image

Raad: Verkeerscontrole mag worden gebruikt voor opsporing

woensdag 2 november 2016, 07:27 door Redactie, 14 reacties

Wanneer er sprake is van meerdere risicokenmerken van crimineel gedrag mag de politie een verkeerscontrole inzetten om strafbare feiten op te sporen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in haar uitspraak over de zogenoemde dynamische verkeerscontrole.

Bij een dynamische verkeerscontrole worden specifieke auto’s gecontroleerd vooral met betrekking tot personen van wie de politie denkt dat zij crimineel actief zijn. Dat gebeurt op grond van bepaalde risicokenmerken. Het gerechtshof sprak in 2015 een verdachte van drugshandel vrij omdat de politie de bevoegdheid tot verkeerscontrole onjuist zou hebben gebruikt. De politie had daarbij een bestuurder laten stoppen, en bij doorvragen toestemming gekregen de auto te onderzoeken. Bij dit onderzoek werden softdrugs aangetroffen. Het gerechtshof vond dat deze manier van onderzoeken niet rechtmatig was. De politie zou misbruik hebben gemaakt van haar bevoegdheid omdat de verkeerscontrole uitsluitend was gebruikt om op te sporen.

Het Openbaar Ministerie ging hiertegen in beroep bij de Hoge Raad omdat het van mening is dat het bewijs wel rechtmatig is verkregen. De verdachte had immers, na de uitgevoerde verkeerscontrole, toestemming gegeven voor het onderzoek in de auto. Verder heeft het OM een oordeel van de Hoge Raad gevraagd over de inzet van dynamische verkeerscontroles. De politie gebruikt deze verkeerscontroles mede met de bedoeling een gesprek aan te knopen met de inzittenden en om informatie over hen te krijgen.

De Hoge Raad is van oordeel dat de enkele omstandigheid dat de politie de verkeerscontrole op die manier gebruikt, de controle niet onrechtmatig maakt. De bestuurder moet dan wel zijn gevraagd naar het rijbewijs en de kentekenpapieren, zodat er sprake is van een controle zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet. Verder heeft de Hoge Raad toegevoegd dat niet uitsluitend of in overwegende mate, geselecteerd mag worden op etnische of religieuze kenmerken van de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig. Het Openbaar Ministerie is tevreden met deze uitspraak. "Hiermee wordt voorkomen dat de auto een vrijplaats wordt voor onder meer het vervoeren en bewaren van verboden zaken."

Reacties (14)
02-11-2016, 09:01 door [Account Verwijderd]
Prima arrest.

Nu komt er natuurlijk weer een met ondersteuning van een activiteitenbegeleider hoogst ontregelde club zeurpieten op het toneel die een referendum wil uitschrijven, omdat een arrest van de Hoge Raad niet meer voor beroep vatbaar is.

Nederland moet zeurland blijven, of niet soms?
02-11-2016, 12:00 door Anoniem
Door Aha: Nederland moet zeurland blijven, of niet soms?
Je geeft het goede voorbeeld ;-).
02-11-2016, 12:01 door Anoniem
Dat iemand softdrugs gebruikt is Ok,maar omdat het een verdovend middel betreft mag je het niet gebruiken in het verkeer. Daar gelden dezelfde regels als alcohol in het verkeer. Dus misschien was die gene daarom aangehouden. Misschien vermoedde de agenten dat het een dealer betrof. Maar ja de man had toestemming gegeven dat ze zijn auto mochten doorzoeken. Kortom bij vermoedens bij een controlle is de wet soms krom. Want deze gene bleek het alleen bij zich te hebben voor eigen gebruik.
02-11-2016, 12:59 door Anoniem
@Aha

Voorlopig ben jij degene die zeurt met een ad hominem argumentatie.

In een rechtsstaat moet er een aanleiding zijn om verkeersdeelnemers aan te houden. Desondanks worden zonder enige aanleiding grote aantallen onschuldige automobilisten staande gehouden voor een alcoholcontrole via een verkeersfuik. Dat is niet zoals het recht ooit bedacht is. Er is een betere aanpak mogelijk voor alcoholrijders.
02-11-2016, 14:24 door [Account Verwijderd]
Toch maar even aan alle té serieuze 'reageerders' op mijn post:

https://www.ensie.nl/redactie-ensie/sarcasme
02-11-2016, 16:00 door johanw
Vroeger noemden ze dat gewoon een razzia. Ik zie niet in waarom dat woord hier niet gebruikt zou kunnen worden.
02-11-2016, 16:45 door PietdeVries - Bijgewerkt: 02-11-2016, 16:46
Door johanw: Vroeger noemden ze dat gewoon een razzia. Ik zie niet in waarom dat woord hier niet gebruikt zou kunnen worden.

