image

10.000 internationale dna-matches aan OM gemeld

woensdag 2 november 2016, 12:27 door Redactie, 0 reacties

Deze week is de 10.000ste internationale dna-match aan het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gemeld, zo laat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) weten. Een spoor in de Nederlandse dna-database voor strafzaken gaf een match met een persoon in de Slowaakse dna-database aan.

Sinds 2008 worden dna-profielen internationaal vergeleken. Europese lidstaten kregen toen de plicht om hun dna-databases geschikt te maken voor het geautomatiseerd vergelijken van dna-profielen met andere EU-landen. Nederland vergelijkt de inhoud van haar dna-database dagelijks met die van Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg, Spanje, Finland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije, Roemenië, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Cyprus, Estland, Zweden, Tsjechië, Malta, België en Portugal. In de afgelopen tien maanden leverde dat 1.199 van de inmiddels 10.004 gerapporteerde internationale matches op.

Bij internationale matches zien beide betrokken landen het resultaat van de match, maar niet alle matches zijn voor Nederland van belang. Zo is een match van een buitenlands spoor met een Nederlandse veroordeelde wel voor het buitenland interessant, maar niet voor Nederland. De beheerder van de dna-database voor strafzaken heeft met het OM afgesproken welke matches wel en welke niet aan hen worden gemeld. Ongeveer tweederde van alle internationale matches wordt hierdoor niet gerapporteerd in Nederland.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.