2016, 21:24 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 09-10-2016, 22:57
Door Aha, 20:52 uur, bijgewerkt 20:57 uur:
Ik ga de door hem gemelde Windows Update Catalog eens uitpluizen.
Zie eventueel ook de eerdere informatie hier:
https://www.security.nl/posting/468600/Update+Catalog+ipv+Download+Center

Houd er rekening mee dat op dit moment voor de Microsoft Update Catalog website nog steeds geldt dat die in principe alleen te gebruiken is met Internet Explorer met Microsoft Update Catalog ActiveX control geïnstalleerd.
it still requires using Internet Explorer at this point because of an ActiveX control used.
In mei heeft Microsoft beloofd dat dat 'later deze zomer' zou veranderen,
Later this summer, we will be updating the site to eliminate the ActiveX control in order to support other browsers.
https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/05/17/simplifying-updates-for-windows-7-and-8-1/,
maar op dit moment zie ik dat nog steeds die ActiveX control vereist is.
Misschien verandert dat komende dinsdag? Wie weet.

Overigens is er eind augustus wel een manier gevonden om die vereiste van Internet Explorer met ActiveX control te omzeilen, en uit Microsoft Update Catalog te kunnen downloaden met andere browsers dan IE. Zie:
http://www.infoworld.com/article/3112862/microsoft-windows/how-to-check-the-microsoft-update-catalog-with-any-browser.html
http://www.ghacks.net/2016/08/29/download-updates-from-microsofts-update-catalog-without-ie/
Maar nogmaals, misschien is dat vanaf dinsdag niet meer nodig?

[aanpassing 22:57 uur: vergeten woordje "dat" ingevoegd]
09-10-2016, 21:29 door Spiff has left the building
Door Aha, 21:21 uur:
Nou dat begint goed. Als ik naar https://catalog.update.microsoft.com ga krijg ik dit (een vette waarschuwing van FF): http://i.imgur.com/sarFt32.jpg De pagina is ook nog eens gevoelig voor de Poodlebug.
Ik kan het niet voor je controleren, geen Firefox bij de hand.
Hopelijk brengt Microsoft dinsdagavond een nieuwe versie van Microsoft Update Catalog online, dat zou wel zo netjes zijn.
Zie ook mijn reactie van 21:24 uur.
09-10-2016, 21:53 door [Account Verwijderd]
@Spiff,

Hartelijk dank voor de zo herkenbaar van je zéér uitgebreide èn inhoudelijke reacties!
09-10-2016, 22:37 door Anoniem
Zit bij de updates van september ook telemetry rotzooi, Windows 10 rommel e.d. ?

Ik zou het natuurlijk kunnen opzoeken, ik weet het ...

De klant is steeds minder koning bij M$.
09-10-2016, 22:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2016, 23:11 door Spiff has left the building
Door Redactie, 18:20 uur:
De enkele beveiligingsupdate zal via Windows Server Update Services (WSUS) en de Windows Update Catalogus worden aangeboden. Computers die van Windows Update gebruik maken zullen de update niet te zien krijgen.
Door Rinjani, 22:44 uur:
Dit is werkelijk schandalig! Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn ouders (80+)? Dat ze door een bepaalde hoepel moeten leren springen omdat anders de veiligheid van hun systeem niet meer te garanderen is. Kunnen ze dit zomaar maken?

Wees niet ongerust.
Waar de redactie schreef, "Computers die van Windows Update gebruik maken zullen de update niet te zien krijgen",
had de redactie het over de "enkele beveiligingsupdate", dus over de security-only update.

Computers die van Windows Update gebruik maken zullen inderdaad die security-only update niet aangeboden krijgen,
maar wél de monthly rollup, die zowel de beveiligingsupdates van de security-only update, als tevens ook de non-security fixes omvat.

Gebruiken je ouders 'gewoon' Windows Update, dan hoeven ze dus beslist niet door een hoepeltje te springen, maar ze krijgen de monthly rollup, met de beveiligingsupdates plus de non-security fixes.
09-10-2016, 23:13 door Anoniem
Door Spiff:
Door Aha, 21:21 uur:
Nou dat begint goed. Als ik naar https://catalog.update.microsoft.com ga krijg ik dit (een vette waarschuwing van FF): http://i.imgur.com/sarFt32.jpg De pagina is ook nog eens gevoelig voor de Poodlebug.
Ik kan het niet voor je controleren, geen Firefox bij de hand.
Hopelijk brengt Microsoft dinsdagavond een nieuwe versie van Microsoft Update Catalog online, dat zou wel zo netjes zijn.
Zie ook mijn reactie van 21:24 uur.

Foutcode: sec_error_unknown_issuer

CN = Microsoft Update Secure Server CA 1
O = Microsoft Corporation
L = Redmond
ST = Washington
C = US

Microsoft staat alleen in Firefox als certificaat voor software.
09-10-2016, 23:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2016, 23:24
[Verwijderd]
09-10-2016, 23:35 door Anoniem
Ik kan niet wachten totdat deze nieuwe superupdates falen en je kan gaan uitzoeken wat er nu misgaat.
09-10-2016, 23:46 door vanegmond - Bijgewerkt: 10-10-2016, 00:02
van Spiff,

Windows Update uitschakelen hoeft niet werkelijk, Windows Update instellen op "Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren" zal veilig genoeg zijn.
En met die instelling krijg je in ieder geval nog een seintje dat er updates beschikbaar zijn.

Zo heb ik het staan Spiff, alleen lees ik verder dit ;

Met Windows Update krijg je niet meer de mogelijkheid om per update te bepalen of je die wilt installeren, maar is het 'alles of niks'. Alle beveiligingsupdates én de non-security fixes, of niks.
Het uitzoeken door experts kan daar niets aan veranderen, zo lijkt me.

