image

SP tegen 'sleepnet' AIVD en voor opensourcesoftware

donderdag 13 oktober 2016, 14:38 door Redactie, 25 reacties

De SP wil niet dat de AIVD de bevoegdheid krijgt om gegevens van onschuldige burgers te verzamelen en ook het versleutelen van informatie door burgers mag niet worden verboden. Daarnaast moet de overheid zoveel mogelijk open source gebruiken, zo stelt de partij in het concept-verkiezingsprogramma.

Eén van de hoofdstukken in het vandaag gepresenteerde programma (pdf) gaat over een "vrij en veilig internet", waarbij als eerste punt wordt gesteld dat mensen baas over hun eigen data moeten zijn. "Mensen die nergens van worden verdacht, moeten ook niet bang hoeven zijn dat ongevraagd gegevens over hen worden verzameld. De AIVD krijgt geen 'sleepnet' om zoveel mogelijk gegevens van zoveel mogelijk mensen binnen te halen", zo laat het concept-verkiezingsprogramma weten.

Ook vindt dat SP dat overheden en bedrijven geen persoonsgegevens mogen doorverkopen of doorgeven zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Daarnaast gaan overheden niet automatisch gegevens aan elkaar koppelen voor datamining en profiling en zijn ze open en transparant over eventuele inzet van deze middelen voor maatschappelijke doelen.

Opensourcesoftware

Een ander punt waar de SP op inzet is het gebruik van opensourcesoftware. "Overheden maken zoveel mogelijk gebruik van open source en zorgen ervoor dat hun systemen leverancieronafhankelijk zijn, onder meer door het gebruik van open standaarden. Software voor de overheid wordt zoveel mogelijk eerst intern ontwikkeld, om de afhankelijkheid van externen te beperken."

Belastingdienst en patiëntendossiers

Verder wil de SP dat er voor mensen die niet goed kunnen omgaan met een computer er altijd voldoende mogelijkheden blijven om niet-digitaal met de overheid te kunnen communiceren. Ook moet het in de toekomst mogelijk blijven om belastingaangifte op papier te doen. Een ander punt gaat over patiëntengegevens. Die mogen alleen met toestemming van de patiënt worden uitgewisseld. Het uitwisselen van gegevens moet daarnaast veilig en versleuteld plaatsvinden.

De SP wil verder de Autoriteit Persoonsgegevens versterken zodat er beter kan worden opgetreden wanneer de privacy van mensen in het geding is. E-mails, persoonlijke berichten en andere privécommunicatie op het internet krijgen dezelfde (grondwettelijke) bescherming als de papieren post nu heeft en er komen duidelijke regels over wat banken, verzekeraars en andere bedrijven over mensen mogen verzamelen en mogen besluiten op basis van statistische analyses van persoonsgegevens.

Reacties (25)
13-10-2016, 14:59 door Anoniem
Eindelijk een ander geluid. Nu de andere partijen nog.
13-10-2016, 15:02 door Anoniem
Positief nieuws.

Al is het even wennen want deze partij breekt hiermee wel met haar verleden.
Privacy had nooit zo'n prioriteit.
Maar goed, dat hoeft op zich niet zoveel te betekenen want D66 profileert zich op privacy maar stemt het tegenovergestelde als het erop aankomt zoals recent bij de stemming rondom patiëntendata (we hebben er geen vertrouwen in maar stemmen toch voor (?!!!) Duidelijk onder druk gezwicht bij wensen tot mogen meeregeren na de volgende verkiezingen. Wat een laffe club blijft het toch.)

Positief,
als ze ook daadwerkelijk hiervoor gaan en blijven staan!
13-10-2016, 16:51 door Anoniem
Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???
13-10-2016, 17:58 door karma4
Door Anoniem: Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???
Hebben ze al lang. Zoek eens naar de ict problemen uw.
De venir lockin zit niet op de techniek maar op de dienstverlening en Outsourcing. Daar zit oss ook bij maar het heeft niets met goedkoper zijn te maken, integendeel.
Koppelvlakken stuf etc zijn zo complex hoewel open dat het enkel kostenverhogend kan zijn.
13-10-2016, 18:00 door karma4
Niet digitaal communiceren met de overheid? Dat betekent een wet aanpassen EBV die de vvd er doorgedrukt heeft omdat kosten belangrijker zijn dan wat burgers.
13-10-2016, 20:26 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???
Hebben ze al lang.


