image

Ransomware maakt pc onbruikbaar door encryptieproces

zaterdag 15 oktober 2016, 07:34 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers hebben een nieuwe ransomware-variant ontdekt die continu blijft zoeken naar bestanden om te versleutelen, waardoor de computer zo goed als onbruikbaar wordt. De meeste ransomware versleutelt aanwezige bestanden op een computer en zal zich daarna verwijderen.

Alleen de op dat moment versleutelde bestanden blijven achter. De nu ontdekte Exotic-ransomware blijft echter continu naar nieuwe bestanden zoeken om te versleutelen. Het doet dit door allerlei mappen langs te gaan en vervolgens nog niet versleutelde bestanden te versleutelen. Dit vereist echter de nodige rekenkracht van de computer, die daardoor zo goed als onbruikbaar wordt, zo meldt de website Bleeping Computer. Wat verder opvalt aan de ransomware is dat die alleen bestanden in bepaalde mappen versleutelt, in plaats van bestanden op het gehele systeem.

Daarnaast wordt er 50 dollar voor het ontsleutelen van de bestanden gevraagd, terwijl veel andere ransomware-exemplaren vaak honderden dollars eisen. Om slachtoffers tot betalen te dwingen laat de Exotic-ransomware een scherm met een aftelklok zien en wordt er gedreigd dat er elke 5 uur bestanden worden verwijderd. Na 72 zegt de ransomware alle bestanden te verwijderen. Volgens onderzoekers gaat het hier om een testversie die voor zover bekend nog niet in het wild is aangetroffen.

Image

Reacties (1)
15-10-2016, 10:42 door Anoniem
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.