image

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel kentekenregistratie

dinsdag 8 november 2016, 16:29 door Redactie, 28 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-11-2016, 09:10

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat opsporingsdiensten de bevoegdheid geeft om met camera's langs de wegen alle langsrijdende auto's te registreren. Deze gegevens kunnen dan later doorzocht worden om mogelijke verdachten van misdrijven te vinden.

Voor misdrijven waar voorlopige hechtenis voor is toegestaan mag vier weken worden teruggezocht. Voor misdrijven waar minimaal acht jaar gevangenisstraf op staat of bij terroristische misdrijven mag zes maanden worden teruggezocht. Ook de AIVD krijgt toegang tot de informatie. Op basis van artikel 3 Politiewet mag de politie kentekens nu ook scannen om te kijken of de bestuurders ergens voor wordt gezocht. Vervolgens mag de politie de bestuurder staande houden.

De bewaartermijn van onverdachte kentekens wordt zes maanden. Dit gebeurde op voorstel van de PvdA en de VVD. In het oorspronkelijke voorstel was de bewaartermijn van onverdachte kentekens nog vier weken, terwijl er in het eerste plan tien dagen werd genoemd. Volgens minister Van der Steur is de verlenging noodzakelijk geworden omdat de wereld er nu "echt anders uitziet".

De politie heeft al enige ervaring met automatische nummerplaatherkenning (ANPR), omdat dit in verschillende politieregio's al werd toegepast, overigens zonder dat dat wettelijk was toegestaan. In de twee jaar dat het gebruikt is heeft kentekenregistratie slechts in vier zaken een rol gespeeld, zo meldt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich voor privacy inzet.

Bewaarplicht

Volgens de Raad van State is dit wetsvoorstel vergelijkbaar met de bewaarplicht voor Telecomgegevens omdat het om een massale registratie voor opsporingsdoelen gaat van gegevens van onverdacht burgers. De bewaarplicht voor telecomgegevens is vorig jaar door de rechter ongeldig verklaard omdat de noodzaak voor het bewaren van gegevens van onverdachte mensen tegen het recht op privacy ingaat en de overheid de noodzaak niet kon onderbouwen.

De Raad van State waarschuwt dat de rechter over de massale registratie van reisgegevens van automobilisten een vergelijkbaar oordeel zal vellen. "Toch zijn er in het nu aangenomen wetsvoorstel nauwelijks extra waarborgen ten gunste van de privacy genomen. Ook is er geen poging gedaan de noodzaak nog eens goed te onderbouwen", zegt Reinout Barth van Privacy Barometer.

Bezwaar

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaar tegen het wetsvoorstel en adviseerde het niet in te dienen. Dit advies ging nog over het wetsvoorstel waarbij de gegevens vier weken zouden worden bewaard en geen zes maanden. Ook had de geheime dienst in dat voorstel nog geen toegang tot de gegevens. De toezichthouder constateert dat er met "een centrale opslag een hooiberg van politiegegevens betreffende veelal niet-verdachte personen [wordt] gecreëerd". Verder vindt de Autoriteit Persoonsgegevens dat er veel privacyrisico's aan het voorstel kleven en dat noch de noodzaak noch de proportionaliteit is aangetoond.

Update

Indien binnenkort ook de Eerste Kamer het ANPR-wetsvoorstel aanneemt zal Stichting Privacy First met een coalitie van andere maatschappelijke organisaties de Nederlandse Staat direct dagvaarden en de wet buiten werking laten stellen omdat die in strijd met het recht op privacy is, zo laat de organisatie weten. Indien nodig zullen Privacy First en mede-eisers hiertoe doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Privacy First zegt dat het gezien de Europese en Nederlandse jurisprudentie terzake de kans op een succesvolle rechtsgang in deze zaak buitengewoon hoog acht.

Update

De bewaartermijn van de kentekengegevens is niet 6 maanden maar toch vier weken geworden. "Op het laatste moment heeft de PvdA haar steun ingetrokken voor het amendement om de gegevens zes maanden te bewaren. Het verantwoordelijk Kamerlid Oosenbrug zegt bij nader inzien toch niet gelukkig te zijn met de uitwerking van dat idee. Er kwam ook nogal wat ophef over en het was nogal ondoordacht, dus we begrijpen haar wel", aldus Barth tegenover Security.NL.