Dus heb ik geen invloed op welke updates er zijn en geinstalleerd worden toch ?

Voor thuisgebruikers is daarnaast het enige alternatief het per maand handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update, met enkel de security fixes voor die maand.

Deze ontgaat me dus, kan ik nu wel invloed uit oefenen op de updates ?
Worden via die Windows Update Catalog alleen de belangrijke updates aangeboden ?
Wat word dan mijn instelling voor de Updates ?

In alle gevallen geldt dat niet één bepaalde losse beveiligingsupdate overgeslagen of gedeïnstalleerd kan worden als daar een probleem mee zou zijn.
Een grote verantwoordelijkheid voor Microsoft om het goed te doen, en een zorg voor beheerders/gebruikers.

En juist daar heb ik héél weinig vertrouwen in, gezien het gestuntel van Microsoft de laatste tijd.
Dus de enigste oplossing daarvoor is om het Handmatig te doen ?
Maar er worden toch geen Updates apart aangeboden , alleen maar per monthly rollup !?

http://catalog.update.microsoft.com/v7/site/Thanks.aspx?id=140
09-10-2016, 23:49 door Spiff has left the building
Door Rinjani, 23:24 uur:
Blijft nog de knagende vraag of security updates wel zolang kunnen wachten: met ongelukkige timing kan een systeem 30d kwetsbaar zijn, tot de volgende monthly rollup?
Theoretisch wel. Maar dat gold ook voorheen al.
Ook tot op heden bracht Microsoft beveiligingsupdates voor Windows 8 en eerder normaal gesproken enkel op de tweede dinsdag van de maand uit. Dus dat verandert niet.
En was er een kwetsbaarheid waarvan de patch echt niet kon wachten, dan bracht Microsoft soms een tussentijdse beveiligingsupdate uit. Niets staat Microsoft in de weg om dat ook nu nog steeds te doen.
10-10-2016, 00:42 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 10-10-2016, 00:47
Door vanegmond, zo.09-10, 23:46 uur:
Dus heb ik geen invloed op welke updates er zijn en geinstalleerd worden toch?
Door vanegmond, zo.09-10, 23:46 uur:
kan ik nu wel invloed uit oefenen op de updates?
Worden via die Windows Update Catalog alleen de belangrijke updates aangeboden?
Wat word dan mijn instelling voor de Updates?
Met de Windows Update instelling "Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren" houdt je wel de controle over wanneer je de monthly rollup wilt downloaden en installeren.
Wil je een dag of een paar dagen (of eventueel nog langer) afwachten of er niet iets vreselijk mis is met de aangeboden monthly rollup, dan kan dat op die manier.
Maar dat lijkt dan ook de enige controle die je hebt met Windows Update.

Een volkomen andere mogelijkheid, dat is het niet gebruiken van Windows Update, en het handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update, voor wie enkel de beveiligingsupdates wil downloaden, en niet de non-security fixes.
Echter, installeer je een volgende maand toch weer de monthly rollup via Windows Update, bijvoorbeeld omdat die een voor jou belangrijke non-security fix bevat, dan krijg je ook de in de monthly rollup opgenomen non-security fixes van de voorgaande maand(en), die je eerder vermeden had.

Het gebruik van Windows Update en het handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update, dat zijn dus twee aparte wegen.

Wie nooit een non-security fix wil en zal installeren, die kan de weg volgen van het elke maand handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update.
Echter, wie af en toe ook een non-security fix wenst toe te passen, die zal in ieder geval op dat moment terechtkomen in het traject van de monthly rollup via Windows Update.

Door vanegmond, zo.09-10, 23:46 uur:
En juist daar heb ik héél weinig vertrouwen in, gezien het gestuntel van Microsoft de laatste tijd.
Dus de enigste oplossing daarvoor is om het Handmatig te doen?
Maar er worden toch geen Updates apart aangeboden, alleen maar per monthly rollup!?
Het is zoals ik hierboven al aangaf.
Met het gebruik van Windows Update kun je eventueel een dag of een paar dagen afwachten of er niet iets vreselijk mis is met de aangeboden monthly rollup. Installeer je (op een gegeven moment) de monthly rollup, dan krijg je daarin de beveiligingsupdates en de non-security fixes.
Wil je helemaal niet de non-security fixes, dan zul je handmatig via Windows Update Catalog de security-only update moeten downloaden.
Maar installeer je een volgende maand toch weer de monthly rollup via Windows Update, omdat die een voor jou belangrijke non-security fix bevat, dan krijg je ook de in de monthly rollup opgenomen non-security fixes van de voorgaande maand(en) die je eerder vermeden had.

En meer keuzes zijn er niet.
De optie om losse beveiligingsupdates en eventueel losse non-security fixes te installeren, dat komt te vervallen.

Het eerder genoemde artikel zet het allemaal best duidelijk uiteen.
Neem er even goed de tijd voor om het te doorgronden.
https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/10/07/more-on-windows-7-and-windows-8-1-servicing-changes/
Samen met de tekst vind ik ook de grafische weergave goed inzicht geven in hoe het nieuwe systeem in elkaar zit:
https://msdnshared.blob.core.windows.net/media/2016/10/100616_2357_1.png

Nogmaals, neem er even de tijd voor om het te doorgronden.
10-10-2016, 08:04 door [Account Verwijderd]
Door Spiff:...knip...Maar installeer je een volgende maand toch weer de monthly rollup via Windows Update, omdat die een voor jou belangrijke non-security fix bevat, dan krijg je ook de in de monthly rollup opgenomen non-security fixes van de voorgaande maand(en) die je eerder vermeden had.