Het is redelijk simpel te begrijpen waarom het woord 'razzia' hier niet van toepassing is. Let me Google that for you:

Een razzia is een door de overheid (politie, leger) georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep mensen. Het woord zou uit het Arabisch stammen en zoveel betekenen als invasie, bestorming of militaire expeditie. In het Nederlands taalgebied is het woord vooral als gevolg van de bezetting door nazi-Duitsland algemeen verbreid geworden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia)


De uitspraak hier gaat over de controle van specifieke auto's - niet om een groots opgezette opsporing of jacht op een groep mensen...
02-11-2016, 17:41 door karma4 - Bijgewerkt: 02-11-2016, 17:41
Door Anoniem: @Aha

Voorlopig ben jij degene die zeurt met een ad hominem argumentatie.

In een rechtsstaat moet er een aanleiding zijn om verkeersdeelnemers aan te houden. Desondanks worden zonder enige aanleiding grote aantallen onschuldige automobilisten staande gehouden voor een alcoholcontrole via een verkeersfuik. Dat is niet zoals het recht ooit bedacht is. Er is een betere aanpak mogelijk voor alcoholrijders.
De clou van de uitspraak is dat er een aanleiding is en de actie gericht op een specifieke situatie.
Het enige bijzondere is dat de werkelijke aanleiding nog wat te vaag is. Een algemene check zoals via een verkeerscontrole is een aceptabel iets. Wil je dat er alleen maar heterdaadjes dat is met schade afgehandeld mogen worden? Lijkt me dat je wrl erg voor de criminineel bent.
02-11-2016, 19:05 door Anoniem
Razzia klopt exact !

Een razzia is een door de overheid (politie, leger) georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep mensen.

Op zoek naar o.a. :

Strafbare feiten . (en aangezien deze niet op zich zelf staan .)

Dealers / transporteurs

Legio voorbeelden etc.
02-11-2016, 21:24 door [Account Verwijderd]
Razzia??

Degenen die het hier serieus over een razzia hebben moeten eens geducht op hun kruin gaan krabben. Misschien gaat het dan jeuken onder die schedelpan; in hun hersens.

Want ze snappen voor geen jota wat een razzia is. Ze blaten elkaar maar na, want iets moet je toch te babbelen hebben hier op Security.nl, of niet?
Wikipedia kan van mij helemaal de pot op.
Het is font Arial, grootte 10
Meer inzicht biedt het niet in dit gruwelfenomeen
Wat dan wel?
Wijlen een oom van mij was ooit bij een razzia. in Amsterdam. Ik heb hem daarover horen vertellen...Ijskoude rillingen; ik voel ze nog.

Razzia? RAZZIA??? als je een verkeerscontrole qua impact als een razzia beoordeeld heb je minimaal een zware tik van de molen gehad. Minimaal.
03-11-2016, 11:47 door Anoniem
Hey kijk, razzia's!

Ga toch weg Aha... Je kunt weg blijven kijken van hoe fout Vernederland ondertussen geworden is maar daarmee doe je alleen jezelf tekort. Ik hoop ook voor je dat je geen nageslacht hebt want dat gaat het niet makkelijk krijgen in de "samenleving" die jij voor ogen hebt. En het alsmaar teruggrijpen naar "de oorlog" om daarmee goedkoop om emoties in te spelen, is een typische overheidsaanpak. De politie bewijst keer op keer volkomen fout te zitten en telkens maar weer misstappen te maken en jij gaat dat weer even goed zitten praten... Ik zou me kapot schamen.

Sterkte.
03-11-2016, 19:17 door karma4 - Bijgewerkt: 03-11-2016, 19:19
Door Anoniem: Hey kijk, razzia's!