Reacties (28)
08-11-2016, 16:50 door Anoniem
Tja, als je je burgers (jouw kiezers) haat moet het ook goed doen.
08-11-2016, 16:52 door Anoniem
Dus, burgers, vanaf nu bent u allemaal crimineel. En dat dankzij door ons gekozen ministers. Ik zeg, stem op de komende verkiezingen dus niet op een regeringspartij, maar de oppositie, of nog beter, op een nieuwe partij die wel snapt dat dit niet wenselijk is...

TheYOSH
08-11-2016, 16:54 door Anoniem
mag de politie kentekens nu ook scannen om te kijken of de bestuurders ergens voor wordt gezocht. Vervolgens mag de politie de bestuurder staande houden.
Dit is waar het eng begint te worden. Je kan je makkelijk 'vergissen' en misbruik maken van de situatie.
de wereld er nu "echt anders uitziet".
Ja, deze wereld is vele malen veiliger dan ooit.
http://www.pri.org/stories/2014-10-23/world-actually-safer-ever-and-heres-data-prove
De politie heeft al enige ervaring met automatische nummerplaatherkenning (ANPR), (...)zonder dat dat wettelijk was toegestaan. In de twee jaar dat het gebruikt is heeft kentekenregistratie slechts in vier zaken een rol gespeeld
En we gaan weer met geld smijten voor vier zaken. In plaats van de wetsovertredingen te bestraffen zijn we ze aan het belonen.

I don't want to live on this planet anymore /meme
08-11-2016, 16:58 door Anoniem
Triest hoever we afgegleden zijn.
08-11-2016, 16:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-11-2016, 17:02
15 maart 2017...
Nog 126 nachtjes slapen, wakker worden doorzuchten en steunen, en we kunnen een nieuwe staten-generaal gaan kiezen.

Toegevoegd: Ah, dat wordt hierboven ook al gesuggereerd. Dat post systeem op security.nl ... ;)
08-11-2016, 17:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-11-2016, 17:05
[Verwijderd]
08-11-2016, 17:03 door karma4
De raad van state die op de stoel van de rechterlijke macht gaat zitten in het verlengde van de wetgevende. Dat is pas echt zorgelijk. Met toetsing tegen de EU wetten kan het mogelijk zo afgevoerd worden zoals ook bij de Telco's gebeurd is.
08-11-2016, 17:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-11-2016, 17:11 door [Account Verwijderd]
Door MAC-user:
De bewaartermijn van onverdachte kentekens wordt zes maanden. Dit gebeurde op voorstel van de PvdA en de VVD. In het oorspronkelijke voorstel was de bewaartermijn van onverdachte kentekens nog vier weken, terwijl er in het eerste plan tien dagen werd genoemd.
Kijk eens hoe de zaak verder wordt opgerekt: men begon met 10 dagen bewaartijd, toen werd het 4 weken en nu al is de bewaartijd 6 maanden. Nog vóór dat de wet van kracht wordt is het 3x naar boven bijgesteld!

Mijn laatste hoop is de rechter dat ie van deze wet gehakt maakt.

De rechter?
Nou dan loop je wel èrg op de zaken vooruit. Het is een wetsvoorstel dus moet nog naar de eerste kamer. Die kan het verwerpen en dan begint het liedje weer van voor af aan. Zo ja dan zitten er weer de tweede kamer verkiezingen tussen (vandaar mijn eerdere spottende post)
08-11-2016, 17:25 door Anoniem
Door Aha:
Door MAC-user:
De bewaartermijn van onverdachte kentekens wordt zes maanden. Dit gebeurde op voorstel van de PvdA en de VVD. In het oorspronkelijke voorstel was de bewaartermijn van onverdachte kentekens nog vier weken, terwijl er in het eerste plan tien dagen werd genoemd.
Kijk eens hoe de zaak verder wordt opgerekt: men begon met 10 dagen bewaartijd, toen werd het 4 weken en nu al is de bewaartijd 6 maanden. Nog vóór dat de wet van kracht wordt is het 3x naar boven bijgesteld!