En hierin schuilt mijn vermoeden dat dit een opmaat wordt voor een volgende rit in de caroussel richting Windows 10.

Als je feitelijk alleen nog de keuze hebt tussen volledige installatie van enerzijds alles, security en non-security updates, of via de Windows Update Catalog alleen een volledige fix voor security, dus (bijvoorbeeld) een automatische installatie van Flash (die ik om de welbekende algemene reden al 1,5 jaar terug heb verwijderd) zul je op een gegeven ogenblik door het weglaten van de non-security fixes problemen gaan krijgen met Microsoft software die hierom vragen.

Deze non-security fixes worden dan inclusief wat je in het verleden hebt verborgen m.b.t. tot 'een verbeterde upgrade ervaring van W10' geïnstalleerd.

Verder is het dan een koud kunstje van de MS marketing afdeling om het een en ander - W10 - goed gemotiveerd aan de W7 en W8 gebruikers voor te spiegelen, zo dat W10 onafwendbaar noodzakelijk wordt...blaat blaat blaat, en het is RIP W7 en W8.

Ik ben benieuwd...
10-10-2016, 10:03 door GeminiAlpha
Nu is het wachten op een fix om elke maand (ná de onbeïnvloedbare updates)
steeds weer opnieuw de telemetrie de nek om te draaien. Lijkt me.
10-10-2016, 10:18 door Anoniem
Door GeminiAlpha: Nu is het wachten op een fix om elke maand (ná de onbeïnvloedbare updates)
steeds weer opnieuw de telemetrie de nek om te draaien. Lijkt me.

En dan ben je mogelijk al te laat daar de telemetrie al internet heeft gehad em dus de kans om te uploaden.
10-10-2016, 10:22 door Anoniem
Door Spiff:
Voor thuisgebruikers is daarnaast het enige alternatief het per maand handmatig via Windows Update Catalog downloaden van de security-only update, met enkel de security fixes voor die maand.
In bedrijfsomgevingen is dat daarnaast ook mogelijk via Windows Server Update Services (WSUS).

Ik doe de updates van een aantal computers via WSUS Offline Update en ik ga even een tijdje afwachten waar die
tegenaan lopen en hoe ze het oplossen voor ik weer een update daarvan doe. Gelukkig is er een goed forum bij.
10-10-2016, 10:42 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 10-10-2016, 11:20
Door Anoniem, zo.09-10, 22:37 uur:
Zit bij de updates van september ook telemetry rotzooi, Windows 10 rommel e.d.?
Voor zover ik weet niet in de updates van Patch Tuesday 13 september,
en ook niet in de op 20 september aangeboden optionele updates, die waarschijnlijk morgen, 11 oktober, als 09C in KB2 opgenomen worden.
https://msdnshared.blob.core.windows.net/media/2016/10/100616_2357_1.png

KB2952664 voor Windows 7 en KB2976978 voor Windows 8.1, van 4 oktober, dát is echter een 'diagnostics' update, dus dat is een telemetry update. Zie daarover:
https://www.security.nl/posting/486420#posting487898
en vooral https://www.security.nl/posting/486420#posting487999.
Enkel wie Microsoft's "Windows Upgrade Analytics Service" wil kunnen gebruiken heeft die update KB2952664 / KB2976978 nodig.
Gezien het feit dat KB2952664 / KB2976978 geen week-C update was, vermoed ik dat die niet met de oktober monthly rollup aangeboden zal worden.
Wordt KB2952664 / KB2976978 tóch aangeboden met de oktober monthly rollup (of november, of later), dan is voor Windows 7 waarschijnlijk het volgende genoeg om daar geen effect van te ondervinden:
https://www.security.nl/posting/486420#posting486439
Of precies hetzelfde voor Windows 8.1 geldt, dat weet ik niet.
10-10-2016, 10:46 door Spiff has left the building
Door GeminiAlpha, ma.10-10, 10:03 uur:
Nu is het wachten op een fix om elke maand (ná de onbeïnvloedbare updates)
steeds weer opnieuw de telemetrie de nek om te draaien. Lijkt me.
Zie voor Windows 7:
https://www.security.nl/posting/486420#posting486439
Of precies hetzelfde voor Windows 8.1 geldt, dat weet ik niet.
10-10-2016, 13:43 door khaemwaset
Ik heb Windows 7 Home en Outlook 2010 voor thuisgebruikers.
Ik begrijp dat de update voor october 2016 zowel security-patches als non-security-fixes bevat.
Mag ik die allemaal downloaden?
Of kan ik eventueel nog beslissen of ik enkel de security-patches downloadt?
Graag uw hulp aub
10-10-2016, 14:05 door Spiff has left the building
Door khaemwaset, 13:43 uur:

Ik heb Windows 7 Home en Outlook 2010 voor thuisgebruikers.
Ik begrijp dat de update voor october 2016 zowel security-patches als non-security-fixes bevat.
Mag ik die allemaal downloaden?
Of kan ik eventueel nog beslissen of ik enkel de security-patches downloadt?