Het DUO draait anders nog op as400

1988 called, it want its hardware back.
13-10-2016, 20:52 door Anoniem
Zo te zien gebruiken ze zelf Debian Jessie op VPS-servers.
13-10-2016, 21:19 door Anoniem
Door Anoniem: Eindelijk een ander geluid. Nu de andere partijen nog.
Ze hebben ook nog nooit hoeven regeren. Dus ook nog nooit verantwoording te hoeve afleggen. Dus langs de zij lijn is het gemakkelijk praten.

CS vs OS maakt eigenlijk met de kosten helemaal niets uit. Kosten technisch valt het allemaal mee. Migratie en beheer, dat zijn de kosten. En helemaal in een spaghetti architectuur zoals het bij de meeste overheden in elkaar zit. Daarnaast even overstappen..... SP begrijpt er duidelijk helemaal niets van.


Door Anoniem: Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???

Er draait al een heel hoop op Linux bij de overheid. Alleen desktops is en blijft Windows gewoon heer en meester.
Bij de overheid is het vaak beste OS voor benodigde taak. OS wars komen daar eigenlijk niet voor.
13-10-2016, 21:44 door karma4 - Bijgewerkt: 13-10-2016, 21:45
Door Anoniem: ....Het DUO draait anders nog op as400 .....
Zal wel kloppen. Het zelfde als bij UWV. Welke dienstverlener zit achter HAL. De modernisering van die dienstverlener gaat richting Suse met een software dienst lockin. De hardware doen ze niet meer. https://nl.wikipedia.org/wiki/IBM_System_i
13-10-2016, 23:51 door Ron625
OpenStandaarden zijn al verplicht bij alle overheden en gesubsidieerde instellingen.
De overheid geeft zelf ook aan, dat bij gelijke geschiktheid (rekbaar dus) OpenSource de voorkeur heeft.
Een overheid met LibreOffice, dat zou mooi zijn................
14-10-2016, 00:04 door Anoniem
verkiezingsretoriek ???
hallo word toch eens wakker, hoeveel hiervan is nog relevant de dag na de verkiezingen???
wie laat zich nog in de maling nemen met een verkiezingsprogramma.. dat is zoooo 1999

Allard
14-10-2016, 01:07 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???
Hebben ze al lang. Zoek eens naar de ict problemen uw.
De venir lockin zit niet op de techniek maar op de dienstverlening en Outsourcing.

Kom nou! Je wilt toch niet met droge ogen beweren dat wanneer je closed source Windows gebruikt, dat je dan niet vendor locked-in bent bij Microsoft? Idem voor het closed source ASP.NET. Nou, dan ben je mooi de sigaar wanneer dat end of life wordt.

Met het open source Linux en Java (EE) zie je dat er vele concurrende partijen in essentie hetzelfde aanbieden: verschillende Linux distributies en verschillende Java versies (waaronder de gratis OpenJDK). Dan kan je toch op je klompen aanvoelen dat de techniek wel degelijk veel uit (kan) maken!

Met een dergelijke vendor lock-in vrije en open source basis ben je niet afhankelijk van één aanbieder. Dit moet je natuurlijk wel zo veel mogelijk doorzetten m.b.t. de rest van de software die je gebruikt! Accepteer zo weinig mogelijk closed source software en probeer ook vendor lock-in te voorkomen.
14-10-2016, 08:22 door Anoniem
Door Ron625:Een overheid met LibreOffice, dat zou mooi zijn................
Waarom zou dat mooi zijn? Wat is de toegevoegde waarde exact? Afgezien de mega kosten die dit met zich mee brengt, wat gaat een gebruiker er op vooruit?