Mijn laatste hoop is de rechter dat ie van deze wet gehakt maakt.

De rechter?
Nou dan loop je wel èrg op de zaken vooruit. Het is een wetsvoorstel dus moet nog naar de eerste kamer. Die kan het verwerpen en dan begint het liedje weer van voor af aan. Zo ja dan zitten er weer de tweede kamer verkiezingen tussen (vandaar mijn eerdere spottende post)
ik vermoed dat de schrijver de jurisprudentie bedoelt van het Europese Hof.
Dan geef ik hem wel gelijk.
08-11-2016, 17:38 door Anoniem
Ik vind het helemaal niet vreemd dat de interesse in de politiek en de bereidheid tot stemmen steeds verder afneemt. Ikzelf overweeg voor het eerst in mijn leven als gerechtigd stemmer mijn stem ongeldig te maken, gewoon omdat het kan en omdat Den Haag natte schi*t heeft aan het electoraat.
08-11-2016, 17:51 door Anoniem
Nu even de keerzijde van jullie gehuilebalk.
Jouw moeder betrapt een inbreker.
De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.
De inbreker verdwijnt 'als een dief in de nacht' met haar auto.
De auto wordt in de ANPR computer opgenomen en op enig moment wordt de auto gesignaleerd en de politie kan hem aanhouden.

Of een zelfde situatie alleen nu heeft de dief een eigen voertuig waarmee hij vlucht.
Telkens het zelfde signalement van het voertuig maar geen kenteken.
Totdat er iemand een verdacht voertuig ziet en het kenteken noteert en doorgeeft aan de politie.
Maar ja, er zijn talloze rode busjes in Nederland dus bewijs maar dat dit busje ook betrokken is geweest bij de andere zaken.
Dan kan er teruggekeken worden in ANPR en blijkt het kenteken een kruimelspoor achter gelaten te hebben van PD naar PD.

Of de zaak van de vader die gescheiden is en zijn kinderen niet terugbrengt naar zijn ex.
Hij zou depressief zijn en gevreesd wordt dat hij zijn kinderen en/of zichzelf heeft omgebracht.
Hij heeft zelf geen auto maar kan er eentje gehuurd of geleend hebben. Maar ja, welke?
Op enig moment treft de politie wel de vader dood aan en in de buurt een auto die hij gebruikt heeft, maar niet de kinderen....
Via ANPR blijkt het kenteken een kruimelspoor achter gelaten te hebben waarbij na rekenwerk vast komt te staan tussen welke locaties het voertuig kennelijk onnodig lang verbleven is.
Uiteindelijk vindt men in de buurt van een van die locaties de ontzielde lichamen van de kinderen.
Te laat, dat wel, maar moeder kan beginnen aan haar rouwproces.

Vervelend systeem dat ANPR. Of toch niet?

En het is echt niet zo dat elke agent een kenteken kan invoeren om te zien waar dat kenteken het laatst is gezien.
Dat gaat via geselecteerde agenten van rechercheafdelingen en dan alleen na een schriftelijk verzoek
(op grond van art.126na Strafvordering e.v.) aan een officier van Justitie.

Omgekeerd kan wel: elke agent kan zich laten autoriseren voor het ANPR-systeem en zo signalen ontvangen van dat systeem, nadat een ANPR camera een kenteken gescand heeft welke een hit opgeleverd heeft.
Maar dat zijn altijd kentekens die gezocht worden voor één of meer zaken. Van gestolen voertuigen, acute vermissingen van personen, verduisterde voertuigen (huur/lease/werkgever-werknemer), openstaande boetes, belastingschuld, notoire bestuurders onder invloed, notoire bestuurders zonder rijbewijs, voertuigen van zogenaamde mobiele banditisten, etc. etc.
08-11-2016, 18:50 door Anoniem
Tja,nergens kan je meer zijn zonder dat de overheid weet waar je bent,dit lijkt mij toch echt een zware stasi praktijk.
08-11-2016, 19:04 door Anoniem
Door Anoniem: Nu even de keerzijde van jullie gehuilebalk.
Jouw moeder betrapt een inbreker.
De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.