Dat is al uitgebreid beschreven in mijn reactie van 00:42 uur, zie:
https://www.security.nl/posting/488244#posting488283

Nog eens heel erg in het kort:
Via Windows Update wordt vanaf de tweede dinsdag van de maand (Microsoft noemt dat nu week B) (in Nederland normaal gesproken vanaf dinsdagavond 19:00 uur) de monthly rollup aangeboden, die in één updatepakket zowel de beveiligingsupdates en de niet-beveiligingsupdates bevat. Je hoeft daar via Windows Update dus maar één update(pakket) voor te downloaden en installeren.
Wie niet de niet-beveiligingsupdates wil, die kan de security-only update downloaden, maar dat kan niet via Windows Update, maar enkel handmatig via de Windows Update Catalog.
Voor meer details, zie de bovengenoemde reactie van 00:42 uur.
10-10-2016, 14:19 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 10-10-2016, 18:24
Inmiddels is er ook een artikel van Woody Leonhard, waarin die het nieuwe updatemodel voor Windows 7 en 8.1 beschrijft, en er zijn kijk op geeft.
En ha, hij bedenkt altijd van die leuk prikkelende titels voor zijn artikelen :-)
How to prepare for the Windows 7/8.1 'patchocalypse'
http://www.infoworld.com/article/3128983/microsoft-windows/how-to-prepare-for-the-windows-781-patchocalypse.html
http://www.infoworld.com/article/3128983/microsoft-windows/how-to-prepare-for-the-windows-781-patchocalypse.html?page=2

En hier een bespreking door Martin Brinkmann:
Say good-bye to individual patches on Windows 7 and 8
http://www.ghacks.net/2016/10/10/say-good-bye-to-individual-patches-on-windows-7-and-8/
11-10-2016, 00:31 door vanegmond
Gisteren, 00:42 door Spiff - Bijgewerkt: Gisteren, 00:47, Met de Windows Update instelling "Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren" houdt je wel de controle over wanneer je de monthly rollup wilt downloaden en installeren.
Wil je een dag of een paar dagen (of eventueel nog langer) afwachten of er niet iets vreselijk mis is met de aangeboden monthly rollup, dan kan dat op die manier.
Maar dat lijkt dan ook de enige controle die je hebt met Windows Update.

Okay Spiff, dat is dus het voordeel van die Windows Update instelling.
Ik was in de war dat dit niet kon, maar toen had ik de Updates nog op
Automatisch staan. Dan sloot je de PC af, en de updates werden dan geinstalleerd.
Doe wel altijd voor ik bankzaken doe, alle updates binnenhalen.
Als dit net gebeurt met het aanbieden van de monthly rollup dan lijkt mij het beter
qua veiligheid om dan maar te gokkken of er niks mis mee is.
Dan om zonder de nieuwste updates bankzaken te gaan doen, of kan dit wel even ?
Hoeveel dagen is aan te bevelen, met het wachten van de updates te installeren ?

van Spiff, Het eerder genoemde artikel zet het allemaal best duidelijk uiteen.
Neem er even goed de tijd voor om het te doorgronden.
https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/10/07/more-on-windows-7-and-windows-8-1-servicing-changes/
Samen met de tekst vind ik ook de grafische weergave goed inzicht geven in hoe het nieuwe systeem in elkaar zit:
https://msdnshared.blob.core.windows.net/media/2016/10/100616_2357_1.png

Nogmaals, neem er even de tijd voor om het te doorgronden.

Ik ben al gaan lezen Spiff, maar met griep is het moeilijk te vatten. Las het een paar
keer door en dat was ik het al weer kwijt. Maar ik duik er nog in. Mijn dank weer !
11-10-2016, 10:01 door Anoniem
Waar ik benieuwd naar ben (en wat huiverig): Gewoonlijk wacht ik een week met het installeren van de beveiligingsupdates, om eerst te zien of ze geen problemen opleveren.
Maar in de derde week verschijnt straks de Preview Roll-up voor de volgende maand al...
Zal ik dus na die week wachten alleen deze Preview Roll-up te zien krijgen, of de van Roll-up van Patch Tuesday ook nog??
11-10-2016, 11:46 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 00:31 uur:
Doe wel altijd voor ik bankzaken doe, alle updates binnenhalen.
Als dit net gebeurt met het aanbieden van de monthly rollup dan lijkt mij het beter qua veiligheid om dan maar te gokkken of er niks mis mee is. Dan om zonder de nieuwste updates bankzaken te gaan doen, of kan dit wel even?
Hoeveel dagen is aan te bevelen, met het wachten van de updates te installeren?
Ikzelf wacht nooit met het installeren van beveiligingsupdates, ik installeer die altijd direct.
Anderen wachten een dag, een paar dagen, of langer, en sommigen echt veel langer.
Iedereen maakt daar zijn/haar eigen afwegingen over.

Bij het maken van de afweging is van belang te weten of de updates kwetsbaarheden repareren waarvan bekend is dat die al misbruikt worden, of dat de kans daarop groot is.
Is in de monthly rollup (en de security-only update) ten minste één patch aanwezig voor een kwetsbaarheid waarvan bekend is dat die al misbruikt wordt of dat de kans daarop groot is, dan is het verstandig om niet, of tenminste niet te lang, te wachten met het installeren van de updates.
Maar zoals ik al zei, iedereen maakt daar zijn/haar eigen afwegingen over.

Door vanegmond, 00:31 uur:
Ik ben al gaan lezen Spiff, maar met griep is het moeilijk te vatten. Las het een paar keer door en dat was ik het al weer kwijt. Maar ik duik er nog in.
Beterschap toegewenst, vanegmond.
11-10-2016, 12:10 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 10:01 uur:
Waar ik benieuwd naar ben (en wat huiverig): Gewoonlijk wacht ik een week met het installeren van de beveiligingsupdates, om eerst te zien of ze geen problemen opleveren.
Maar in de derde week verschijnt straks de Preview Roll-up voor de volgende maand al...
Zal ik dus na die week wachten alleen deze Preview Roll-up te zien krijgen, of de van Roll-up van Patch Tuesday ook nog??
Ikzelf heb geen idee, en ik heb daar ook nog nergens wat over gelezen dat daar zekerheid over geeft.
Ik vrees dat vooralsnog alleen Microsoft weet wat het plan daarvoor is.

