image

29-jarige man veroordeeld voor oplichting via Marktplaats

dinsdag 1 november 2016, 15:28 door Redactie, 9 reacties

Een 29-jarige man uit Heerhugowaard die in de periode van 2012 tot 2014 meerdere mensen via Marktplaats oplichtte en zich tevens schuldig maakte aan verduistering en het oplichten van een bekende is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur.

De man plaatste advertenties met goederen, waaronder gereedschap, op Marktplaats. Hij deed zich voor als een betrouwbare verkoper en maakte gebruik van een groot aantal namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Via e-mail sprak hij af dat hij de goederen zou opsturen na ontvangst van de betaling. De goederen werden vervolgens niet verzonden. 20 mensen werden voor een bedrag van bijna 3700 euro opgelicht. Eén van de slachtoffers heeft het overgemaakte bedrag van 75 euro weer terug. De rest van de schade moet de verdachte terugbetalen via een schadevergoedingsmaatregel.

Verder maakte de man zich in 2012 schuldig aan verduistering van bijna 500 euro door een lening voor een vakantie niet terug te betalen. Daarnaast heeft hij de werkgever van een bekende opgelicht door zijn eigen rekeningnummer door te geven om het salaris van deze persoon daarop te laten storten. Ook deze bedragen moet de man terugbetalen.

Reacties (9)
01-11-2016, 18:15 door Anoniem
Alweer een zielige malloot minder. Nog genoeg te gaan.. Snap nog steeds niet waarom Marktplaats geen maatregels neemt, zoals een reputatiesysteem.
01-11-2016, 20:00 door Anoniem
Het wordt die oplichters ook veel te makkelijk gemaakt. De keuze voor opsturen is te snel gemaakt want kost maar 7 euro.

Als je iets van waarde van Marktplaats wil halen moet je een beetje gewiekst zijn. Het eerste wat je moet proberen is afhalen. Gaat de aanbieder daar moeilijk over doen, dan weet je al dat je nat gaat als je het laat versturen.
02-11-2016, 00:42 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt die oplichters ook veel te makkelijk gemaakt. De keuze voor opsturen is te snel gemaakt want kost maar 7 euro.

Als je iets van waarde van Marktplaats wil halen moet je een beetje gewiekst zijn. Het eerste wat je moet proberen is afhalen. Gaat de aanbieder daar moeilijk over doen, dan weet je al dat je nat gaat als je het laat versturen.
Zeer begrijpelijk. Maar niet iedereen is zo slim en dan zie je mensen om jr omgeving die fuckers feeden. Kom op man het moet beter kunnen. Bedoel voor 10 euro kun je gegarandeerd iemand scammen op marktplaats en dan is het onmogelijk voor marktplaats je ooit terug te vinden .. Zo makkelijk, hoe kan dat mogelijk zijn.
02-11-2016, 01:10 door Anoniem
Hier doet de politie nogal eens goed werk en weet katvangers en oplichters vaak te vangen. " 's Lands wapen" op zijn best.
Er worden nogal eens in goed vertrouwen profielen vervalst en via laterale meta-data onderzoeken worden de daders dan toch uiteindelijk gepakt.

Jammer want ik heb ook hele goede ervaringen met marktplaats. Er doen ook hele leuke oprechte, nette mensen mee en wat er dan na afloop blijft is een leuke aanschaf en een leuk gevoel, dat blijft hangen. Echt er zijn nog lieve mensen ook gelukkig.

Nogmaals dat altijd een paar rotte appels de boel moeten verpesten, maar ja, zo is het in ons hele leven. "De goeden niet te na gesproken" moet er dan direct op volgen. Alle lieve mensen op marktplaats een knipoog ;)
02-11-2016, 05:27 door slar
Door Anoniem: Alweer een zielige malloot minder. Nog genoeg te gaan.. Snap nog steeds niet waarom Marktplaats geen maatregels neemt, zoals een reputatiesysteem.

Een reputatiesysteem? Dat is hopeloos achterhaald. Net zoals het moeten hebben van een geverifieerde rekening, naam, telefoonnummer, enz enz. Vele partijen zijn je voor gegaan.

Het enige dat je er mee bereikt is dat meer mensen opgelicht worden, en dat meer mensen makkelijker het schip in gaan, want tja, de verkopende partij had nou eenmaal een vinkje bij zijn naam of vijf-sterren reviews of weet-ik-veel.

Het zal in de periode dat het redelijkerwijs duurt om zo'n status te bereiken eventjes rustig zijn, maar daarna begint het weer van voren af aan.
02-11-2016, 08:18 door Anoniem
Tja. Maar als leidende site voor tweedehands moet er toch wel wat aan kunnen gebeuren.

Ik kwam van de week dit tegen, misschien kun je verhalen hier op kwijt www.gedupeerdopmarktplaats.nl
02-11-2016, 11:54 door Anoniem
Oh ja?? Ik ben geen expert maar heb al eens een botnet gehackt (php c&c gate) en alle bots verwijderd. Voor ik dat deed heb ik eens naar de Nederlandse bots gekeken. Je wilt niet weten hoeveel mense hier tussen zaten (stuk of 50 zeker). Hier een iedee van hun profiel: 30-50 jaar oud, Internet Explorer + standaard anti-virus.

Er zaten marktplaats accounts tussen die al flink wat jaar actief waren. Wat denk je dat er gebeurd met deze accounts?
Waarschijnlijk kun je het al raden.. Fraude.

Marktplaats doet ook echt geen hol aan beveiliging. Als ik op andere websites met mijn spam email een account aanmaak omdat yolo ik geen zin heb in spam in mijn prive email inbox. Nou dan krijg ik tenminste een melding van "hey je email is gevonden in een leak, wil je graag je wachtwoord wijzigen?".. Dat bespaart ook een hoop onzin. Dat niet alleen, tor exit nodes moeten ze eens gaan blokkeren en vpn services of misschien maxmind gebruiken bij PayPal. Dat zou al gouw 80% van de sukkels moeten tegenhouden.
02-11-2016, 12:34 door _R0N_
Het systeem van de bekende site uit China werkt ook een stuk veiliger..

Je betaald aan de site en die betaald de verkoper pas wanneer de koper hefet aangegeven dat het ontvangen is..
Je bent als verkoper verplicht een T&T code in te voeren dus voor beide partijen is er bewijs van verzenden/ontvangen..
02-11-2016, 15:14 door Anoniem
Door _R0N_: Het systeem van de bekende site uit China werkt ook een stuk veiliger..

Je betaald aan de site en die betaald de verkoper pas wanneer de koper hefet aangegeven dat het ontvangen is..
Je bent als verkoper verplicht een T&T code in te voeren dus voor beide partijen is er bewijs van verzenden/ontvangen..
Soort van escrow systeem dus?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.