Daarnaast wordt al vaak aangeboden bij eind gebruikers, omdat iemand dit ooit bepaald heeft hoog in de boom. Echter zogoed als niemand gebruikt het alleen. MS Office werkt nu eenmaal een stuk beter voor een eind gebruiker omdat de alle applicaties hiermee kunnen samen werken.

Het was eens een keer fout gegaan, waardoor Word niet meer de standaard was, de helpdesk werdt helemaal gek van alle boze gebruikers. Uit eindelijk moest het op hoog niveau uitgelegd worden, hoe dit fout heeft kunnen gaan, en hoe dit in de toekomst nooit meer zou gebeuren. Er waren een hoop klachten over dit foutje gekomen.
14-10-2016, 09:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2016, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Interessante berichtgeving, de overheid op opensource.
Dus hopelijk onze overheid op linux ???
Ik dacht het wel een andere dan Linux ken ik niet.
Het is bovendien vééél veiliger dan de Microsoft producten.
Daarmee moeten de scholen dus ook mee aan de gang, start daarom met Libreoffice zou ik zeggen dit draait ook onder Windows.
zie https://nl.libreoffice.org/
14-10-2016, 21:41 door Ron625 - Bijgewerkt: 14-10-2016, 21:41
Door Anoniem:
Door Ron625:Een overheid met LibreOffice, dat zou mooi zijn................
Waarom zou dat mooi zijn? Wat is de toegevoegde waarde exact? Afgezien de mega kosten die dit met zich mee brengt, wat gaat een gebruiker er op vooruit?
Nu krijg ik vaak meerdere keren per week een email van een overheid, met als bijlage een DOC, of een DOCx file.
Dit is volgens de overheidsregels niet toegestaan, het moet in een openstandaard worden verzonden.
Deze berichten gaan dan ook gelijk richting prullenmand en er gaat een bericht met verwijzingen naar de voorschriften retour, met het verzoek (eis) om het volgens de wettelijke regels te doen.

Daarbij geeft MS-Office 2016 vaak problemen met DOC files die met Office 97 zijn gemaakt, de comptabiliteit is dus ver te zoeken.
Ook voor archivering is MS-Office onbruikbaar, omdat een file van nu misschien over 200 jaar bekeken moet worden.
Dat is ook één van de nadelen van gesloten standaarden, die gelukkig bij alle overheden verboden zijn........
15-10-2016, 11:45 door karma4 - Bijgewerkt: 15-10-2016, 19:18
Door Anoniem:Kom nou! Je wilt toch niet met droge ogen beweren dat wanneer je closed source Windows gebruikt, dat je dan niet vendor locked-in bent bij Microsoft? Idem voor het closed source ASP.NET. Nou, dan ben je mooi de sigaar wanneer dat end of life wordt.
Ik beweer dat een bedrijf tegenwoordig de ICT niet zelf meer bouwt. Dat was in de (jaren 70 on-premise gewoon.
Tegenwoordig wordt van alles ingekocht en uitbesteed. Met die uitbesteding maakt het niets meer uit welke techniek er bij de dienstverlener zit.

Je vendor-lockin zit bij dat dienstverleningscontract. Als voorbeeld: http://agconnect.nl/artikel/modernisering-ict-uwv-kost-nog-463-miljoen maar ook Speer (SAP via ...). De externe ingekochte applicaties moeten aan open standaarden zoals stuf voldoen (logius) https://www.kinggemeenten.nl/winstpakkers/nieuws/leveranciers-zien-steeds-meer-belang-compliancy-king-standaarden Gevolg een handjevol leveranciers met een grote afhankelijkheid http://www.binnenlandsbestuur.nl/ingovernment/opinie/columns/afhankelijkheid-softwareleveranciers-behoeft.9508746.lynkx