Zou vanaf dinsdagavond 18 oktober (week C) niet meer de nog niet geïnstalleerde monthly rollup, maar enkel nog de preview rollup aangeboden worden, en je wil de eerder nog niet geïnstalleerde monthly rollup installeren, dan zou je de preview rollup kunnen installeren, die volgens het artikel "More on Windows 7 and Windows 8.1 servicing changes" de "new non-security fixes that will be included in the next monthly rollup," bevat, "as well as fixes from all previous monthly rollup." Maar daarmee krijg je dan ook de allernieuwste non-security fixes al binnen, en dat wil je wellicht nog niet.

Ik zie een paar opties voor je:
Je wacht wat minder dan een week met het installeren van de monthly rollup, 6 dagen, bijvoorbeeld.
Of je neemt de gok iets langer te wachten, en te zien of de monthly rollup na 7+ dagen nog wordt aangeboden, of dat dan enkel de preview rollup die tevens de nieuwste non-security fixes bevat nog wordt aangeboden.
Of, desnoods, kun je er voor kiezen op dat moment handmatig via Windows Update Catalog de security-only update te downloaden en te installeren, en de volgende maand weer naar het monthly rollup traject te gaan.
11-10-2016, 12:19 door Anoniem
@ Spiff 12:10

Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad geen zin om de Preview van de komende maand te testen, dus ik denk dat ik de monthly roll-up maar na 6 dagen installeer.
Als ik het schema bekijk, vermoed ik dat een week ná Patch Tuesday alleen de Preview aangeboden zal worden..
Maar hopelijk worden beiden dan aangeboden: de ene als Belangrijk en dus aangevinkt en de ander als Optioneel zonder vinkje,
Spannende tijden...!
11-10-2016, 14:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 12:19 uur:
Maar hopelijk worden beiden dan aangeboden: de ene als Belangrijk en dus aangevinkt en de ander als Optioneel zonder vinkje
Dat zou het mooiste zijn.
Installeren wij vóór dinsdagavond week C al de monthly rollup, zoals we van plan zijn, dan zal bij ons in Windows Update niet te zien zijn hoe een en ander aangeboden zou worden als we de monthly rollup nog níet geïnstalleerd zouden hebben.
Maar wellicht zullen er anderen zijn die op dinsdagavond week C de monthly rollup nog niet geïnstalleerd hebben, en die dan rapporteren over de weergave in Windows Update.
We zullen het zien. Hopelijk weten we over een goeie week wat meer.

Door Anoniem, 12:19 uur:
Spannende tijden...!
Haha, ja, maar ik zit juist steeds te wachten op rustiger tijden, zodat ik eens aan wat anders toekom ;-)
11-10-2016, 21:26 door vanegmond
Vandaag, 11:46 door Spiff,
Ikzelf wacht nooit met het installeren van beveiligingsupdates, ik installeer die altijd direct.
Anderen wachten een dag, een paar dagen, of langer, en sommigen echt veel langer.
Iedereen maakt daar zijn/haar eigen afwegingen over.

Bij het maken van de afweging is van belang te weten of de updates kwetsbaarheden repareren waarvan bekend is dat die al misbruikt worden, of dat de kans daarop groot is.
Is in de monthly rollup (en de security-only update) ten minste één patch aanwezig voor een kwetsbaarheid waarvan bekend is dat die al misbruikt wordt of dat de kans daarop groot is, dan is het verstandig om niet, of tenminste niet te lang, te wachten met het installeren van de updates.
Maar zoals ik al zei, iedereen maakt daar zijn/haar eigen afwegingen over.

Zelf doe ik die beveiligingsupdates ook gelijk, en ik heb daar nog nooit problemen
mee gehad. Vooral niet zoals je schrijft Spiff, als die kwetsbaarheid al misbruikt word.
Het gaat meer om de aanbevolen updates en optionele, hoewel ik ook benieuwd ben
of Microsoft weer niet gaat knutselen met ons als proefkonijnen.
van Spiff, Beterschap toegewenst, vanegmond.
Dank je wel Spiff, dat doet altijd goed. Rare griep dit, ineens evenwichtsproblemen
kon niet meer op mijn benen staan. Maar gaat de goede kant uit.
Vroeg me nog wel af, als deze aangeboden word;
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3184143, "Remove software related to the Windows 10 free upgrade offer".
Wat dan te doen. Ik ben nog in twijfel om op deze computer in 2020, Windows 10 erop
te zetten. Als ik nu alles verwijder met die kb3184143 krijg ik dan problemen met mijn
schijf ? Ik wil die Windows 10 t.z.t. op een schone schijf zetten met een gekochte W 10.

Net heb ik dit geinstalleerd;
Installatiedatum: ?11-?10-?2016 21:00
Oktober 2016 Beveiliging - Maandelijkse kwaliteitsrollup voor Windows 7 voor x64-systemen (KB3185330)

KB890830: Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software voor x64-systemen- oktober 2016

October, 2016 Security and Quality Rollup for .NET Framework 3.5.1 on Windows 7 SP1 and Windows Server 2008 R2 SP1 for x64 (KB3188740)

Ging heel snel{ dankzij die updates van jou Spiff ! } en zonder problemen pffff.
Vandaag, 14:52 van Spiff, Door Anoniem, 12:19 uur:
Spannende tijden...!
Haha, ja, maar ik zit juist steeds te wachten op rustiger tijden, zodat ik eens aan wat anders toekom ;-)