Ik heb de uiteenzetting van de vergezochte voorbeelden maar even ingekort. Een opsomming van edge cases is geen argument. Zoals al eerder is opgemerkt heeft de onwettige opslag van deze ANPR gegevens in slechts vier (4) zaken een rol gespeeld. Let op: die zaken zijn niet opgelost door dit hoogst illegale data gebruik, zij hebben slechts een rol gespeeld.
Het is daarmee aangetoond dat totaal niet aan het proportionaliteits beginsel voldaan wordt. Meer dan geboeg redenen om dit naar de prullenbak te verwijzen.
Welke leeghoofden bedenken dat zij mij zonder enige aanleiding tot onderdeel van een politieonderzoek kunnen maken. Ben ik dan echt de enige die begrijpt dat dat haaks staat op de beginselen van onze rechtsstaat?

Stuitend dat het overtreden van wetten door N.B. de politie überhaupt kan leiden tot een wetsvoorstel waarin dat tot norm wordt verheven.
Wat kunnen we nog meer verwachten? Zo maar een paar klappen met de lange lat want je zult vast wel iets gedaan hebben?
Kardinaal de Richelieu die het OM gaat leiden? Three Felonies a Day?
08-11-2016, 19:17 door Anoniem
Door Anoniem: Nu even de keerzijde van jullie gehuilebalk.
Jouw moeder betrapt een inbreker.
De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.
Leuk allemaal, maar ALS die auto al terug gevonden wordt, dan is m'n moeder nog steeds dood. Dus waar zit de winst (voor mijn moeder).

Als het systeem zou zo werken dat er een lijst van gezochte kentekens is en een site meldt dat er zojuist eentje uit die lijst voorbij gekomen is, dan zou ik het volkomen met je eens zijn.

In de huidige vorm ben ik potentieel verdachte van het vermoorden van je moeder na inbraak. En dat slaat nergens op.

Lezers, denk goed na wat U over een paar maanden gaat stemmen. En voor de rest alleen maar heel hard bidden dat de 1e kamer nog wel nadenkt.
08-11-2016, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Nu even de keerzijde van jullie gehuilebalk.
Jouw moeder betrapt een inbreker.
De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.
De inbreker verdwijnt 'als een dief in de nacht' met haar auto.
De auto wordt in de ANPR computer opgenomen en op enig moment wordt de auto gesignaleerd en de politie kan hem aanhouden.

Whoehahaha... De politie doet of helemaal niets dan, of ze starten een klopjacht omdat ze nog wat public relations moeten verbeteren.... of ze doen een oproep bij opsporing verzocht over 3 jaar wanneer niemand meer zich iets kan herinneren...

En dan wordt geroepen "tja, privacy van inbreker he... kan niet'...
Net zoals toen mijn auto gestolen werd en de politie niet mocht zeggen of de auto de duitse grens was over gegaan nadat een bekende mijn auto gezien had bij de boxmeerse grens.

Nee, het zal met name gebruikt worden om te kijken wie meer dan 500km prive rijdt met een leasegebakje.
08-11-2016, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem: Nu even de keerzijde van jullie gehuilebalk.
Jouw moeder betrapt een inbreker.
De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.
De inbreker verdwijnt 'als een dief in de nacht' met haar auto.
De auto wordt in de ANPR computer opgenomen en op enig moment wordt de auto gesignaleerd en de politie kan hem aanhouden.

snip

Vervelend systeem dat ANPR. Of toch niet?

Wat een lulverhaal.

Tegen de tijd dat iemand je moeder vindt, is de inbreker al lang niet meer onderweg of in zijn thuisland aangekomen. Tegen die tijd is de gestolen auto waarschijnlijk al uit elkaar gehaald en als de inbreker dom is en zijn eigen auto heeft gebruikt, dan nog weet je het kenteken niet en is het gewoon iemand die s'nachts over de weg rijdt. Misschien is de inbreker achterlijk en parkeerde hij zijn eigen auto op de oprit en is er toevallig ook nog iemand die het verdacht vind dat er een vreemde auto op de oprit staan, maar dat is wel een heel slecht argument om ALLE weggebruikers als verdachten te zien en elke beweging van iedereen in kaart te brengen en te profileren.

