image

Stichting voor grootouders schendt privacyrechten kinderen

dinsdag 11 oktober 2016, 10:41 door Redactie, 8 reacties

Een stichting die grootouders in staat stelt om via een website berichten voor hun kleinkinderen achter te laten schendt de privacy van de betreffende kinderen en hun ouders, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vastgesteld. Op de site voormijnkleinkind.nl kunnen grootouders die tegen hun wil geen contact hebben met hun kleinkind een pagina voor dit kind aanmaken en daarop berichten plaatsen.

Wie in een zoekmachine de voor- en achternaam van een kind intypt, kan bij deze pagina terecht komen. "Uit zo’n oproep tot contact kun je afleiden dat er problematische familieomstandigheden zijn. Dat is heel erg gevoelige informatie over een kind en diens ouders", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Het kan voor een kind, dat zich toch vaak al in een kwetsbare positie bevindt, heel belastend zijn als anderen op deze manier te weten komen dat er familieproblemen zijn. Dat mag dus niet".

Tijdens het onderzoek van de toezichthouder heeft de stichting de toegang tot de berichten op de site beperkt. Eerder waren de berichten die de grootouders voor de kinderen achterlieten zichtbaar voor iedereen die via een zoekmachine op de site kwam. De sitebezoeker moet nu eerst een wachtwoord aanvragen en toestemming van de grootouders vragen, voordat de berichten worden getoond. Dit is weliswaar een beperking van de toegang tot de berichten, maar biedt volgens de toezichthouder nog steeds geen garantie dat alleen het kleinkind de berichten kan lezen.

"Overigens is ook het feit dat de naam van een kind wordt getoond en gekoppeld aan problemen op zichzelf al een privacyschending en heel ingrijpend", aldus Tomesen. Als de stichting haar werkwijze niet in overeenstemming brengt met de Wet bescherming persoonsgegevens kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhavende maatregelen nemen.

Reacties (8)
11-10-2016, 11:21 door Anoniem
Het is heel naar als het je overkomt, maar sommige mensen wensen gewoon geen contact met een ander te onderhouden. Dit onttrekken van omgang is ook onderdeel van vrijheid, iets wat vaak wordt vergeten. En ja, het kan ook gebeuren dat jouw kind niks meer met je te maken wil hebben. Heel zuur, maar er zit niks anders op dan dat te accepteren en niet met allerlei prikbord-achtige websites jouw problemen en verlangens het probleem van de ander te maken. Zelfs ik als volwassene zou hier niet op zitten te wachten. En tot een kind volwassen is bepaalt de ouder of voogd met wie een kind contact onderhoud.
11-10-2016, 11:47 door Anoniem
Dus wanneer grootouders zo'n oproep op facebook zetten, wordt facebook ook aangepakt? Facebook e.d. worden vaker voor dit soort zoekacties gebruikt, dus....
11-10-2016, 13:04 door Anoniem
En daarom moet je een paar keer per jaar de naam van je kind door een aantal zoekmachine's heen halen.
11-10-2016, 14:46 door johanw - Bijgewerkt: 11-10-2016, 14:46
Ik denk dat dit meer gaat over kinderen waarvan de ouders willen dat de grootouders er geen contact meer mee hebben,maar waar de kinderen daar zelf anders over denken. Helaas hebben die kinderen zelf niks in te brengen in het huidige jeugd"recht", waar instanties als de kinderbestrijding de baas zijn.

Dit zou een mooie manier zijn voor kinderen om de macht van die instanties en/of hun ouders te doorbreken, dus moet dat natuurlijk keihard aangepakt worden.
12-10-2016, 02:17 door Anoniem
Door johanw:Dit zou een mooie manier zijn voor kinderen om de macht van die instanties en/of hun ouders te doorbreken, dus moet dat natuurlijk keihard aangepakt worden.
De klassieke 'maar als het met de beste bedoelingen ter bescherming van het kind is dan is het goed' dooddoener. Gevolgd door het ongefundeerd schoppen tegen het gezag.

We hebben ooit democratisch afgesproken wat we wel en niet in onze maatschappij accepteren. In principe heeft iedereen recht op privacy en ouders of voogd hebben het gezag over het kind. Wie is een grootouder om te bepalen hoe een kind opgevoed moet worden en of de privacy van een kind geschonden mag worden? Familie. Als familie kan je je om diverse redenen zeer betrokken voelen bij naasten, maar uiteindelijk is het de ouder of voogd die verantwoordelijkheid heeft. Alle mooie hersenspinsels dat het echt met de beste bedoelingen zal zijn ten spijt, dat valt niet eenzijdig door grootouders te bepalen. Levert dat altijd plezierige situaties op in de familiekring? Nee. Maar het gaat mij veel te ver dat we de privacy van kinderen maar weg te wuiven omdat volwassen personen in een familie het niet met elkaar eens zijn met wie in de familie een kind wel of geen contact heeft. Zeker niet als personen die wettelijk geen verantwoordelijkheid over een kind hebben eigen rechter gaan spelen en gaan dicteren wat voor zichzelf en het kind goed zou zijn. Dergelijke bemoeizucht is vaak genoeg ingegeven door zelfzucht en vooringenomenheid over wat het beste voor het kind zou zijn.

Het is te gek voor woorden dat je als volwassen persoon de persoonlijke gegevens en familiesituatie van een (klein)kind maar in de openbaarheid gooit in de hoop dat een kind voor wie het bedoeld is het ooit gaat vinden. Dat riekt naar de vuile was buiten hangen om publiek zogenaamd je gelijk te krijgen, of je hebt als volwassen persoon niet begrepen wat persoonlijke communicatie is, of je bent als volwassen persoon gewoon te lui om een manier te vinden om wel vertrouwelijk persoonlijk te communiceren.
12-10-2016, 17:25 door Anoniem
Als opa en oma geen contact kunnen hebben met kleinkinderen dan heeft dat een reden .
Via een omweg het gezag van de ouders omzeilen en de kinderen stalken zou zelfs strafbaar moeten worden .
Wat diezelfde opa's en oma's vergeten is dat ze met dit soort handelen hun kansen helemaal verspelen .
De meesten bemoeien zich meer met hun kleinkinderen dan ze ooit met hun eigen kinderen hebben gedaan .

Zoek liever een gedragstherapeut dan een achterdeurtje via internet .
12-10-2016, 23:32 door johanw
Door Anoniem:We hebben ooit democratisch afgesproken
Hou eens op met die onzin, ik heb niks afgesproken en zolang we in een representatieve i.p.v. in een directe democratie leven krijg ik de kans niet eens. Straks komt het argument ook dat "we" nu eenmaal accoord gegaan zijn met TTIP, het associatieverdrag met de Oekraiene of wat dan ook.

Als kinderen gemotiveerd genoeg zijn om zelf contact op te nemen met grootouders, wie zijn "we" dan om het ze te verbieden?
13-10-2016, 10:03 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:We hebben ooit democratisch afgesproken
Hou eens op met die onzin, ik heb niks afgesproken ...

Dan emigreer je toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.