Ga toch weg Aha... Je kunt weg blijven kijken van hoe fout (knip) .. en jij gaat dat weer even goed zitten praten... (knip) ....
Voor zo'n reactie zou ik me kapot schamen.
Als je niet wil of kan leren van gemaakte fouten door anderen zul je gedoemd zijn de zelfde soort fouten te blijven herhalen.
Dat heeft niets met emoties te maken. Het heeft met het bewustzijn en de wens tot leren te maken.
03-11-2016, 19:51 door Anoniem
Toch geeft het mij een wat ongemakkelijk gevoel als de politie vrolijk etnisch profileert en dat mag blijven doen als ze het maar niet zo noemen. Etnisch profileren werkt altijd, want als je een groep mensen stug blijft controleren vind je altijd wel wat. Die successen onthoud je, de keren dat je niks vind doe je af als "toeval" of "ze hadden mazzel" en er is al een stigma. De groep die je niet controleert, wel, daar lijkt ook niks mis mee dus dat bevestigt het idee alleen maar.

Razzia is een veel te groot woord, zelfs hetze klopt nog niet. Maar dat het tot zeer ongewenste resultaten kan leiden lijkt me evident (wie Madam and Eve wel eens leest weet dat maar al te goed, en dat is tenminste humor).

Een ander voorbeeld is hoe "de jeugd van tegenwoordig" overal de schuld van krijgt terwijl het juist de volwassenen zijn die al append in de auto rondrijden en sowieso nergens hun blik van hun smartphone afhalen, het vertikken om veilig te vrijen en al helemaal niet in staat zijn om op een volwassen manier relaties aan te gaan en te verbreken. Zolang we maar blijven blaten over de ene groep, hoeven we niet te zien dat die andere groep hetzelfde of erger is, en bovendien bevestigen we lekker met zijn allen het beeld. Want iedereen zegt het toch? Nou dan. Maar je zult maar tot de groep behoren die onder vuur ligt.

En het leidt ook niet tot een oplossing als alles bij de verkeerde groep, of bij een te beperkte groep gezocht wordt. Het leidt wel gauw tot Amerikaanse toestanden. Maar ach, als wij maar bij de goede groep zitten, wat maakt het uit, nietwaar?
03-11-2016, 19:57 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: @Aha

Voorlopig ben jij degene die zeurt met een ad hominem argumentatie.

In een rechtsstaat moet er een aanleiding zijn om verkeersdeelnemers aan te houden. Desondanks worden zonder enige aanleiding grote aantallen onschuldige automobilisten staande gehouden voor een alcoholcontrole via een verkeersfuik. Dat is niet zoals het recht ooit bedacht is. Er is een betere aanpak mogelijk voor alcoholrijders.
De clou van de uitspraak is dat er een aanleiding is en de actie gericht op een specifieke situatie.
Het enige bijzondere is dat de werkelijke aanleiding nog wat te vaag is. Een algemene check zoals via een verkeerscontrole is een aceptabel iets. Wil je dat er alleen maar heterdaadjes dat is met schade afgehandeld mogen worden? Lijkt me dat je wrl erg voor de criminineel bent.

Niet iedereen die iets fout doet, is een crimineel. Het is behoorlijk irritant als je zogenaamd voor een alcoholcontrole van de weg gehaald wordt en vervolgens een boete kan oplopen voor:
- je gordel niet dragen
- ergens een kapot lampje hebben dat nog vervangen moest
- je rijbewijs thuis hebben liggen omdat je alleen even snel je dochter op moest halen die met een lekke band staat
- bellen in de auto, omdat je gebeld werd terwijl je al stil stond maar meneer/mevrouw agent van mening is dat je toch echt al had opgenomen voordat je tot stilstand kwam - bewijs het maar eens
- het in de auto hebben liggen van een stukje wiet voor een vriend, of alcohol naast de stoel omdat je net wat bier hebt gehaald voor een feestje vanavond
- om het even wat dat uit een totaal controle blijkt, want het is best heel erg lastig om helemaal niks verkeerd te hebben aan jezelf, je auto, je doopceel of je reactie op zo? controle terwijl je heel andere plannen had met je tijd, en misschien heb je wel haast.
Doe een beetje bijdehant of zenuwachtig en je ligt zo op de grond in de boeien.

En ja, dan ben je dus een crimineel. Zie je wel!

Wie een beetje thuis is in Monty Python weet wel dat je iedereen gek kan krijgen. Of lees anders de Nationale Ombudsman eens na op wat casussen over politiegedrag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.