image

EU houdt grootschalige cyberoefening

vrijdag 14 oktober 2016, 11:04 door Redactie, 0 reacties

Duizenden beveiligingsexperts uit 28 EU-landen zijn deze week bezig met een grootschalige cyberoefening, zo laat het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) weten. Cyber Europe 2016, zoals de oefening heet, zou de grootste Europese cyberoefening tot nu toe zijn.

De oefening begon in april van dit jaar en bereikte deze week zijn hoogtepunt. Experts uit het bedrijfsleven en overheden werken samen om allerlei gesimuleerde cyberincidenten en -aanvallen te analyseren en af te slaan. Het gaat om een uitgebreid scenario waarbij verschillende zaken komen kijken, zoals grootschalige stroomuitval, het Internet of Things, drones, ransomware, mobiele malware, cloudcomputing en nieuwe manieren om gegevens van computers te stelen.

Voor de eerste keer is er ook gewerkt met acteurs, media-aandacht, gesimuleerde bedrijven en social media, om ook deze kant van een cybercrisis te belichten, zo stelt ENISA. Dit zou de cyberoefening een stuk realistischer dan voorgaande oefeningen maken. De resultaten van de cyberoefening zal ENISA samen met de lidstaten analyseren en delen, wat uiteindelijk tot een actielijst met verbeterpunten moet leiden. Begin volgend jaar zal er een rapportage over de oefening openbaar worden gemaakt. In 2018 staat de volgende grote cyberoefening alweer gepland.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.