En als je nu naar de politie stapt met de zorg dat een kennis of familielid wat is overkomen, dan krijg je de geruststellende woorden dat als er na een paar dagen nog niets is vernomen, je nog maar eens terug moet komen.

Auto gestolen? Ach, dievenbende is inmiddels over de grens, reken er maar niet op dat u hem nog terugkrijgt. Hebben we ook geen tijd voor trouwens...

Daar kan opsporing beter, de mentaliteit om daders op te sporen ipv een systeem eisen dat alle werk voor jou moet doen. En als die mentaliteit er wel is, dan is er geen tijd of geld en veel te veel bureaucratie. Verhalen over mollen, corruptie en het laten rondslingeren van allerlei digitale informatie doet de Politie geen goed als het gaat om een dergelijk extreem surveillancemiddel.

Misschien zit daar wel een verbeterpunt.

Dit systeem is hooguit een handig hulpmiddel voor de inlichtingendiensten maar meer ook niet. Geeft dit dan ook gewoon toe en koppel de camera's aan een storage waar alleen de AIVD bij kan. In het zwaarwegende geval van een moord oplossen kan de politie een verzoek indienen bij deze inlichtingendienst.

Maar goed je kan het ook volkomen normaal vinden om miljoenen onschuldige burgers het signaal te geven dat je ze niet vertrouwd, ze evan verdenken dat ze binnenkort iets misdadigs gaan doen. De waard is zoals deze zijn gasten vertrouwd zullen we maar zeggen.

Och ja, we kunnen het systeem gebruiken om doorgewinterde zware criminelen of nog erger te vangen... Werkelijk?!

Weet je wat werkt, een slim camerasysteem dat elke minuut van ons leven analyseert en op basis van gedragsanasyse bepaalt of we ons voort mogen planten en met wie we dat moeten doen. Crimineel gedrag wordt namelijk ook gedeeltelijk door ons DNA bepaald...

Dus denk in het vervolg even na of ga eens praten met mensen die onder de stasi geleefd hebben.
08-11-2016, 21:41 door Anoniem
In de twee jaar dat het gebruikt is heeft kentekenregistratie slechts in vier zaken een rol gespeeld
Tjongejongejongejongejongejonge... het is toch niet te geloven hé om je daar nog voor in te spannen en er nu nog meer (ons) geld aan te besteden.
08-11-2016, 22:00 door Anoniem
Ik begrijp nog steeds de link niet tussen het registreren van kentekens, en de opsporing van criminelen.

Ik bedoel: of je zet zo'n camera langs de weg (zoals de douane bijvoorbeeld doet bij de grens) en dan pluk je iedereen de weg af die nog boetes heeft openstaan of gezocht wordt voor iets: daarvoor is dus helemaal geen opslag van die data nodig want immers is je doel direct die betreffende bestuurder (als die al in de auto zit) aan te houden.

Maar voor langdurige opslag met het doel achteraf terug te kijken heb je er heel weinig aan:
- Een auto mag dan op iemands naam staan, het zegt niets over de identiteit van de personen in de auto.
- Een crimineel die een reden heeft om anoniem te blijven zal pogen een voertuig te registreren op naam van iemand anders.
- Lease- en huurauto's hebben een zakelijke eigenaar, wat in feite een proxy is. Ongeveer 12% van alle auto's in Nederland is op deze wijze geregistreerd.
- 'Serieuze' criminelen zullen een verscheidenheid van vervoermiddelen gebruiken, proxy constructies met bedrijfjes en zakelijk geregistreerde auto's, alternatieve vervoerswijzen (taxi), buitenlandse kentekens, gestolen kentekens, gestolen voertuigen, enzovoorts.
- Gezochte criminelen of mensen met openstaande celstraffen en dergelijke heb je dan wellicht op de foto gezet, maar het zegt nog steeds niks over de actuele positie van die mensen (want je wilt ze immers aanhouden, en niet alleen op de foto zetten).
08-11-2016, 22:47 door karma4
Door MAC-user:
De Raad van State IS rechterlijke macht Karma.
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken.html
Dat is toch zorgelijk dat een rechterlijke macht zich achter politici schaart zonder deze degelijk te willen toetsen in een proces. Want dat zeg je.
Daarmee geef je aan dat de scheiding der machten een basisprincipe voor democratie niet meer functioneel is.
08-11-2016, 22:48 door Ron625
Maar dit is alleen voor justitie en (nog) niet voor de belasting dienst?
Op basis van artikel 3 Politiewet mag de politie kentekens nu ook scannen om te kijken of de bestuurders ergens voor wordt gezocht.
Dan moeten ze van voren fotograferen, anders kunnen ze niet zien, wie de bestuurder is.
Een bestuurder, een eigenaar, en een kentekenhouder, zijn drie verschillende dingen, ze hoeven dus niet dezelfde te zijn.
09-11-2016, 00:19 door Anoniem
Als het systeem zou zo werken dat er een lijst van gezochte kentekens is en een site meldt dat er zojuist eentje uit die lijst voorbij gekomen is, dan zou ik het volkomen met je eens zijn.

