image

Kaspersky dient klacht in tegen virusscanner Windows 10

donderdag 10 november 2016, 16:05 door Redactie, 16 reacties

De Russische virusbestrijder Kaspersky Lab heeft verschillende toezichthouders in de Europese Unie en Rusland gevraagd om tegen Microsoft op te treden, aangezien de softwaregigant op oneerlijke wijze Windows Defender aan gebruikers zou opdringen.

Windows Defender is de standaard in Windows 8.1 en Windows 10 ingebouwde virusscanner. Eugene Kaspersky, oprichter van het anti-virusbedrijf, stelt dat Windows Defender onvoldoende bescherming biedt. Daarnaast heeft Microsoft in Windows 10 allerlei obstakels toegevoegd die het lastig voor onafhankelijke anti-virusaanbieders maken, merkt hij op. Zo bleek dat de virusscanner die gebruikers zelf hadden geïnstalleerd werd uitgeschakeld nadat ze naar Windows 10 waren geüpgraded. Vervolgens werd Windows Defender ingeschakeld.

Volgens Kaspersky hadden anti-virusbedrijven slechts een week gekregen om hun anti-virussoftware compatibel met Windows 10 te maken. Zelfs als de software compatibel was kwam het voor dat Windows Defender toch werd ingeschakeld. En zelfs als de oorspronkelijke virusscanner van de gebruiker werkte, liet Windows Defender een pop-up zien dat het was uitgeschakeld. Dit zou gebruikers verleiden om Windows Defender toch in te schakelen, zodat de andere virusscanner werd uitgeschakeld.

Ook heeft Microsoft volgens Kaspersky de mogelijkheden van anti-virusbedrijven beperkt om gebruikers te waarschuwen dat hun licentie zal verlopen. Er is wel een waarschuwing, maar die bevindt zich in het Windows Security Center waar het door niemand wordt gelezen, aldus de virusbestrijder. Als de gebruiker vergeet zijn licentie te verlengen schakelt Microsoft de virusscanner uit en activeert Windows Defender.

Een ander punt van kritiek is dat Microsoft het aantal virusscanners op een computer heeft beperkt. Eén anti-viruspakket is nog toegestaan, maar die limiet geldt niet voor Windows Defender. Ook al heeft de gebruiker een andere virusscanner geïnstalleerd, dan zal Windows Defender van tijd tot tijd toch actief worden. "De trend is duidelijk: Microsoft probeert langzaam onafhankelijke ontwikkelaars uit het Windows-ecosysteem te weren als het een eigen applicatie hiervoor heeft", laat Kaspersky weten.

Klachten

De Russische virusbestrijder heeft toezichthouders opgeroepen om in actie te komen. Zo moet Microsoft worden verplicht om op tijd nieuwe versies en updates van Windows aan onafhankelijke ontwikkelaars te verstrekken zodat ze ervoor kunnen zorgen dat hun software compatibel blijft. Daarnaast moeten gebruikers nadrukkelijk worden gewaarschuwd als hun software voor het upgraden niet compatibel is. Als laatste wil Kaspersky dat gebruikers altijd uitdrukkelijk om hun toestemming wordt gevraagd voordat Windows Defender wordt ingeschakeld.

"Hoewel Microsoft langzaam de onafhankelijke beveiligingsindustrie omlegt, zijn we tot nu toe de enige die hier iets in het openbaar van hebben gezegd", stelt Kaspersky. "Er zijn tientalen andere bedrijven die niet blij zijn, maar alleen hun ongenoegen in informele groepen uiten, waar veel correcte dingen worden gezegd, maar er niets van betekenis wordt gedaan." Volgens Kaspersky gaat het hier echter niet alleen om beveiligingsbedrijven, maar moeten alle onafhankelijk softwareontwikkelaars op het Windowsplatform een front vormen en samen tegen Microsoft ten strijde trekken.

