image

Europol houdt grootschalige actie tegen vliegticketfraude

woensdag 19 oktober 2016, 11:43 door Redactie, 3 reacties

Tijdens een grootschalige actie van Europol, opsporingsinstanties, online reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen die begin deze maand plaatsvond zijn wereldwijd 193 mensen aangehouden wegens het vliegen met tickets die via gestolen of vervalste creditcardgegevens waren aangeschaft.

Aan de operatie, die vijf dagen achter elkaar plaatsvond, tegen 43 landen, 75 luchtvaartmaatschappijen, 8 online reisbureaus, alsmede Interpol, Ameripol en Amerikaanse en Canadese opsporingsdiensten mee. Volgens Europol kost vliegticketfraude luchtvaartmaatschappijen naar schatting meer dan 1 miljard dollar per jaar. "Frauduleuze online transacties zijn zeer lucratief voor de georganiseerde misdaad en worden vaak gebruikt om ernstigere criminele activiteiten te faciliteren, zoals illegale immigratie, mensenhandel, drugssmokkel en terrorisme", zo stelt Europol.

Tijdens de operatie werden 350 verdachte transacties gemeld, wat tot de aanhouding van 193 personen leidde. Ook was de operatie tegen verschillende malafide online reisbureaus gericht, die gespecialiseerd zijn in het aanschaffen van vliegtickets met gestolen of vervalste creditcardgegevens voor andere criminelen. Volgens Europol laten de resultaten zien dat "crime-as-a-service" inmiddels ook de luchtvaartsector heeft bereikt. Verder waarschuwt de opsporingsdienst particulieren voor online aanbiedingen van vliegtickets die te mooi om waar te zijn.

Reacties (3)
19-10-2016, 15:53 door Anoniem
Volgens Europol kost vliegticketfraude luchtvaartmaatschappijen naar schatting meer dan 1 miljard dollar per jaar.

Daar staat een andere lucratieve vorm van misbruik tegenover.
Wat levert het al die luchtvaartmaatschappijen op aan wel betaalde maar niet geconsumeerde stoelen?
Tickets op naam zijn een zeer lucratieve business, mocht er wat tussenkomen dan ben je als passagier je geld kwijt omdat je niet van dat ticket afkomt door het door te schuiven naar een ander die daar dan plezier van zou kunnen hebben.

Het lijkt erop dat die genoemde 1 miljard dus een hele eenzijdige berekening in eigen voordeel is, vooral weer ten behoeve van de ronkende perstrommel.
Je kan er onderhand gif op innemen bij berichten uit die 'kijk ons eens goed bezig zijn' hoek.
Stel kritische vragen bij dit soort berichten, dit was er maar 1, er zijn vast andere denkbaar..
19-10-2016, 15:56 door Anoniem
wereldwijd 193 mensen aangehouden wegens het vliegen met tickets die via gestolen of vervalste creditcardgegevens waren aangeschaft.

Ook was de operatie tegen verschillende malafide online reisbureaus gericht, die gespecialiseerd zijn in het aanschaffen van vliegtickets met gestolen of vervalste creditcardgegevens "voor andere criminelen".
------------------------------------------

vraag me af of alle personen die vlogen met deze tickets welke via gestolen creditcards zijn gekocht dit ook echt zelf wisten
of dat ze gewoon pech hadden en hun ticket gekocht hebben bij zo'n (online) malafide reisbureau

want als je crimineel bent lijkt me niet dat je je pakkans wilt vergroten door met gestolen creditcard te reizen op je eigen naam.
Tenzij je ook een vals paspoort gebruikt natuurlijk ;)


Maar verder natuurlijk een mooie actie van Europol
19-10-2016, 17:15 door Anoniem

criminele activiteiten te faciliteren, zoals illegale immigratie, mensenhandel, drugssmokkel en terrorisme",

Ik denk niet dat ze nog ruimte hadden voor het andere magische woord: Kinderporno
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.