Zo werkt het systeem.
Agenten hebben een url (welke ook op hun smartphone is te openen, maar ook op een PC op een politiebureau).
De ANPR applicatie vereist een wachtwoord om:
één of meer APR-camera's te kunnen selecteren
één of meer datasets te kunnen selecteren
te kunnen filteren op één of meer kentekens (alleen alarm geven als dat kenteken passeert, dus niet terugzoeken)

Vervolgens is het afwachten of er kentekens zijn die in de geselecteerde datasets zitten en langs de geselecteerde camera's komen.

De datasets zijn veelzijdig: gestolen voertuigen, notoire verkeerscriminelen, oninbare boetes, heterdaad verdachten (tijdelijk in systeem totdat heterdaad afgesleten is), mobiel banditisme

Voorts zijn de datasets ook voor opsporingsbevoegdheden te gebruiken.
Dus: terugzoeken in gescande en opgeslagen kentekens die (nog) geen verdachten waren.
Voor het zoeken in (tijdelijk) opgeslagen kentekens moet je apart geautoriseerd zijn en toestemming hebben van een officier van justitie.

Er zijn dus twee 'soorten' data:
1: kentekens van overtreders van enig strafbaar feit welke bewaard blijven net als een registratie op een 'strafblad'
2: kentekens van passerende kentekens welke verdwijnen na vervaltermijn.

Data van soort 1 wordt gecategoriseerd op thema. De bedienaar van de (surveillance) applicatie kan één of meer specifieke thema's (datasets) selecteren om op te filteren.

Door Anoniem: In de huidige vorm ben ik potentieel verdachte van het vermoorden van je moeder na inbraak. En dat slaat nergens op.
De politie KON en KAN nu al personen staandehouden op grond van artikel 8 Wet op de Politiegegevens.
Je hoeft geen verdachte te zijn om je op straat te moet identificeren.
Het is een grote misvatting dat je je enkel hoeft te identificeren als je verdacht wordt van een strafbaar feit.
Zie de niet limitatieve opsomming in artikel 2 van de Aanwijzing uitbreiding identificatieplicht.

De inbreker slaat je moeder hartstikke dood.
Leuk allemaal, maar ALS die auto al terug gevonden wordt, dan is m'n moeder nog steeds dood. Dus waar zit de winst (voor mijn moeder). [/quote]Met dit onzinargument kan de hele recherche naar huis.
Want de inbraak is al gepleegd dus waar zit de winst voor de benadeelde?
Want de vernieling is al gepleegd dus waar zit de winst voor de benadeelde?
Etc.

En de (wijk)politie in zijn geheel kan naar huis.
Want een overtreding is altijd al gepleegd alvorens deze bekeurd kan worden.
Dus waar zit de winst?

Het is een feit dat strafrecht straft NADAT het feit gepleegd is.
En dat ter afstraffing van de verdachte en ter bescherming van de maatschappij.

En door te scannen en bewaard te worden ben je geen verdachte noch hoef je een overtreding begaan te hebben.
Evenmin door staandegehouden te worden en je te moeten identificeren.

