image

PvdD wil bewaarplicht en opslag vingerafdrukken afschaffen

maandag 31 oktober 2016, 10:33 door Redactie, 16 reacties

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt wordt de bewaarplicht telecomgegevens, de identificatieplicht, het doorgeven van passagiersgegevens aan de Verenigde Staten en de verplichte opname van vingerafdrukken in reisdocumenten en het opslaan daarvan in een database afgeschaft.

Ook wil de partij dat er voor Internet of Things-apparaten strenge veiligheidseisen gaan gelden. De punten staan in het concept-verkiezingsprogramma dat gisterenavond werd gepresenteerd (pdf). "Internetaanbieders worden niet gebruikt als verlengstuk van de opsporingsdiensten. De bewaarplicht van gegevens van burgers wordt afgeschaft. Het communicatiegeheim wordt beschermd en gerespecteerd", aldus één van de vele punten in het hoofdstuk over privacy en veiligheid.

De Partij voor de Dieren stelt verder dat de overheid bedrijven niet meer zomaar mag vragen om 'vrijwillig' gegevens te verstrekken of handelingen te verrichten. "Ze mag dat alleen doen als dat geregeld is in een wet en dan alleen met alle wettelijke waarborgen rondom privacy die daarbij horen", gaat het programma verder. Naast het afschaffen van de bewaarplicht voor telefoon- en internetgegevens en het niet meer doorgeven van passagiersgegevens aan de Verenigde Staten krijgen de Verenigde Staten ook geen inzage meer in Europese banktransacties.

Verder wil de partij ook meer toezicht op het handelen van justitie. Alleen wanneer er sprake is van een concrete verdenking die door de rechter wordt getoetst, mogen politie, justitie en inlichtingendiensten gegevens over burgers opvragen bij bedrijven. Burgers krijgen tevens meer zicht op de gegevens die over hen zijn opgeslagen en betere mogelijkheden zich uit datasystemen te laten verwijderen. Bedrijven moeten daarnaast melden hoe vaak ze gegevens ten behoeve van justitie openbaar hebben moeten maken.

Grondrechten, encryptie en patiëntendossiers

"Cybersecurity bereik je niet met het schenden van grondrechten. Opsporingsinstanties mogen niet rondsnuffelen in computers zonder dat daar een zwaarwichtige, door de rechter getoetste reden voor is. Er komen strengere normen voor het aftappen van telefoons", schrijft de partij in het programma. De PvdD spreekt zich ook uit tegen online tracking en het verzwakken van encryptie. "Onlinediensten zijn toegankelijk zonder dat je getrackt wordt. Ook is geen enkele vorm van het verzwakken van de mogelijkheden tot versleuteling van informatie acceptabel."

Een ander punt van het programma richt zich op de privacy van systemen. "Systemen die de privacy niet kunnen waarborgen worden afgeschaft, zoals de landelijke elektronische dossiers voor patiënten, leerlingen en prostituees." Verder moet de identificatieplicht volgens de partij worden afgeschaft. Nieuwe beleids- en wetsvoorstellen worden daarnaast getoetst op de gevolgen voor de privacy. Wanneer deze de bescherming van de persoonlijke levenssfeer aantasten, worden ze aangepast of gaan van tafel.

Internet of Things

De Partij voor de Dieren gaat in het programma ook in op het grote aantal onveilige Internet of Things-apparaten die voor de ddos-aanvallen kunnen worden gebruikt. "De inzet van domotica en e-health thuis wordt door de overheid gestimuleerd. Voor domotica, zoals het internet der dingen, gelden strenge veiligheidseisen. Onveilige situaties zoals DDoS-aanvallen vanuit domotica worden zo voorkomen."

Reacties (16)
31-10-2016, 11:18 door Anoniem
Opslag van vingerafdrukken in een database was toch al afgeschaft.....?
31-10-2016, 11:24 door Anoniem
Is de PvdD ineens geen dierenpartij meer?

Oh wacht, er komen verkiezingen aan en zoveel zetels hebben ze niet...
31-10-2016, 11:44 door Happy Linux User
En wat gaan ze nu precies doen voor de dieren?
31-10-2016, 12:14 door Anoniem
Een van de weinige partijen die het wel snapt. Maar gelukkig (zie de reactie hierboven) neemt bijna niemand de toko serieus waardoor dit soort voorstellen helaas geen enkele zin hebben. Ik stel voor Nederland af te zinken en terug te geven aan de Noordzee. De allerbeste oplossing voor alle betrokken partijen.
31-10-2016, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: Is de PvdD ineens geen dierenpartij meer?

Oh wacht, er komen verkiezingen aan en zoveel zetels hebben ze niet...
Wel een goeie mop! Van dierenpartij naar mensenpartij..
31-10-2016, 13:45 door Ron625 - Bijgewerkt: 31-10-2016, 13:46
Door Anoniem:
Door Anoniem: Is de PvdD ineens geen dierenpartij meer?

