image

Opgepakte NSA-medewerker had terabytes aan data gestolen

donderdag 20 oktober 2016, 14:23 door Redactie, 1 reacties

Een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die in augustus werd opgepakt wegens diefstal van overheidseigendommen heeft terabytes aan data gestolen, waaronder de hacktools en malware van de NSA die in dezelfde maand door de groep Shadow Brokers op internet werd aangeboden.

Dat meldt de New York Times op basis van gerechtsdocumenten, functionarissen en anonieme bronnen. Onderzoekers zouden echter nog geen bewijs hebben gevonden dat de NSA-medewerker de hacktools en malware aan de Shadow Brokers heeft verkocht of gelekt, of dat zijn computer was gehackt en de software zonder zijn medeweten was gestolen. De NSA-medewerker zou inmiddels hebben bekend dat hij de tools mee naar huis nam om zijn eigen vaardigheden te verbeteren. Hij ontkent echter dat hij de software met anderen heeft gedeeld.

Volgens gerechtsdocumenten had de medewerker "vele terabytes" aan data in zijn bezit. Daarmee zou het het grootste datalek in geclassificeerde sector in de Verenigde Staten zijn, en vele malen groter dan de hoeveelheid bestanden die klokkenluider Edward Snowden buitmaakte. Hoe het kan dat de werknemer de afgelopen 16 jaar zoveel vertrouwelijk materiaal naar huis wist mee te nemen zonder dat dit werd opgemerkt heeft voor verbazing binnen de NSA en het Witte Huis gezorgd.

Tijdens de huiszoeking eind augustus werden op de computers van de werknemer de hacktools aangetroffen. De zoektocht begon nadat eerder die maand een groep of persoon die zichzelf Shadow Brokers noemt een verzameling tools en malware van de NSA te koop aanbood. De werknemer kwam in het vizier van de FBI toen hij iets op internet plaatste dat vervolgens onder de aandacht van de NSA werd gebracht. Wat het precies is willen functionarissen niet zeggen, maar het was voldoende om de alarmbellen af te laten gaan.

Reacties (1)
20-10-2016, 18:34 door Anoniem
Opgepakte NSA-medewerker had terabytes aan data gestolen
Dit is dus ook een risico als je te gemakkelijk (zodat het niet snel wordt ontdekt) de politie de vrije beschikking geeft over
hackmiddelen om verdachten te hacken. En als het later toch nog wordt ontdekt, is het waarschijnlijk te laat...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.