Ben benieuwd of alle klagers een bonuskaart hebben, een mobieltje hebben, Facebook of google gebruiken?
Ze gebruiken in elk geval een PC. Maar in elk geval gebruiken ze een apparaat wat sporen achterlaat en die sporen worden bewaard en kunnen eveneens opgevraagd worden door de overheid.
En parkeren zij hun motorvoertuig op de openbare weg?
Waar iedereen (inclusief parkeerbeer van gemeenten) hun kenteken kan bekijken/scannen/etc?
09-11-2016, 07:48 door Vixen
Het is toch echt het volk dat deze leiders gekozen heeft, kunnen zij niks aan doen...

Democratie is dan ook een slecht idee. Mensen stemmen met gevoel, niet omdat het nou goed beargumenteerd word. (want dat word het vrijwel nooit) En wat nog het aller ergste is: mensen die nooit filosofie op school hebben gehad mogen zelfs stemmen. Dat laatste vind ik echt onnaceptabel.

Vixen
09-11-2016, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Nu even de keerzijde.
Nu daar even de keerzijde van; als we die gevallen goedrekenen als redenen om APNR zondermeer toe te staan, mogen binnenkort ook sleepnetten uitgegooid worden zolang de AIVD maar beweert een terroristische actie gestopt te hebben. Het doel criminelen danwel terroristen op te sporen heiligt nou eenmaal niet ALLE middelen.
09-11-2016, 09:36 door Anoniem
Door Vixen: Het is toch echt het volk dat deze leiders gekozen heeft, kunnen zij niks aan doen...

Democratie is dan ook een slecht idee. Mensen stemmen met gevoel, niet omdat het nou goed beargumenteerd word. (want dat word het vrijwel nooit) En wat nog het aller ergste is: mensen die nooit filosofie op school hebben gehad mogen zelfs stemmen. Dat laatste vind ik echt onnaceptabel.

Vixen

Waarom denk je dat ze geen filosofie willen invoeren als verplicht vak? Stel je voor dat mensen leren om vragen te stellen, na te denken en te redeneren. Dan krijgen de politici pas echt een probleem want politici vertegenwoordigen het volk niet, ze zijn de voorhoede van de partij en die weet wat goed is voor het volk. EU, oorlogen, associatieverdragen enz. Allemaal zaken waar het volk geen verstand van heeft en gelukkig politici wel.
09-11-2016, 10:17 door Dick99999
Door Redactie:
[....]
In de twee jaar dat het gebruikt is heeft kentekenregistratie slechts in vier zaken een rol gespeeld, zo meldt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich voor privacy inzet.
[....]
Dat getal kan toch niet kloppen? Zouden de opsporingsinstanties inderdaad van zo weinig gevallen een kenteken in handen hebben? In Opsporing verzocht worden elke week wel meerdere auto's gezocht: geschat zo'n 200 auto's per 2 jaar. En er wordt nog steeds in NL een auto gestolen per ~50 minuten (gemiddeld). Zo'n 20.000 in 2 jaar.
09-11-2016, 12:42 door Anoniem
Ik woon overzee, maar ga nu wel stemmen.
Heb dit jaren niet gedaan, maar kan niet met lede ogen aanzien dat "we" op deze manier afglijden naar een politiestaat.

Ik heb nog nooit zoveel stierenpoep argumenten gezien om "onze" veiligheid te "garanderen"...
09-11-2016, 12:53 door Anoniem
Door Vixen: Het is toch echt het volk dat deze leiders gekozen heeft, kunnen zij niks aan doen...

Democratie is dan ook een slecht idee. Mensen stemmen met gevoel, niet omdat het nou goed beargumenteerd word. (want dat word het vrijwel nooit) En wat nog het aller ergste is: mensen die nooit filosofie op school hebben gehad mogen zelfs stemmen. Dat laatste vind ik echt onnaceptabel.

Vixen

Wat je hier in actie ziet is een soort van salami methode. Het zijn allemaal kleine stapjes waardoor het niet opvalt dat we langzaam naar een soort van controlestaat afglijden. Al die kleine stapjes maken samen een hele grote. Veel mensen zien dit niet tot het te laat is.

Er wordt al lang gewaarschuwd dat het verzamelen van bergen data tot enge dingen kan leiden vooral wanneer er mensen aan de macht komen met minder goede bedoelingen.

https://www.bright.nl/nieuws/waarom-president-trump-slecht-voor-je-privacy

Dit kan ook in Nederland gebeuren dit onderschatten is oliedom!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.