Ja die computers Spiff, het word tijd dat je je eigen site opzet. Nu help je zoveel mensen
en wie weet met een eigen site. Verdien je er nog wat mee.
Maar Security.nl zou je niet willen missen !
11-10-2016, 23:55 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 21:26uur:
Vroeg me nog wel af, als deze aangeboden word;
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3184143, "Remove software related to the Windows 10 free upgrade offer".
Wat dan te doen. Ik ben nog in twijfel om op deze computer in 2020, Windows 10 erop te zetten. Als ik nu alles verwijder met die kb3184143 krijg ik dan problemen met mijn schijf? Ik wil die Windows 10 t.z.t. op een schone schijf zetten met een gekochte W 10.
KB3184143 wordt inmiddels als 'aanbevolen' update aangeboden, zie ik.
Het installeren ervan ruimt op wat in dat KB-artikel beschreven wordt, diverse componenten die onder meer te maken hadden met het 'reserveren' van de gratis upgrade naar Windows 10 en de reclame door middel van het GWX, "Get Windows 10", systeem.
Die componenten zijn inmiddels overbodig, omdat de periode met de gratis upgrade voorbij is.
Wil je later upgraden naar Windows 10, dan heb je die componenten daarvoor niet nodig.
Je zou dus op een gegeven moment die KB3184143 eventueel kunnen uitvoeren.
Maar KB3184143 voorlopig negeren kan ook geen kwaad.

Door vanegmond, 21:26uur:
Ja die computers Spiff, het word tijd dat je je eigen site opzet. [...]
Ha, nee, dank je, want dan wordt het vast helemaal niks meer met die rustige tijden waar ik naar streef ;-)
12-10-2016, 00:35 door vanegmond
Gisteren, 23:55 door Spiff, KB3184143 wordt inmiddels als 'aanbevolen' update aangeboden, zie ik.
Het installeren ervan ruimt op wat in dat KB-artikel beschreven wordt, diverse componenten die onder meer te maken hadden met het 'reserveren' van de gratis upgrade naar Windows 10 en de reclame door middel van het GWX, "Get Windows 10", systeem.
Die componenten zijn inmiddels overbodig, omdat de periode met de gratis upgrade voorbij is.
Wil je later upgraden naar Windows 10, dan heb je die componenten daarvoor niet nodig.
Je zou dus op een gegeven moment die KB3184143 eventueel kunnen uitvoeren.
Maar KB3184143 voorlopig negeren kan ook geen kwaad.

Hier word KB3184143, nog niet aanbevolen. Dus uitvoeren of negeren.
Ik heb ook geen enkele last gehad dat Windows 10 werd aangeboden.
Wel dat ik die bekende kb's in grote hoeveelheden kreeg om mijn pc
klaar te maken voor W 10. Maar ik wil wachten of dat ik overstap ook
op deze pc op Linux, of als de buidel het toelaat een Apple machine/laptop.
Misschien heb ik tegen die tijd 2 pc's en 1 laptop, met dan drie systemen.
Windows 10 - Linux Mint - en dan Mac OS X.
Word ik daar wel wijs uit, ik word ook een dagje ouder. Vind die Mac PC
en Laptops altijd erg mooi, maar waarom die het dubbele moeten kosten ?

van Spiff, Ha, nee, dank je, want dan wordt het vast helemaal niks meer met die rustige tijden waar ik naar streef ;-)

Ja dat zou ook zomaar kunnen Spiff, ik heb geen flauw idee hoeveel werk een eigen site is.
Wens je snel wat rustige tijden toe ! Misschien toch die PC maar gewoon eens uit zetten ?
12-10-2016, 11:17 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 00:35 uur:
Hier word KB3184143, nog niet aanbevolen. [...]
Heb je KB3184143 onder Optionele updates staan?
De KB3184143 tekstregel is dan waarschijnlijk in cursief lettertype, en als je de KB3184143 tekstregel aanklikt, dan wordt in het rechtervak waarschijnlijk een gele ster met "Aanbevolen update" getoond.
Dat betekent dat KB3184143 nu een "Aanbevolen update" is.
12-10-2016, 13:18 door vanegmond
Door Spiff:
Door vanegmond, 00:35 uur:
Hier word KB3184143, nog niet aanbevolen. [...]
Heb je KB3184143 onder Optionele updates staan?
De KB3184143 tekstregel is dan waarschijnlijk in cursief lettertype, en als je de KB3184143 tekstregel aanklikt, dan wordt in het rechtervak waarschijnlijk een gele ster met "Aanbevolen update" getoond.
Dat betekent dat KB3184143 nu een "Aanbevolen update" is.

Er word niets aangeboden Spiff, of moet ik zoeken doen ?
12-10-2016, 13:48 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 13:18 uur:
Er word niets aangeboden Spiff, of moet ik zoeken doen?

KB3184143 wordt al aangeboden sinds 20 september.
Bestaat er een kans dat je 'm verborgen hebt? Kijk even na in je overzicht van verborgen updates.

Ik heb KB3184143 zelf vanaf 20 september als aangeboden in Windows Update staan, zowel op een pc waarop eerder wél KB3035583 e.a. is geïnstalleerd, als ook op een pc waarop geen van de "Get Windows 10" updates zijn geïnstalleerd.
Is en wordt KB3184143 jou werkelijk niet aangeboden, dan weet ik niet waarom.

N.B.
Deze thread raakt uit het zicht.
Ik blijf deze thread niet langer volgen.
Eventuele vragen die nog in deze thread gepost worden die zal ik daardoor niet meer zien en niet meer kunnen beantwoorden.
13-10-2016, 23:00 door vanegmond
Ik hoop dat je dit toch nog ziet Spiff, dit is het laatste !

