image

Chat-app Signal introduceert berichten die kunnen verdwijnen

woensdag 12 oktober 2016, 12:42 door Redactie, 10 reacties

De versleutelde chat-app Signal heeft een nieuwe feature geïntroduceerd die ervoor zorgt dat berichten na een bepaalde tijd verdwijnen. Gebruikers kunnen opgeven wanneer een bericht, nadat het gelezen is, wordt verwijderd. Volgens ontwikkelaar Open Whisper Systems moet dit voor een geordende chatgeschiedenis zorgen.

De optie is vooral bedoeld voor Signal-gebruikers die hun "minimalistische datahygiene" willen automatiseren. "Het is niet bedoeld voor situaties waar je contact je vijand is. Tenslotte kan iemand die een verdwijnend bericht ontvangt hier met een ander toestel een foto van maken voordat het bericht verdwijnt", aldus ontwikkelaar Moxie Marlinspike. Er zijn verschillende timers voor het laten van verdwijnen van een bericht, variërend van 5 seconden tot een week. Verder is er een optie toegevoegd om de gebruikte end-to-end-encryptie te controleren via een qr-code of het voorlezen van een karakterreeks.

De nieuwste versie van Signal is te downloaden via de Google Play en de Apple App Store. Signal wordt als één van de veiligste applicaties voor versleuteld chatten gezien. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF gaf Signal de maximale score qua veiligheid en ook klokkenluider Edward Snowden adviseert de app.

Reacties (10)
12-10-2016, 12:59 door CBYvo
Automatisch wissen van berichten, dat lijkt me een goede toevoeging!

Signal heeft (helaas) nog altijd één kenmerk, dat je als nadeel kunt zien. Voor het ontdekken van andere Signal contacten werkt het met het adresboek van de telefoon. En dat geldt ook voor contacten die dat helemaal niet willen.
Het verschilt daarmee eigenlijk niet van WhatsApp. Alleen de partij die het regelt is anders (Open whisper systems in het geval van Signal, en Facebook in het geval van WhatsApp)

Bij een app zoals Threema is op een praktische manier te gebruiken zonder je adresboek te delen (als je dat niet wilt).

Toegegeven, de eerste & grootste uitdaging is mensen over te laten stappen van WhatsApp naar iets anders. En dan heeft Signal een lagere drempel dan Threema. Threema kost je 1 biertje, Signal is zonder bijdrage te installeren. Zie eventueel deze discussie: https://www.consumentenbond.nl/community/forum/consumentenzaken/elektronica-communicatie/overstappen-whatsapp
12-10-2016, 13:19 door Anoniem
Ik gebruik al aantal jaar WickR, ook e2e 2048AES met automatisch verwijderen van de berichten. Default na 24 uur.

Verder kan je nog een soort forensisch cleanup doen van je chatgeschiedenis
12-10-2016, 14:12 door Anoniem
Het "probleem" met zowel Wickr als Threema als een aantal soortgelijke apps is dat ze NIET open-source zijn. Er is dus geen enkele manier om te verifieren of er geen achterdeurtjes inzitten. Alhoewel ik zelf er vanuit ga dat closed-source security apps ook het beste voor hebben met hun gebruikers en een achterdeurtje inbouwen niet alleen het businessmodel zou om zeep helpen maar ook nog eens heel stom zou zijn, is het in het verleden wel gebleken dat dit geen enkele garantie is dat dat soort bedrijven het niet toch gewoon doen, zeker als ze onder druk van een overheid komen te staan. Uiteindelijk komt het dus neer op vertouwen, dat is hoe dan ook een fundament als het om security software gaat.

Wat me meer zorgen baart is dat met niet de kwaliteit van de code kan bekijken. De code van signal behoort tot de mooiste, veiligste en meest gestructureerde die ik in ieder geval heb kunnen bekijken en alhoewel bugs nooit kunnen uitgesloten worden is signal door meerdere onderzoeker geaudit. Ik heb geen enkel idee hoe dat bij andere closed-source apps zit (alhoewel ik soms wel audits voorbij zie komen maar verder geen raport ervan).
12-10-2016, 16:26 door Anoniem
Onbetrouwbaar app, maakt gebruik van google dus lekker niet gebruiken !
12-10-2016, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: Onbetrouwbaar app, maakt gebruik van google dus lekker niet gebruiken !

Een zeer zinvolle toevoeging moet ik toegeven. NOT. Als je niks beters te vermelden hebt dan kun je beter geen posting doen.

Als je doelt op de webbased aanvulling dmv Chrome dan is dat niet een verplichting. Ik maak persoonlijk hier ook geen gebruik van. Signal is op dit moment de veiligste e2e encrypted app die beschikbaar is.
12-10-2016, 18:53 door Anoniem
Hallo, even snel 2 vraagjes.

1. Is er ook een Signal voor desktop PC's, die je kunt gebruilen onder LMDE (Linux Mint Debian Edition)

2. Hoe kan ik iets buiten de Google en Apple play store downloaden
12-10-2016, 20:47 door johanw - Bijgewerkt: 12-10-2016, 20:52
Door Anoniem: Hallo, even snel 2 vraagjes.

1. Is er ook een Signal voor desktop PC's, die je kunt gebruilen onder LMDE (Linux Mint Debian Edition)
Geen idee, draait Chrome onder die distributie? Dan zou het moeten werken (zolang Chrome dat soort apps support tenminste, want die support wordt afgebouwd).
2. Hoe kan ik iets buiten de Google en Apple play store downloaden
Signal voor Android is ook verkrijgbaar op http://www.apkmirror.com/?s=signal&post_type=app_release&searchtype=apk.

"Apple Play Store" bestaat niet, daar heet het app store. Dat is lastiger omdat Apple gewoonlijk geen sideloading toestaat. Als je je iPhone niet kunt jailbreaken kun je misschien iets proberen met een developer account en een zelf gecompileerde versie, de source van Signal voor iOS staat op Github.
13-10-2016, 20:26 door Anoniem
Dat heeft BlackBerry Messenger (BBM) ook..maar ja, lekker allemaal WhatsApp en al dat geklungel blijven gebruiken.
20-08-2017, 13:57 door Anoniem
Als ik via signal een bericht verstuur krijg ik later een melding terug met verkeerd versleuteld bericht wat betekent dit?
22-11-2017, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik via signal een bericht verstuur krijg ik later een melding terug met verkeerd versleuteld bericht wat betekent dit?
Mogelijks een "man in the middle", je bericht is niet veilig tot bij de bestemmeling geraakt, of zijn antwoord niet bij jou.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.