image

Politie VS wil vingerafdruk voor ontgrendelen telefoons vorderen

dinsdag 18 oktober 2016, 16:17 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse politie heeft de rechter om toestemming gevraagd om tijdens een huiszoeking in een wooncomplex van alle aanwezige personen de vingerafdrukken te mogen vorderen, om zo vergrendelde smartphones te kunnen ontgrendelen. Dat meldt Forbes op basis van een gerechtsdocument (pdf).

Niet alleen had de politie toestemming voor de huiszoeking gevraagd, ook wilde justitie personen op het terrein dwingen om hun toestel via hun vingerafdruk te ontgrendelen. Volgens het verzoek kon de politie niet van tevoren de identiteit van elk apparaat of vingerafdruk vaststellen die agenten tijdens de doorzoeking zouden tegenkomen, maar had het aangetoond dat er een sterke verdenking was dat er bewijs op de zoeklocatie zou worden aangetroffen, en het de mogelijkheid moest hebben om deze apparaten te kunnen doorzoeken. Het verzoek spreekt dan ook over het in beslag nemen van wachtwoorden, encryptiesleutels en andere toegangsapparaten die nodig zijn om de telefoons te ontgrendelen.

Juridische experts maken zich zorgen over het verzoek van de overheid. "Ze willen de mogelijkheid om een bevel te krijgen op basis van de aanname dat ze meer zullen ontdekken nadat ze het bevel hebben gekregen", zegt juridisch expert Marina Medvin. Ze stelt dat het bevel gebruikt kan worden om mensen mee te laten werken waarvan de politie pas mogelijk later zal bepalen dat ze verdachte zijn. Medvin spreekt dan ook van machtsmisbruik als het verzoek zou worden goedgekeurd.

Ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF stelt dat de overheid veel gedetailleerder moet aangeven welke informatie het op de telefoon van een persoon verwacht aan te treffen. "Het is niet voldoende voor de overheid om alleen te zeggen dat ze een huiszoekingsbevel heeft en de persoon daarom zijn telefoon moet ontgrendelen", aldus EFF-advocaat Jennifer Lynch. Wat de status van de zaak is, is onduidelijk. Forbes zegt dat het een persoon van het wooncomplex heeft gesproken. Deze persoon wilde ook geen details, maar stelde wel dat het huiszoekingsbevel was afgegeven en dat het hele gebeuren vernederend was. Of deze persoon ook zijn of haar vingerafdrukken heeft afgestaan wordt niet duidelijk.

Reacties (7)
18-10-2016, 16:35 door Anoniem
Ho..Ho..wacht even.. Dat je van verdachten c.q. veroordeelden de vingerafdrukken/DNA opeist is nog daar aan toe. Maar van iedereen in dat pand? Dit wordt echt te gek!
18-10-2016, 16:51 door Anoniem
Ja dat is één van de zwakke plekken van het gebruik van biometrie als wachtwoord.
Iets 'wat je weet' kun je spontaan vergeten, maar iets 'wat je bent' kun je niet zomaar veranderen.

Wat mij betreft is biometrie dan ook alleen geschikt voor het vaststellen van je identiteit (dus in feite gebruiken als je 'username').
18-10-2016, 18:48 door Anoniem
En de volgende keer van iedereen in hetzelfde winkelcentrum ... of van iedereen in een bepaald dorp ...
18-10-2016, 20:40 door Anoniem
Daarom heb ik 1 van de poten van mijn hond nodig om de smartphone te ontgrendelen... Neus werkt ook.
Waar zo'n dier al niet goed voor is.
20-10-2016, 11:57 door Anoniem
En het leuke is, als je gewoon willekeurige mensen van straat haalt (of hun woonblok binnen valt) en volledig onderzoekt, dan vind je altijd wel iets. Daarom werkt etnisch profileren ook zo geweldig. De groep die je niet onderzoekt, blijkt dus inderdaad niks misdaan te hebben (want je onderzoekt ze niet, dus je vindt niks) en daarmee heb je je onderbouwing voor je profiel te pakken.
Ga maar eens na, als jij ineens gestripsearched wordt op straat en vervolgens geheel door de mangel gehaald, is er dan niks te vinden? Niet toevallig je ID vergeten, net een borreltje op, een jointje in je zak, een rekening die nog betaald had moeten worden? Je bandenprofiel net iets te mager, de APK bijna verlopen, een voorwerp in huis waarvan je niet aan kan tonen dat je het gekocht hebt, een keukenmes in je tas (bij die leuke keukenshop geweest), net even naast de zebra overgestoken, koptelefoon op, op je telefoon smsjes die op verkeerde plannen kunnen wijzen (het is maar hoe grapjes met je vriendin opgevat worden), etc. Het setje geboden en verboden waar een gemiddelde burger aan moet voldoen is zo eindeloos lang dat het schier onmogelijk is om daaraan te voldoen. Ik kan tenminste niet meer bewijzen dat ik in mijn aangifte inkomstenbelasting in 2001 geen buitenlands vermogen heb verzwegen, terwijl ik wel verplcht ben om bewijzen daarvan heel erg lang te bewaren (maar ik bewaar het niet, want ik had geen buitenlands vermogen, echter dat kan ik nu dus niet meer aantonen). En zo doe je altijd wel wat fout, meestal de simpele dingen overigens. Gelukkig mag de politie heel veel in Amerika, en het is daar dan ook een stuk veiliger geworden sinds je al in de bak geflikkerd wordt voor het niet dragen van je autogordel, of gearresteerd voor lopen op straat.
Dank zij de gemiddelde burger die van mening is dat als je ergens voor gepakt wordt, je het wel verdiend zal hebben (zij zijn immers niet opgepakt, dus nou dan) zal hier weinig democratische rem op komen.
20-10-2016, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom heb ik 1 van de poten van mijn hond nodig om de smartphone te ontgrendelen... Neus werkt ook.
Waar zo'n dier al niet goed voor is.

Zelf een vingerafdruk verzinnen en die namaken met lijm, zou dat ook niet werken? Maar ja, bij een stripsearch vinden ze die wel natuurlijk. Mijn katten gaan niet meewerken vrees ik. Het aloude begrip van een konijnepootje bij je dragen omdat het geluk brengt, krijgt zo wel een nieuwe dimensie.
24-10-2016, 15:18 door Anoniem
Met als titel "MEN GENIUS - HOW TO PROTECT FINGERPRINT PHONES FROM GIRLFRIEND":
https://www.youtube.com/watch?v=vUeYLoW87pM
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.