Gisteren, 13:48 door Spiff
KB3184143 wordt al aangeboden sinds 20 september.
Bestaat er een kans dat je 'm verborgen hebt? Kijk even na in je overzicht van verborgen updates.

Die staat daar inderdaad bij Spiff, heel goed !

Je zou dus op een gegeven moment die KB3184143 eventueel kunnen uitvoeren.
Maar KB3184143 voorlopig negeren kan ook geen kwaad.

Omdat die nu niet aangeboden word, ben ik bang dat ik deze vergeet.
Jouw advies hecht ik zoveel waarde aan, door deze nu niet te installeren.
Dus ik weet niet zo goed wat ik met die update moet doen ?
13-10-2016, 23:58 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 13-10-2016, 23:59
Door vanegmond, 23:00 uur:
Ik hoop dat je dit toch nog ziet Spiff, dit is het laatste!
Ik hield het voor de zekerheid nog een dagje in de gaten :-)
Na het weekend zal ik voor de zekerheid nog een keer checken - als ik dat niet vergeet.

Door vanegmond, 23:00 uur:
Omdat die nu niet aangeboden word, ben ik bang dat ik deze vergeet. [...]
Dus ik weet niet zo goed wat ik met die update moet doen?
Je zou KB3184143 uit de verborgen updates kunnen "herstellen" (aanvinken, en vervolgens "Herstellen").
Daarna staat ie vervolgens weer als 'Aanbevolen' update onder Optionele updates.
Daar kun je 'm laten staan zolang je wilt.
Sinds 11 oktober is KB3184143 nu 'Aanbevolen' update in plaats van eerder enkel gewoon Optioneel.
Bij gebruikers die de (standaard) Windows Update instelling hebben "Updates automatisch installeren" plus "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates", zal KB3184143 sinds 11 oktober geïnstalleerd zijn. Mochten daarbij problemen optreden, dan wordt dat de komende tijd wel duidelijk.
Als je, tegen de tijd dat je op een gegeven moment KB3184143 zou willen installeren, dan eerst eens even webzoekt op: KB3184143 issues, dan is wellicht wel te zien of er wel of geen problemen zijn met KB3184143.
Zijn er over een aantal weken nog geen problemen met KB3184143 te vinden, en je wilt 'm installeren, dan is dat wellicht veilig.
14-10-2016, 00:47 door vanegmond
Gisteren, 23:58 door Spiff - Bijgewerkt: Gisteren, 23:59, Ik hield het voor de zekerheid nog een dagje in de gaten :-)
Na het weekend zal ik voor de zekerheid nog een keer checken - als ik dat niet vergeet.

Dat vind ik bijzonder aardig van je Spiff ! Dank je wel.

Je zou KB3184143 uit de verborgen updates kunnen "herstellen" (aanvinken, en vervolgens "Herstellen").
Daarna staat ie vervolgens weer als 'Aanbevolen' update onder Optionele updates.
Daar kun je 'm laten staan zolang je wilt.
Als je, tegen de tijd dat je op een gegeven moment KB3184143 zou willen installeren, dan eerst eens even webzoekt op: KB3184143 issues, dan is wellicht wel te zien of er wel of geen problemen zijn met KB3184143.
Zijn er over een aantal weken nog geen problemen met KB3184143 te vinden, en je wilt 'm installeren, dan is dat wellicht veilig.

Kijk, dat wist ik weer niet. Dat als ik die verborgen herstel dat die dan juist weer aangeboden word.
Jouw wellicht veilig, betekend dat je zelf de update nog steeds niet hebt geinstalleerd ?

[off topic]Een op de valreek Spiff-geef me een vinger en.....= maar vaak laat ik de pc uren aanstaan, en heel af
en toe, kan ik dan niks meer doen. Vaak is dan het internet er ook uit. Alleen ik kan niks doen, alleen
maar de PC handmatig uitzetten, modem en router resetten en dan is alles weer goed.
Al gegoocheld, maar heb jij een idee waar ik moet zoeken ? Vaak draai ik daarna Avast-ook bootscan-
MBam-CCleaner maar die vinden niks. Ligt het alleen aan de modem en uitvallen van het internet ?
Maar waarom kan ik dan de PC niet meer bedienen, bv Taakbeheer starten ? [/offtopic]
14-10-2016, 02:43 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 00:47 uur:
Jouw wellicht veilig, betekend dat je zelf de update nog steeds niet hebt geinstalleerd?
Klopt.
KB3184143 is nog maar pas sinds 11 oktober een 'aanbevolen' update, en er is geen enkele goede reden om KB3184143 met haast te moeten installeren.
Eerst nog afwachten, en daarna bezien of het installeren van KB3184143 wenselijk is.

Op mijn ene Windows 7 systeem is niets geïnstalleerd dat door middel van KB3184143 verwijderd kan worden, dus op dat systeem hoef ik niets met KB3184143. Op dat systeem kan ik KB3184143 dus gerust verbergen.

Op mijn andere Windows 7 systeem is in 2015 wel een en ander geïnstalleerd dat door middel van KB3184143 verwijderd kan worden, maar dat verwijderen is beslist niet noodzakelijk. Ik heb daarom beslist geen haast om op dat systeem KB3184143 te gaan uitvoeren. Ik wacht ten minste een aantal weken af of er geen meldingen opduiken van problemen door KB3184143. Maar zelfs als alles op een gegeven moment veilig lijkt, is het uitvoeren van KB3184143 niet noodzakelijk en zal ik er waarschijnlijk nog steeds helemaal geen haast mee hebben.

