image

Britse toezichthouder dreigt Facebook over WhatsApp-data

dinsdag 8 november 2016, 10:29 door Redactie, 0 reacties

De Britse databeschermingsautoriteit ICO heeft Facebook met mogelijke acties gedreigd als de sociale netwerksite zonder toestemming gegevens van WhatsApp-gebruikers gaat gebruiken. Naar aanleiding van het nieuwe privacybeleid van WhatsApp, waarbij de populaire chatdienst gegevens met moederbedrijf Facebook gaat delen, besloot de ICO net als veel andere privacytoezichthouders een onderzoek in te stellen.

Hoewel het onderzoek twee maanden geleden werd gestart maakt de ICO zich nog altijd zorgen over wat Facebook met de gegevens van WhatsApp-gebruikers gaat doen. Ook vindt de privacytoezichthouder dat WhatsApp geen geldige toestemming van gebruikers heeft gekregen voor het gebruik van de data. Daarnaast is er ook kritiek op de controle die gebruikers over het gebruik van hun eigen data hebben, aangezien de keuze na 30 dagen niet meer is te veranderen.

"Het is belangrijk dat we controle over onze persoonlijke informatie hebben, zelfs als we niet voor diensten hoeven te betalen", zegt de Britse informatiecommissaris Elizabeth Denham. Ze stelt dat bedrijven op een bepaalde manier de gegevens van gebruikers mogen gebruiken voor het aanbieden van gratis diensten, maar dat als die informatie voor andere doelen wordt gebruikt, er terecht reden tot zorg is.

Denham zegt dat Facebook op de Britse wetgeving is gewezen en de sociale netwerksite voorlopig heeft besloten om gegevens van Britse WhatsApp-gebruikers niet voor advertenties en productverbeteringen te gebruiken. Tevens zijn Facebook en WhatsApp gevraagd om aan gebruikers duidelijk te maken hoe hun gegevens zullen wordt gebruikt en gebruikers de controle over die informatie te geven.

Verder wil de ICO dat gebruikers nadrukkelijk hun toestemming moeten geven voordat Facebook de informatie mag gebruiken en moeten gebruikers de mogelijkheid hebben om die keuze op een later moment te veranderen. "We vinden dat consumenten meer informatie en bescherming verdienen, maar tot nu toe zijn Facebook en WhatsApp het hier niet mee eens", zegt Denham. Als Facebook toch besluit om de gegevens zonder toestemming te gebruiken kan de ICO maatregelen nemen, zo laat ze weten. De Britse databeschermingsautoriteit zal in deze zaak samen met andere toezichthouders druk op Facebook blijven uitoefenen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.