image

5 miljoen Nederlanders hebben MijnOverheid-account

woensdag 12 oktober 2016, 13:49 door Redactie, 7 reacties

Vijf miljoen Nederlanders hebben inmiddels een MijnOverheid-account geactiveerd om online zaken met de overheid te kunnen doen, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Vorig jaar oktober stond de teller nog op 1,8 miljoen geactiveerde accounts.

"De overheid sluit aan bij een ontwikkeling die zich in een vlug tempo voltrekt. Zeker als het gaat om de relatie tussen overheid, burgers en bedrijven", aldus Plasterk. Hij wijst daarmee naar het online aanbieden en gebruiken van overheidsdiensten. Steeds vaker maken Nederlanders gebruik van online overheidsdiensten. Zo is het aantal DigiD-authenticaties vorig jaar met 30% gestegen, van 158 miljoen in 2014 naar 206 miljoen in 2015.

Er zijn inmiddels ruim 12,5 miljoen actieve DigiD’s. Dat was eind 2014 nog 11,8 miljoen. Er zijn daarnaast 1,7 miljoen actieve DigiD-machtigingen, een stijging van 73% ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal overheidsorganisaties dat digitaal post verstuurt via de Berichtenbox van MijnOverheid is toegenomen van 29 naar 147. Ook het volume van de digitale poststromen is vorig jaar toegenomen van ruim 27 miljoen naar bijna 44 miljoen digitale berichten.

Reacties (7)
12-10-2016, 16:07 door Anoniem
hoeveel hiervan zijn vrijwillig?
12-10-2016, 16:38 door Anoniem
Hoeveel van die Nederlanders hebben daar bewust voor gekozen c.q. zijn goed geïnformeerd over de keuze om het ook niet te nemen?

Zelf werd ik enkele maanden terug met een brief van het UWV geconfronteerd, waarin werd gesuggereerd dat je je moest aanmelden bij MijnOverheid, want anders zou je het risico lopen belangrijke post te missen. M.a.w. deze brief liet zich lezen als zijnde dat het UWV geen papierenpost meer zou sturen.
Op Security.nl kwam ik ergens een reactie tegen dat je niet verplicht bent om MijnOverheid te activeren, maar op verzoek gewoon papieren post kunt blijven ontvangen van het UWV.
Zodoende het UWV gebeld, waar ik overigens vriendelijk te woord werd gestaan, en in het systeem is aangevinkt dat ik papieren post wil blijven ontvangen. Tot op heden lijkt dat te werken. Maar dat terzijde.
12-10-2016, 17:44 door karma4
Door Anoniem: hoeveel hiervan zijn vrijwillig?
Niet relevant, het is wettelijk verplicht EBV. Doorgedrukt door VVD met het argument dat privacy ondergeschikt is aan kosten.
12-10-2016, 20:35 door Anoniem
Een mijnoverheid account is verplicht als je ook maar iets met de belasting te maken hebt.
Niet zo raar dat het verplichte aan tal accounts dan van 1,8 miljoen naar 5 miljoen stijgt.

Ik zie dit logo
https://www.security.nl/image/view/6924/small/detail.png
nu 3x prominent op deze pagina verschijnen.
Kan deze site nog blauwer?

Check!
https://www.sidn.nl/
mijnoverheidsecurity.nl is vrij
Ja dus, dat kan.
Doop de site om naar deze nieuwe naam en dan is het voor de lezer wat duidelijker waarom hier terugkerende kritiekloze juichberichten over de overheid worden geplaatst (naast de vacatures).

Het aantal overheidsorganisaties dat digitaal post verstuurt via de Berichtenbox van MijnOverheid is toegenomen van 29 naar 147.
Bij activatie van dat account staan alle overheidsorganisaties alvast aangevinkt onder de voorkeuren voor voortaan digitale post ontvangen!

Dat is niet per ongeluk (wie leest gebruiksvoorwaarden en kijk naar dieper verstopte voorkeuren?) en het resultaat is er ook naar.
Maar het is niet toevallig en onzinnig toneel om daar dan ook nog eens juichberichten over te gaan publiceren.
Men denkt daar kennelijk daar echt dat we alleen net niet stom genoeg zijn om een rode stemknop in te drukken,
en blij woorden om dat nog een keer via dit publi-kanaal ingepoeperd te krijgen.
12-10-2016, 21:32 door Anoniem
Wordt het geen tijd dat die mensen die er ten principale op tegen zijn zich te organiseren en het niet doen. De overheid heeft voldoende bewezen niet competent te zijn als het op indernetveiligheid aankomt. Er zal vast ergens een wet op europees niveau of hoger zijn waar beroep op kan worden gedaan.
13-10-2016, 14:52 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: hoeveel hiervan zijn vrijwillig?
Niet relevant, het is wettelijk verplicht EBV. Doorgedrukt door VVD met het argument dat privacy ondergeschikt is aan kosten.
gezien veel bedrijven mij alles electronisch laten doen, denk ik dat de VVD wel een punt heeft dat het kennelijk goedkoper is.
17-10-2016, 17:01 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: hoeveel hiervan zijn vrijwillig?
Niet relevant, het is wettelijk verplicht EBV. Doorgedrukt door VVD met het argument dat privacy ondergeschikt is aan kosten.

Ik weet niet wat EBV is (Epstein-Barr Virus of Eindhovense Bowling Vereniging, meer kon ik niet vinden). Maar dat een BerichtenBox van MijnOverheid verplicht zou zijn lijkt me bezijden de waarheid. Ik heb niet zo'n box en ben van plan dat zo te laten. En, tussen haakjes, dat dit iets zou zijn om met overheidsinstellingen te communiceren is een halve waarheid. Communiceren is twee-richting-verkeer. De berichtenbox laat slechts één-richting-verkeer toe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.