image

Van der Steur: Cybercrime nog niet onder controle

donderdag 27 oktober 2016, 10:44 door Redactie, 5 reacties

Cybercrime is nog niet onder controle en vereist grote investeringen om effectief aan te pakken, zo stelde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens een algemeen overleg van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie dat eerder deze maand plaatsvond.

De minister reageerde op uitspraken van Inge Philips, het voormalige plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche, die liet weten dat het niet goed zit met cybercrime bij de politie. "Als mevrouw Philips zegt dat we de zaak nog niet onder controle hebben, dat we niet kunnen zeggen dat cybercrime onder controle is, dan heeft zij daar gelijk in. We zullen de komende jaren zeer, zeer fors moeten investeren in de effectieve aanpak van cybercrime", aldus Van der Steur.

Volgens de minister zal de politie op relatief korte termijn over heel veel mensen moeten beschikken die ervaren zijn op het gebied van cybercrime. "Dat vereist een totaal ander soort politie, een ander soort opleiding en een ander soort vooropleiding dan we tot op heden gewend waren."

Kennisniveau

In de commissie zijn er twijfels over het kennisniveau van de politie als het om cybercrime gaat. "Ik heb met de politie gesproken en de politiemensen zeiden mij in die gesprekken dat iedereen wel mooie woorden wijdt aan cybersecurity, maar dat zij eigenlijk vaak überhaupt niet zo goed weten hoe internet werkt. Ze zeggen allemaal een beetje twee linkerhanden te hebben", aldus CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Daarop liet Van der Steur weten dat in een aantal eenheden op dit moment al specifieke cyberteams zijn gevormd. Deze teams zijn volgens de minister gericht op opsporing, maar dienen ook om kennis en ervaring op te doen. "Zij kunnen hun kennis en ervaring delen met anderen in hun eenheid als die vragen hebben op het gebied van internet of internetgerelateerde zaken", merkte Van der Steur op (pdf).

Reacties (5)
27-10-2016, 11:32 door Ler0y JenKins
http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/007/666/_57c8a1a431a592af806925e57258202f.png

Van de Steur, ga alsjeblieft over dingen praten waar je wel verstand van hebt, of ga met pensioen.
27-10-2016, 12:19 door Ron625 - Bijgewerkt: 27-10-2016, 12:22
Wanneer je naar het politie bureau gaat, om aangifte te doen van computer vrede breuk, dan wordt je uitgelachen door de ambtenaar achter het loket en weggestuurd.
Zolang dat niet verbetert en de man achter het loket de regels niet naleeft op dit gebied, is er nog een hoop te verbeteren.
De test:
Bewaar een email met b.v. een naam.pdf.exe file (krijg ik meerdere per week van) en ga hierover maar aangifte proberen te doen, voor poging tot oplichting.
Door de onbenulligheid van de ambtenaren is dit bijna nooit mogelijk, terwijl ze verplicht zijn om hiervan een Proces Verbaal op te maken.
27-10-2016, 14:04 door Anoniem
Door Ron625: Wanneer je naar het politie bureau gaat, om aangifte te doen van computer vrede breuk, dan wordt je uitgelachen door de ambtenaar achter het loket en weggestuurd.
Zolang dat niet verbetert en de man achter het loket de regels niet naleeft op dit gebied, is er nog een hoop te verbeteren.
De test:
Bewaar een email met b.v. een naam.pdf.exe file (krijg ik meerdere per week van) en ga hierover maar aangifte proberen te doen, voor poging tot oplichting.
Door de onbenulligheid van de ambtenaren is dit bijna nooit mogelijk, terwijl ze verplicht zijn om hiervan een Proces Verbaal op te maken.

Ik denk dat het probleem is dat de kennis er gewoon niet is bij de meeste agenten.
Maar als iedereen die een fishing mail ontvangt hiervan een proces verbaal op laat maken op het bureau mogen we wel een paar honderdduizend agenten extra in dienst nemen.
27-10-2016, 15:16 door Ron625 - Bijgewerkt: 27-10-2016, 15:16
Door Anoniem:Ik denk dat het probleem is dat de kennis er gewoon niet is bij de meeste agenten.
Dat is wel duidelijk :-)
Door Anoniem:Maar als iedereen die een fishing mail ontvangt hiervan een proces verbaal op laat maken op het bureau mogen we wel een paar honderdduizend agenten extra in dienst nemen.
Het doen van aangifte is een recht het is de burger die bepaalt of er aangifte van dit misdrijf gedaan moet worden.
Dat justitie er hierna niets mee doet (of kan doen), is een ander verhaal.
27-10-2016, 19:28 door karma4
Het kennisniveau van de top is inmiddels duidelijk, die schiet geheel tekort wat ict betreft.
Zelfs de start geeft al een probleem aan. Budget moet geregeld worden meer geld. Net in het nieuws meer geld voor de cor met minder ethische bedoelingen als beleid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.