Reacties (16)
10-11-2016, 16:18 door Anoniem
Welcome to the microsoft maffia...
10-11-2016, 16:32 door Anoniem
Het anti-virusprogramma avast free doet juist het omgekeerde en schakelt windows defender uit in windows 7.

Dat vind ik ook niet ok,tot op heden is dit nog niet opgelost.
10-11-2016, 18:43 door karma4 - Bijgewerkt: 10-11-2016, 18:46
Dus het gelijkwaardige wat Apple in zijn systemen om ongewenste software er uit te gooien mag ook niet meer...

Dat Google softwarefouten bij de concurrentie zoekt en beken
D maakt is ok? Vooral al ze bij Google zelf overal fouten in hebben zitten.

Lijkt me dat Kaspersky beter aan product en markt vernieuwing kan gaan doen dan op oude bekende issues door te willen gaan. Bij Android Linux iot zijn er geweldige marktkansen. De automotive heeft ook fraaie uitdagingen.

Het kodak verhaal is iets wat een voorbeeld is van goede bedoelingen en aardig begin maar net niet. Xerox de alto en meer hoe je een visie kan missen.
10-11-2016, 18:48 door Anoniem
Is er een soort van recht om als leverancier van een fix voor Windows altijd de mogelijkheid te hebben deze markt
te blijven houden ook als Microsoft het probleem zelf in Windows heeft opgelost met een al dan niet optioneel pakket?

Hebben onafhankelijke leveranciers van autoradio's ook aan de bel getrokken toen autofabrikanten radio's standaard
mee gingen leveren?
10-11-2016, 21:46 door [Account Verwijderd]
Door karma4: Dus het gelijkwaardige wat Apple in zijn systemen om ongewenste software er uit te gooien mag ook niet meer...knip...
Hoe ik het binnen mijn hersenpan laat malen en gisten, ik snap niet waarom Microsoft Windows als kapstok wordt gebruikt om een verhaal over Apple op te gaan dissen.
Het is helemaal niet relevant, maar ja - ter vergelijking - weinigen voelen zich ook geroepen (door wie?) om in een panel bezig met een smaaktest van pindakaas ineens over keukenstroop te moeten gaan keuvelen.
10-11-2016, 22:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-11-2016, 22:07
Door Anoniem: Is er een soort van recht om als leverancier van een fix voor Windows altijd de mogelijkheid te hebben deze markt
te blijven houden ook als Microsoft het probleem zelf in Windows heeft opgelost met een al dan niet optioneel pakket?

Ik vermoed zeker niet. Maar het is volgens mij een kwestie van fatsoen om gebruikers hun voorkeur voor een applicatie niet te gaan dwarsbomen. Trek een overeenkomende vergelijking door naar Microsoft Lezer en Acrobat-Reader. Daar zie je deze handelswijze niet.

Hebben onafhankelijke leveranciers van autoradio's ook aan de bel getrokken toen autofabrikanten radio's standaard
mee gingen leveren?

Neen, want zij participeerden daar zelf in. Blaupunkt (corrigeer het merk als het niet klopt) leverde bijvoorbeeld autoradio's voor BMW. De autofabrikanten gingen terecht van het standpunt uit dat je dit wiel (radio's) niet zelf nog eens moest gaan uitvinden/produceren.
10-11-2016, 22:34 door [Account Verwijderd]
Hier op twee laptop met Windows 10 OS, Windows Defender uitgeschakeld zonder problemen, en andere beveiligingsprogramma geïnstalleerd.
Ik begrijp het probleem niet, zal wel aan mij liggen.
10-11-2016, 22:45 door karma4
Door Aha: Het is helemaal niet relevant, maar ja - ter vergelijking - weinigen voelen zich ook geroepen (door wie?) om in een panel bezig met een smaaktest van pindakaas ineens over keukenstroop te moeten gaan keuvelen.
Het gaat hier over marktwerking en wat een leverancier al dan niet zelf met zijn eigen producten mag doen. Er heerst gewoonlijke een rare sfeer met MS bashing dat hetgeen MS doet per definitie fout is en als het zelfde bij een ander gebeurt het het nieuwe ideaal is. Apple heeft elke concurrentie buitengesloten, zij bepalen welke apps mogen, niet de gebruiker.