Door vanegmond, 00:47 uur:
vaak laat ik de pc uren aanstaan, en heel af en toe, kan ik dan niks meer doen. Vaak is dan het internet er ook uit. Alleen ik kan niks doen, alleen maar de PC handmatig uitzetten, modem en router resetten en dan is alles weer goed.
[...] Ligt het alleen aan de modem en uitvallen van het internet?
Maar waarom kan ik dan de PC niet meer bedienen, bv Taakbeheer starten?
Je hebt gelijk, zat het probleem in je modemrouter, dan zou niet je hele systeem er non-responsief van raken, lijkt me.
Ik weet niet of hetzelfde ook geldt voor een probleem met je netwerkkaart, of dat dat mogelijk wel je systeem zou kunnen doen vastlopen.
Is het probleem dat je beschrijft na een bepaalde actie ontstaan, bijvoorbeeld na het updaten van netwerkkaart-driver of andere stuurprogramma's, of na een andere software-installatie, of een bepaalde instelling, of na een hardware-aanpassing?
En heb je gezocht of onder Probleemrapporten (via zoekvak: probleemrapporten\ Alle probleemrapporten weergeven), of in Windows Logboeken (via zoekvak: Logboeken) iets te vinden is dat gerelateerd is aan tijd en datum van die probleemgebeurtenissen die je beschrijft?
Als je zelf geen idee hebt aan wat het probleem gerelateerd kan zijn, en je vindt niks in Probleemrapporten en Logboeken, dan wordt het héél moeilijk om een oorzaak en een oplossing te vinden.

Start zo nodig een nieuw topic in /dev/null - Overig, want je hebt gelijk dat dit hier off-topic is.
Maar dat was het onderwerp KB3184143 natuurlijk ook al ;-)

Ten slotte, zoals ik eerder al zei,
na het weekend zal ik deze thread voor de zekerheid nog een keer checken - N.B. als ik dat niet vergeet.
16-10-2016, 20:27 door vanegmond - Bijgewerkt: 16-10-2016, 20:28
14-10-2016, 02:43 door Spiff, Op mijn andere Windows 7 systeem is in 2015 wel een en ander geïnstalleerd dat door middel van KB3184143 verwijderd kan worden, maar dat verwijderen is beslist niet noodzakelijk. Ik heb daarom beslist geen haast om op dat systeem KB3184143 te gaan uitvoeren. Ik wacht ten minste een aantal weken af of er geen meldingen opduiken van problemen door KB3184143. Maar zelfs als alles op een gegeven moment veilig lijkt, is het uitvoeren van KB3184143 niet noodzakelijk en zal ik er waarschijnlijk nog steeds helemaal geen haast mee hebben.
Mijn dank Spiff, dan zal ik ook geen haast hebben met deze update. Ik heb nm ook
nooit geen W 10 melding gehad, zo gauw het over W 10 ging, dan verborg ik ze.
Spiff, Is het probleem dat je beschrijft na een bepaalde actie ontstaan, bijvoorbeeld na het updaten van netwerkkaart-driver of andere stuurprogramma's, of na een andere software-installatie, of een bepaalde instelling, of na een hardware-aanpassing?
Dat weet ik niet precies, stom eigenlijk bijhouden zoiets. Ik heb wel mijn videocard Intel
geupdate, Macrium Reflect geinstalleerd. Iets anders kan ik mij nu niet herinneren.
Spiff, En heb je gezocht of onder Probleemrapporten (via zoekvak: probleemrapporten\ Alle probleemrapporten weergeven), of in Windows Logboeken (via zoekvak: Logboeken) iets te vinden is dat gerelateerd is aan tijd en datum van die probleemgebeurtenissen die je beschrijft?
Dat heb ik net gedaan, Probleemrapporten lukte wel maar type ik Logboeken in dan komt
niets, ook niet met ingetypt Windows Logboeken.
Probleemrapporten gaf dit aan;
CDBurnerXP werkt niet meer 20-10-2015 18.13 verzonden rapport
CDBurnerXP werkt niet meer 20-10-2015 18.13 verzonden rapport
Freemake Video Converter Reageert niet meer en is gesloten 17-7-2016 Verzonden rapport
Er is een stuurprogramma geïnstalleerd dat de basisfuncties van uw USB-invoerapparaat installeert. Via de fabrikant van het apparaat is mogelijk een stuurprogramma beschikbaar die extra functies ondersteunt. 11-2-2016 18.15. Verzonden rapport
Windows Live Mail APPCRASH 22-5-2015 1.08 Niet gerapporteerd.
Windows Live Mail Werkt niet meer 11-6-2015 21.33 Verzonden rapport.
Windows Media Player Reageert niet meer en is gesloten 3-12-2015 Verzonden rapport.
Windows Verkenner Reageert niet meer en is gesloten 17-8-2015 1.08 Niet gerapporteerd.
Windows Verkenner Reageert niet meer en is gesloten 20-10-2015 18.31 Niet gerapporteerd
Wizard Diagnostische probleem, Probleem met handtekening
Naam van probleemgebeurtenis: ScriptedDiagFailure
Probleem is niet opgelost 11-9-2016 Verzonden rapport.

Ik zal een nieuw topic maken met jouw advies; /dev/null - Overig
16-10-2016, 21:26 door Spiff has left the building
Door vanegmond, 20:27 uur:
Ik zal een nieuw topic maken met jouw advies; /dev/null - Overig
Ik zie het, vanegmond, mooi.
Ik heb daar inmiddels gereageerd betreffend Logboeken: https://www.security.nl/posting/489103#posting489110
Ik hoop dat in Windows Logboeken iets te vinden is dat gerelateerd is aan tijd en datum van die probleemgebeurtenissen die je beschreef, en/of dat andere Security.NL bijdragers kennis of ideeën hebben om je te kunnen helpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.