image

Banken lanceren inlogdienst voor bedrijven en instellingen

zaterdag 12 november 2016, 08:59 door Redactie, 7 reacties

Na een proef eerder dit jaar hebben Nederlandse banken besloten hun eigen online identificatie- en inlogdienst iDIN breed beschikbaar voor bedrijven en instellingen te maken. Klanten van deze bedrijven en instellingen kunnen zich straks via internetbankieren identificeren en inloggen.

Vanaf begin dit jaar is deze manier van online identificeren en inloggen in een pilot getest met onder andere de Belastingdienst, Florius, Interbank, ONVZ Zorgverzekeraar, Verloning.nl en Youfone. Naar aanleiding van de resultaten hebben de banken besloten om iDIN ook aan andere organisaties aan te bieden. Identificeren of inloggen met iDIN lijkt sterk op de manier waarop Nederlanders iDeal gebruiken.

“Je selecteert op de website van de acceptant je eigen bank. Daarna wordt je doorverwezen naar het iDIN-startscherm van je bank. Daar log je in met de vertrouwde inlogmiddelen van je bank die vervolgens aan de acceptant kan bevestigen wie je bent. Dat is makkelijk en veilig,” zegt Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland. “Het aanmaken en onthouden van veilige toegangscodes op veel verschillende websites leidt bij veel mensen tot grote ergernis. Dat probleem lossen we op met iDIN.”

Mallekoote stelt dat de privacy van klanten is gewaarborgd. "De klant kiest zelf om iDIN wel of niet te gebruiken. Bij ieder gebruik moet hij uitdrukkelijk goedkeuring verlenen voor het versturen van eventuele persoonsgegevens naar een acceptant. Daarbij ziet hij precies om welke gegevens de acceptant heeft gevraagd. Dat kunnen zijn naam, adres, leeftijd of geslacht zijn. Zo staat de klant altijd aan het roer.” Bedrijven die inloggen via iDIN aanbieden krijgen geen toegang tot financiële gegevens van de klant bij zijn bank, zoals saldo- en transactiegegevens.

Reacties (7)
12-11-2016, 10:32 door potshot
makkelijk?
inloggen bij alle banken behalve abn met usb kabel is gewoon heel erg omslachtig.
dan is een code bij elke website nog simpeler,maar niet veiliger natuurlijk.
12-11-2016, 10:52 door Anoniem
Door potshot: makkelijk?
inloggen bij alle banken behalve abn met usb kabel is gewoon heel erg omslachtig.

Inloggen bij een webshop is niet iets zoals inloggen bij een forum of een site die informatie alleen aan een bepaalde
groep beschikbaar wil maken. Inloggen bij een webshop doe je alleen als je iets wilt kopen.
Als je iets bij een webshop wilt kopen moet je even later toch al weer bij je bank inloggen dus wat maakt het uit?

Ik vind het een goed initiatief, en het kan helpen hte wrakke password gebeuren de wereld uit te krijgen.
12-11-2016, 11:00 door Anoniem
Mensen die dit nieuwe "feature" zo erg nodig hebben omdat ze anders niet goed overweg kunnen zouden beter NIET met een computer op het internet inkopen moeten doen.
Als je dit werkelijk nodig hebt dan ben je nog niet in "vandaag" aangekomen en leef je nog in gisteren.
Hoe ver gaat de verdomming!!
12-11-2016, 12:09 door Anoniem
En het artikel is nog interessanter als je het artikel over de Overheid en Big Data van vandaag er bij haalt. Met 1 ID ben je ook makkelijker te traceren door de overheid bij alle partijen die dezelfde ID gebruiken. Zal ook wel weer leiden tot ezels die ingezet worden om aankopen te doen voor anderen, net als bij skimming enz.
12-11-2016, 13:11 door Anoniem
Het zijn de slimmen die gissen en de dommen die beslissen, dus het zal wel massaal gebruikt worden.
13-11-2016, 23:22 door Anoniem
Kleine rectificatie Bij ABN kan je gebruik maken van usb maar t hoeft niet
14-11-2016, 10:44 door Anoniem
Werk in Noorwegen, en hier is een dergelijk systeem al een flinke tijd beschikbaar.

Het is een zegen voor alle omgevingen die een sterkere authenticatie nodig hebben, zoals belastingdienst en andere overheids diensten. Hierdoor kan je ook daar een sterkere 2 factors authenticatie gebruiken.

Natuurlijk zijn er verhoogde risico's, maar dat gedoe met brieven met unieke inlogcodes die je moest beware had ook pro blemen.

2 voordelen hier, er zijn meerdere partijen die dergelijke diensten aanbieden en de belastingdienst bv geeft mij de keuze uit 4 verschillende. Dus als ik wil hoef ik neit hetzelfde ID voor alle sites te gebruiken. Verder is de authenticatie neit in handen van de banken maar van een 3e partij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.