Door Aha:
Ik vermoed zeker niet. Maar het is volgens mij een kwestie van fatsoen om gebruikers hun voorkeur voor een applicatie niet te gaan dwarsbomen.
Het is niet de gebruiker die klaagt maar een commerciële partij die aan gebruikers wil verdienen, dat is een wezenlijk verschil. Ik begrijp dat je nogal aangedaan bent omdat ik Apple noemde omdat je onlangs nog zo blij verkondigde dat je zo blij was met hun nieuwe machines en geen windows meer hoefde.

De autofabrikanten gingen terecht van het standpunt uit dat je dit wiel (radio's) niet zelf nog eens moest gaan uitvinden/produceren.
Hoe staat het met je hifi-set. De radiofabrikanten hebben nieuwe andere gezocht en een enkeling is een partnerschap als leverancier voor auto's aan gegaan. Nies anders dan overnames partnerships in de ICT. Neem Lotus ooit onafhankelijk marktleider (123a) nu een onderdeeltje van IBM. Deze lijst is van MS anderen zullen net zo lang of langer zijn. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mergers_and_acquisitions_by_Microsoft
10-11-2016, 23:33 door Anoniem
Door Aha:
Door Anoniem: Is er een soort van recht om als leverancier van een fix voor Windows altijd de mogelijkheid te hebben deze markt
te blijven houden ook als Microsoft het probleem zelf in Windows heeft opgelost met een al dan niet optioneel pakket?

Ik vermoed zeker niet. Maar het is volgens mij een kwestie van fatsoen om gebruikers hun voorkeur voor een applicatie niet te gaan dwarsbomen. Trek een overeenkomende vergelijking door naar Microsoft Lezer en Acrobat-Reader. Daar zie je deze handelswijze niet.

Ik kan me niet goed voorstellen dat gebruikers (niet beheerders of anderszins IT'ers) een voorkeur hebben voor een
virusscanner. Een virusscanner is een noodzakelijk kwaad, geen applicatie waar je een voorkeur voor hebt.
In feite is een virusscanner gewoon een onderdeel van het operating system (net als de noodzaak om er een te hebben).

Dit is heel wat anders dan een PDF lezer of webbrowser. Je gaat toch ook niet stellen dat gewone gebruikers willen
kiezen welke driver voor hun videokaart ze gaan gebruiken, een van de fabrikant van de kaart, van Microsoft, of van
nog een andere aanbieder? (en dan doel ik niet op meeverpakte drivers waar je de naam niet van ziet)
Dat is in de Linux omgeving wel geprobeerd en echt, dat werkt niet. Gebruikers ervaren deze keuze, als ze hem
al opmerken, hooguit als lastig.
11-11-2016, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het anti-virusprogramma avast free doet juist het omgekeerde en schakelt windows defender uit in windows 7.

Dat vind ik ook niet ok,tot op heden is dit nog niet opgelost.
Avast heeft objectief veel betere definities in vergelijking met Windows Defender. Daarom wordt Windows Defender uitgeschakeld. Daarnaast zouden deze applicaties elkaars geheugenruimtes gaan controleren, wat er in zal resulteren dat je volledige computer zou vastlopen. Nooit twee antivirusprogramma's naast elkaar laten draaien. Gebruik trouwens Avira, die heeft betere definities dan Avast.
11-11-2016, 17:14 door Anoniem
Eigenlijk wel goed dat je windows defender, uitgeschakeld of niet, achter de hand hebt.

