image

Onderzoek claimt dat Australiërs bewaarplicht steunen

dinsdag 11 oktober 2016, 10:11 door Redactie, 2 reacties

Een nieuw onderzoek (pdf) van de Australische Nationale Universiteit claimt dat een meerderheid in het land de bewaarplicht van telecomgegevens steunt. Voor het onderzoek werden 1200 willekeurige Australiërs opgebeld. Deelnemers kregen verschillende vragen voorgelegd over nationale veiligheid, vrijheid, privacy, openbare veiligheid en terrorisme.

Op de vraag of men zich zorgen maakt over het anti-terreurbeleid van de Australische overheid zegt 28% dat de overheid te ver gaat en burgervrijheden inperkt. 46% stelt echter dat het beleid niet ver genoeg gaat om het land te beschermen. Verder vindt 67% het gerechtvaardigd dat telecomgegevens worden opgeslagen om terrorisme te bestrijden. 33% vindt dit niet gerechtvaardigd omdat dit de privacy van burgers schendt.

"Veel Australiërs zijn bang voor een terreuraanval en een meerderheid is bereid om hun individuele rechten en vrijheden in te leveren om veilig te leven", aldus de onderzoekers. "Deze afweging tussen meer veiligheid en het verminderen van sommige burgervrijheden vormt ook een dilemma voor democratische samenlevingen: namelijk in hoeverre het risico van terreuraanvallen echt kan worden ingeperkt zonder de liberale Australische grondbeginselen aan te tasten."

Hoewel het idee om de juiste balans te vinden op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, kan het volgens de onderzoekers in de praktijk lastig zijn om te bepalen hoeveel belang er aan de respectievelijke waardes van veiligheid versus privacy moet worden gehecht.

Reacties (2)
11-10-2016, 13:47 door Anoniem
Ach Australie is altijd al zo eigenheimerig geweest,en nu nog.
Ze zijn echt extreem bang voor hun eigen haggie,ze willen soms leven alsof ze het enige land alleen op de wereld zijn.
Maar ze helpen wel met VN missies,en dergelijke,ook met humanitaire hulp in sommige landen.
11-10-2016, 15:59 door Anoniem
Wie heeft nog een onbewoond eiland in de aanbieding, liefst ver weg van welke overheid dan ook??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.