Toevoeging:
http://dewinter.com/2016/09/29/leeggeknepen-door-afhankelijkheid-softwareleverancier/
Wat nog mist is stuf open standaarden koppelvlakken. Elke externe leverancier / afnemen is verplicht die te volgen.'
Een start: https://www.kinggemeenten.nl/sites/king/files/Impactanalyse%20informatiekundige%20belemmeringen%20samenwerkende%20gemeenten.pdf

Voor libre office .. het voldoet gewoon niet echt als je op betrouwbaarheid en flexibiliteit met zelfredzaamheid van gebruikers mikt. Niet voor niets .... Wollmux. Je zou de automatisering moeten richten op server-gebaseerde oplossingen die voldoen ipv de noodgrepen op een desktop. Het argument "want dat werkt wel" geeft al aan waar het misloopt. Helaas hacks via onvoldoende goed ingerichte server-omgevingen hebben de meeste impact.
16-10-2016, 12:30 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:Kom nou! Je wilt toch niet met droge ogen beweren dat wanneer je closed source Windows gebruikt, dat je dan niet vendor locked-in bent bij Microsoft? Idem voor het closed source ASP.NET. Nou, dan ben je mooi de sigaar wanneer dat end of life wordt.
Ik beweer dat een bedrijf tegenwoordig de ICT niet zelf meer bouwt. Dat was in de (jaren 70 on-premise gewoon.
Tegenwoordig wordt van alles ingekocht en uitbesteed. Met die uitbesteding maakt het niets meer uit welke techniek er bij de dienstverlener zit.

Als je het verkiezingsprogramma van de SP leest (waar deze thread mee begonnen is) dan zie je de volgende passage:

Opensourcesoftware

Een ander punt waar de SP op inzet is het gebruik van opensourcesoftware. "Overheden maken zoveel mogelijk gebruik van open source en zorgen ervoor dat hun systemen leverancieronafhankelijk zijn, onder meer door het gebruik van open standaarden. Software voor de overheid wordt zoveel mogelijk eerst intern ontwikkeld, om de afhankelijkheid van externen te beperken."

Men wil dus juist af van het inkopen en uitbesteden. Had je dat gemist? In deze context van de trend naar niet uitbesteden is het van essentieel belang om een non vendor lock-in open source oplossing te kiezen. En dat ook te eisen van een leverancier indien je uitbesteedt.
16-10-2016, 13:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-10-2016, 13:55
[Verwijderd]
16-10-2016, 15:03 door karma4
Door Anoniem:
Men wil dus juist af van het inkopen en uitbesteden. Had je dat gemist? In deze context van de trend naar niet uitbesteden is het van essentieel belang om een non vendor lock-in open source oplossing te kiezen. En dat ook te eisen van een leverancier indien je uitbesteedt.
Kan wel zijn dat ze zoiets beweren als politici uit de alpha hoek. We kennen ook T.Elias en Pieter van der Cloo als ICT specialisten. Zo triest dat je niet weet of je nu er om moet huilen of lachen, misschien moet je het wel beide doen.

De links die ik eerder gaf geven de werkelijke situatie zoals hij is weer. Die is overigens het zelfde in het bedrijfsleven.
De ICT als kostenpost die je kwijt wilt (Capex veruilen voor Opex) ergo niets zelf doen. Het is net zoals de fysieke bouwwereld (en vervoer) de overheid geeft de opdrachten via tenders aan marktpartijen en doet het liefst niets zelf.

Door Rinjani:
Dat klinkt niet erg bemoedigend voor de Microsoft ontwikkelomgeving en een potentiële vendor lock-in daarin ;-)
Maar uiteindelijk demonstreert 't vooral een ongewenste afhankelijkheid van leveranciers m.b.t. tools voor StUF.
Klopt Rinjani, je begint het te voelen. Die in te kopen dure applicaties van marktpartijen draaien op servers die er specifiek voor ingericht moeten worden. zie b.v. http://ibestuur.nl/podium/gemeente-hou-je-ict-leverancier-in-de-gaten

