image

Rotterdammer die 2.000 pc's besmette krijgt 497 dagen cel

donderdag 27 oktober 2016, 12:13 door Redactie, 2 reacties

Een 21-jarige Rotterdammer die in 2012 en 2013 zo'n 2.000 computers met malware infecteerde, slachtoffers vervolgens via hun eigen webcam begluurde en filmde en het VWO-examen Frans op internet lekte, heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 497 dagen gekregen.

De man werd in september 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de man een taakstraf van 120 uur. De rechtbank achtte bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het inbreken op ongeveer 2.000 computers en daarbij een groot aantal digitale bestanden heeft gestolen. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de Rotterdammer gingen tegen het vonnis in beroep. De advocaat wilde dat het minderjarigenstrafrecht voor zijn client werd toegepast, terwijl het OM een hogere straf eiste.

Malware

Volgens het hof heeft de Rotterdammer zich gedurende een periode van bijna 2 jaar op grote schaal bezig gehouden met verschillende vormen van criminaliteit waarin zijn computergebruik een hoofdrol speelde. Zo verspreidde hij via een door hem vervaardigde nepwebsite malware waarmee hij ongemerkt de besturing van computers van anderen kon overnemen en gegevens die op die computers stonden kon downloaden, veranderen of wissen, hetgeen hij ook deed. De Rotterdammer maakte hierbij gebruik van verschillende soorten malware, zoals BlackShades, DarkEye, DarkComet en Cammy en Remote Administration Toolkits (RATs).

De malware die de Rotterdammer verspreidde zorgde ervoor dat bij het opstarten van de besmette computer de webcam automatisch aanging en beelden naar de computer van de man werden verstuurd. Op deze manier heeft de Rotterdammer honderden mensen bespied en een enorme hoeveelheid computerdata binnengehaald. De beelden die de verdachte daarmee verzamelde heeft hij deels gecategoriseerd opgeslagen.

Tussen opgeslagen bestanden heeft de politie ook kinderpornografisch materiaal aangetroffen, onder meer bestaande uit een veelheid aan filmpjes en foto’s van tienermeisjes, die zich in de beslotenheid van hun eigen kamer onbespied waanden. Veelal waren zij geheel of gedeeltelijk naakt en verrichtten zij seksuele handelingen. "Het behoeft geen uitleg dat dit een enorme inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betreffende meisjes oplevert, en dat dit heeft geleid tot sterke gevoelens van onveiligheid, wantrouwen, angst en onzekerheid", aldus het hof.

Verder maakte de Rotterdammer ook misbruik van gestolen wachtwoorden van verschillende social media-accounts en heeft hij daarmee valse berichten verstuurd. Om verwijdering van die berichten te bemoeilijken heeft hij de wachtwoorden van de gehackte accounts vervolgens veranderd. Ook heeft de man op internet bekend gemaakt dat het VWO-eindexamen Frans 2013 al in omloop was voordat het zou worden afgenomen.

Hierbij gebruikte hij de gehackte computer van een ander, zodat de sporen niet direct naar hem zouden leiden. Dit heeft er voor gezorgd dat die ander ten onrechte een nacht in de cel heeft doorgebracht en nog maanden als verdachte is aangemerkt. Verder heeft de Rotterdammer foto’s van één van zijn slachtoffers op een blog geplaatst en via e-mail naar bekenden van haar gestuurd, met daarbij zeer kwetsende teksten. Ten slotte heeft de man veel schade berokkend aan één meisje in het bijzonder, door een intiem filmpje dat zij zelf had gemaakt op haar Facebookpagina te plaatsen.

Vonnis

In het vonnis stelt het hof dat op dergelijke feiten in beginsel niet anders kan worden gereageerd dan met de oplegging van een forse gevangenisstraf. Wel werd er bij het vonnis rekening gehouden dat de man met de politie meewerkte en dat hij aan het syndroom van Asperger lijdt. Het hof heeft de Rotterdammer dan ook als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd.

Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 497 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. Verder kreeg de Rotterdammer een taakstraf van 240 uur opgelegd. Indien de taakstraf niet naar behoren wordt verricht zal dit worden vervangen door een gevangenisstraf van 120 dagen. Daarnaast moet de man drie van zijn slachtoffers een schadevergoeding van in totaal 5400 euro betalen.

Reacties (2)
27-10-2016, 13:55 door Anoniem
497 dagen cel... dat is wel een passende, 2^32 * 10milliseconden :-)
28-10-2016, 11:24 door Anoniem
dit komt neer op 3 maanden vastzitten, 1 maand papierprikken en van een kale kip..., dus vergeet die €5400 maar.
en dat voor het (herhaaldelijk) inbreken en stelen(/copieren) van prive-/eigendommen in 2000 woningen/computers!!!?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.