image

Web of Trust kondigt maatregelen aan na privacylek

maandag 7 november 2016, 10:32 door Redactie, 2 reacties

De browseruitbreiding Web of Trust (WOT) heeft maatregelen aangekondigd nadat het herleidbare gegevens van gebruikers aan derde partijen bleek door te verkopen. De gegevens waren geanonimiseerd, maar bleken eenvoudig naar gebruikers te herleiden zijn, zo hebben de ontwikkelaars toegegeven.

Web of Trust is een populaire browseruitbreiding die gebruikers waarschuwt of websites veilig zijn om te bezoeken. Onlangs liet de Duitse televisie zien dat WOT geanonimiseerde surfgegevens aan derde partijen doorverkoopt, die naar de orignele gebruiker zijn te herleiden en e-mailadressen, gebruikersnamen of andere identificerende onderdelen van url's kunnen bevatten. Volgens Web of Trust was het slechts mogelijk om een "klein aantal" WOT-gebruikers te identificeren, maar is ook dit onacceptabel. Daarom zullen er verschillende aanpassingen worden doorgevoerd. Na Mozilla Web of Trust van addons.mozilla.org verwijderde besloten de ontwikkelaars de uitbreiding zelf van alle andere platformen te verwijderen, waaronder de Chrome Web Store.

Om de problemen te verhelpen zal het privacybeleid worden herzien om te kijken of er aanpassingen nodig zijn om de privacyrechten van gebruikers te beschermen. Verder willen de ontwikkelaars gebruikers de optie geven om zich uit te schrijven voor het verzamelen van surfgegevens die Web of Trust voor de eigen reputatiedienst gebruikt. Als gebruikers het gebruik van hun surfgedrag toestaan willen de ontwikkelaars een compleet nieuwe versie voor het "schoonmaakproces" doorvoeren zodat de gegevens echt niet meer te herleiden zijn.

"We zullen de komende weken de aanpassingen aan Web of Trust doorvoeren die ervoor zullen zorgen dat we weer op het juiste pad komen." Zo hebben de ontwikkelaars op het eigen forum laten weten. Gebruikers zijn echter kritisch. "Deze verklaring is de grootste leugen die ik heb gehoord sinds het debat tussen Hillary en Trump", aldus een gebruiker. Andere gebruikers vragen om openheid van zaken over het systeem dat Web of Trust gebruikt en of en welke gegevens er met derde partijen worden gedeeld. Ook willen gebruikers dat het verzamelen van hun surfgedrag opt-in in plaats van opt-out wordt. Web of Trust is naar eigen zeggen meer dan 140 miljoen keer gedownload.

Reacties (2)
07-11-2016, 11:51 door Anoniem
Een "Web of Trust" dat niet te vertrouwen is? Notabene jouw gegevens aan derden doorverkoopt? Ik weet dat privacy op het net -- en in de wereld -- een zo goed als onhaalbare zaak is; daar moet je zelf zo veel mogelijk aan en voor doen. Maar dat zelfs WOT zelf niet betrouwbaar is maakt het er niet gemakkelijker op.
07-11-2016, 14:21 door Anoniem
Tegenwoordig moet je alles met een scheef oog bekijken.
Dat begint al met de naamgeving van een dienst of product.
..ik bedoel maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.