"Zo zijn er meer dan 500 ICT-leveranciers die de 403 gemeenten beleveren met een grote hoeveelheid software van allerlei maat en vorm." en "Vaak heeft een gemeente tussen de 20 en de 80 ICT-leveranciers." De zoekterm is Multi tenancy dan wel SSO. Kijk ook even bij intellectueel eigendomsrecht over hoe er over een programmeur gedacht wordt.
Zeer verhelderend voor een positionering
16-10-2016, 15:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-10-2016, 15:55
[Verwijderd]
17-10-2016, 10:39 door Ron625
Door karma4:"Zo zijn er meer dan 500 ICT-leveranciers die de 403 gemeenten beleveren met een grote hoeveelheid software van allerlei maat en vorm."
Dat is knap, in een land met 390 gemeenten (op 1-1-2016).
17-10-2016, 18:39 door karma4
Door Ron625:
Door karma4:"Zo zijn er meer dan 500 ICT-leveranciers die de 403 gemeenten beleveren met een grote hoeveelheid software van allerlei maat en vorm."
Dat is knap, in een land met 390 gemeenten (op 1-1-2016).
Ik heb het niet verzonnen Ron, het komt uit dd link.
Even nadenken, een gemeente heeft vele taken, dat zou zo maar 100 of meer processen kunnen zijn.. Als voor elke taak een andere levrancier met de applicatie ingehuurd wordt dan haal je dat makkelijk. Je moet het in de praktijk gezien hebben.
Ga eens uit van een contractduur van 3 of 5 jaar.

Doe dat voor:
- de servicedesk (beelden registreren doorzetten)
- bekabeling
- routers/netwerk
- desktops en natuurlijk laptops smartphones apart.
- desktop os beheer met daarbij ccm repackaging van software van andere leveranciers.
- servers per os en release andere toko's net zoals het San.
We zijn nu nog maar aan de onderlaag IAAS.

Verder naar dbms en andere Middleware Tools.
Dan daarboven op de werkelijke applicaties waar het echt om gaat. Het aantal haal je makkelijk met alle versnippering en het idee met concurrentie waardoor dezelfde toepassing toch gauw 5 maal gebouwd moet worden.
17-10-2016, 23:17 door Ron625
Door karma4:Het aantal haal je makkelijk met alle versnippering en het idee met concurrentie waardoor dezelfde toepassing toch gauw 5 maal gebouwd moet worden.
Dan ben je op het punt aangeland, waar ik al een paar jaar tegen strijd.
Waarom moet b.v. iedere gemeente een eigen programma hebben, terwijl er bij andere gemeenten al een goed werkende oplossing is?
Natuurlijk kan een stad als Amsterdam niet de software gebruiken van het dorp Boerenkoolstronkeradeel, maar andersom kan wel!
Mogelijk wordt dan minder dan de helft van de mogelijkheden benut, maar het kost geen extra ontwikkelingskosten.
Landelijk gezien kan dit miljoenen besparen ...............
18-10-2016, 13:07 door karma4
Rob dit gebeurt ook in het bedrijfsleven het maakt geen verschil. In de 9 vlak Maes benadering kun je zien waarom het gebeurt. Het management ofwel bestuur verantwoordelijk voor de beslissingen heeft geen binding met de uitvoerende lagen en geen binding met de situatie elders.

Gevolg is dat samen met het idee dat ict een kostenpost en geen kerntaak is het aan de markt overgelaten moet worden.
Dit zie ik al tientallen jaren gebeuren het is nooit anders geweest. Je kan terug naar Taylor en Fayol voor de theorie.

Aan de markt overlaten is uitbesteden vaker het zelfde bouwen etc. Het is de liberale gedachte toe te passen voor alles. Het sovjet gebeuren met een opgelegde van boven gestuurde aanpak was ook niet een overtuigende strategie voor alles.

Uh nee Amsterdam en een klein dorp zullen heel andere eisen aan de techniek stellen. Het is niet one size fits all. Werkt ook niet bij kleding.

Dat besef one size does not fit all is een van de redenen waarom ik ageer op dat desktop gedoe. De werkelijke issues zijn heel anders van aard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.