Oh wacht, er komen verkiezingen aan en zoveel zetels hebben ze niet...
Wel een goeie mop! Van dierenpartij naar mensenpartij..
De PvdD is ook een partij voor duurzaamheid, voor een schonere wereld en voor privacy.
31-10-2016, 14:02 door Anoniem
Zou fijn zijn als de VVD weer eens een echte volkspartij wordt i.p.v. een bankierspartij. Maar goed, als privacy en vrijheid, en dus ook je eigen veiligheid echt belangrijk vindt (want geen privacy is geen vrijheid meer, geen vrijheid meer dan is je veiligheid ook in het geding), dan stem je niet op partijen als CDA, VVD, PVV, SGP, CU, PvdA, maar op de partij die het meest om privacy geeft. Ja, de Partij voor de Dieren. https://www.privacybarometer.nl/pagina/45/Actuele_stand_van_de_privacy_barometer
31-10-2016, 14:17 door Anoniem
Tja of ze dan meer stemmen gaan halen is niet zeker,ze gaan toch de grote partijen niet voorbijstreven.
Maar ik ben het wel met deze partij eens met dit standpunt,tja en of er nou verbetering in het leven van dieren is gebracht door deze partij is een vraagstuk nog,maar goed ze doen hun best met de middelen die ze kunnen.
31-10-2016, 15:18 door Anoniem
Het ergste is, dat ze hiermee stemmen willen winnen. Maar op de achtergrond zijn ze ook bezig, om dierentuinen en -winkels te verbieden. Straks mag je van hun niet eens een huisdier meer hebben. Hoe moet dat dan met de blinden en anderen die op zorgdieren zijn aangewezen? Pas op, ook verkiezingscampagnes zijn phishing acties.
31-10-2016, 16:55 door Ron625 - Bijgewerkt: 31-10-2016, 16:55
Door Anoniem: op de achtergrond zijn ze ook bezig, om dierentuinen en -winkels te verbieden. Straks mag je van hun niet eens een huisdier meer hebben. Hoe moet dat dan met de blinden en anderen die op zorgdieren zijn aangewezen?
Iets van klok en klepel.
Het gaat om dieren welzijn, niet om het verbieden.
Een dier als b.v. een vos, hoort niet een terrein van 3 vierkante meter te hebben, en moet kunnen rennen.
Een huisdier .......... een hond zal (meestal) niet eens kunnen overleven in het wild, ze zijn volledig aangepast aan leven bij en tussen de mensen.
Misschien is het slim, wanneer je eerst nadenkt over iets.
31-10-2016, 16:56 door mcb
Door Vriendje: En wat gaan ze nu precies doen voor de dieren?
In die database staan niet alleen vingerafdrukken maar ook pootafdrukken.
31-10-2016, 17:40 door SPlid
Al het azijnpissen hier ten spijt vind ik deze gedachten privacy wise wel aansprekend.
Als ik niet al lid was van een andere partij....:-)
31-10-2016, 20:30 door karma4
zoals de ...e elektronische dossiers voor patiënten, leerlingen ... {/quote]
Met de jarenlange privatisering met automatisering lijkt me dat je de hele maatschappij ontwricht met een big bang scenario. Hoe willen ze de transitie realiseren?
01-11-2016, 09:57 door Anoniem
Door Anoniem: Een van de weinige partijen die het wel snapt. Maar gelukkig (zie de reactie hierboven) neemt bijna niemand de toko serieus waardoor dit soort voorstellen helaas geen enkele zin hebben. Ik stel voor Nederland af te zinken en terug te geven aan de Noordzee. De allerbeste oplossing voor alle betrokken partijen.

Nouja, partijen die zinnige standpunten hebben, kun je natuurlijk nauwelijks serieus nemen. Uiteindelijk stemmen de meeste mensen toch op de hun vertrouwde partijnamen, of ze stemmen helemaal niet meer. Dus de kleine aprtijen blijven kleine partijen. En het is lastig om te volgen welke resultaten ze geboekt hebben, omdat hun voorstellen het alleen halen als deze door een grotere partij ingediend worden en vervolgens gesteund.

Zolang een PVVer geen kamervoorzitter kan worden al is hij volgens iedereen de beste kandidaat (niks ten nadele van Arib overigens), vind ik het lastig om de politiek serieus te nemen. Het gaat nog altijd om de vlaggetjes en niet om de beste mensen op de beste plek, of de beste voorstellen steunen omdat die in het landsbelang zijn.

Ik ben nou eenmaal meer voor een technocratie: stel een zakenkabinet samen om het land te besturen (zodat er tenminte eens mensen op een post zitten die er verstand van hebben) en laat de 2e Kamer weer zijn wat ze moet zijn, nl. een parlement om namens het volk iets te vinden over de regering. Zolang de regering voortkomt uit de 2e Kamer, dus altijd een meerderheid heeft en kamerleden gedwongen de partijlijn volgen, is er geen sprake van dualiteit.

Maar dit terzijde. PvdD heeft zich met haar naam een beetje klemgezet als one issue partij, net zoals de Piratenpartij. Nadeel is dat ze daarmee ook niet de stemmen gaan trekken van iedereen die nu niet stemt. Misschien is een nieuwe Tegenpartij dan aantrekkelijker.
02-11-2016, 23:52 door Anoniem
PvdD wil bewaarplicht en opslag vingerafdrukken afschaffen en wil dat vervangen door bewaarplicht en opslag pootafdrukken honden en katten. Iedereen wordt daarom voor identificatie verplicht om een huisdier te nemen.
14-12-2016, 13:48 door Anoniem
Irritant dat iedereen lacherig doet over partijen als de piratenpartij en de dierenpartij. Ze zullen wellicht niet perfect zijn maar ze hebben tenminste goede ideeën en principes. De partijen die ons land de laatste 10 jaar besturen maken er een potje van en ze schenden structureel mensenrechten met steeds vreemdere privacy schendende maatregelen.

Ik vind het erg raar dat iedereen in Nederland maar blijft stemmen op de VVD, PVDA, CDA, PVV. Wat er ook gebeurt, men zal steeds weer massaal op deze "vertrouwde" partijen stemmen. Lijkt wel het Stockholm syndroom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.