Is je computer zo sloom geworden van de overbloat van een reguliere AV
of het creëert anderszins problemen, kun je je residente AV-oplossing even verwijderen
en met windows defender je OS wat rust geven, en wachten tot de problemen
van/met het reguliere AV programma zijn opgelost of gerepareerd.

Een combi van windows defender, MBAM, en het af en toe draaien van CCleaner
of zo af en toe ongewenste rommel opruimen met junkware removal tool is aanbevelenswaardig.

Met zo' n cockltail ben je prima beschermd.

Zeker als je gebruik maakt van de beste extra beveiliging die er bestaat,
namelijk het juist gebruiken van de grijze massa in je hersenpan.
11-11-2016, 21:15 door Anoniem
Verwijt hier de pot de ketel dat-ie zwart ziet? Alle antivirussoftware die ik gehad heb (Norton, McAfee, Kaspersky, F-Secure) maakte het heel moeilijk tot vrijwel onmogelijk om een concurrerend programma te installeren. Of gaf andere problemen die je niet uit het systeem wegkreeg. Voorlopig vaar ik wel met Windows Defender plus HitmanPro + Alert plus poortbeveiliging van XS4ALL en de hardware firewall van FritzBox plus gezond verstand. Die leven in vrede met elkaar.
11-11-2016, 22:04 door Anoniem
Ik gebruik 360 Total security,fijne scaner,met Bitdefender en Avira,360 cloud bescherming,en zelfbescherming tegen bewerkingen.
is 5 in 1.
Goed in de duitse av test.
Heb hem ook op mijn tablet.
11-11-2016, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Welcome to the microsoft maffia...
Moet zijn: "Welcome to the System ".
11-11-2016, 23:50 door Anoniem
Nu dat twee residente av programma's in de regel niet samen kunnen, is al heel lang bekend.
Misschien een fijne bijkomstigheid voor av's dat men slechts 1 resident programma moet kiezen.

Stel het je voor als twee bloedhonden voor dezelfde deur gelegen,
die vechten dan niet tegen de buitenwacht maar tegen elkander.

Twee residente AV's hinderen elkaar door op elkaar's detectie aan te slaan.
Je krijgt dus meer FP's en minder beveiliging in plaats van betere prestaties.

Het is bekend dat veel mensen denken dat gestapelde residente av meer veiligheid biedt,
het is helaas niet waar, een misvatting dus!

Er zijn echter programma's die (resident) beveiligen en een resident AV programma niet in de weg zitten.
MBAM, SAS bij voorbeeld..

Er zijn ook niet residente programma's bekend, die ook residente AV programma's in de weg zitten,
als de detectie niet genoeg intern is afgeschermd bijvoorbeeld, gaat het mis en goed ook.

Onderlinge compatibiliteit is niet in het belang van de vendor in dat geval.

We leven derhalve niet in een ideale wereld.
Ja en dat heeft Kaspersky ook net weer ondervonden.
12-11-2016, 00:38 door Anoniem
Ik gebruik windows 10 en Bitdefender total security als antivirus. Bitdefender scakelt ook vanzelf Windows Defender uit. Vind ik prima want Defender is bagger en doet nagenoeg niets!
Maar dat gezegd hebbend,Ik heb het idee dat wat Kaspersky zegt wel klopt. Bitdefender start laat op bepaalde functies werken slecht of zijn soms uitgeschakeld. Ik zet automatische update bij Bitdefender op 1 uur dus elk uur updaten maar als ik dat soms controleer staat hij opeens op elke12 uur . en daar baal ik verschrikkelijk van. Ik gebruik ook nog Malwarebytes anti-malware dus wat Kaspersky zegt dat w.10 maar 1 antivirus toestaat kan wel kloppen. Plus ik kan de laatste grote window#s updat ook maar niet voor elkaar krijgen ik geloof dat dat 16 07 is. Verder gebruik ik de software shutup 10 die alle spionage instellingen in 10 uit zet. Kort gezegd windows 10 loopt niet echt lekker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.