image

Anti-virusbedrijf aangeraden besmette klant te vergoeden

zaterdag 12 november 2016, 09:44 door Redactie, 7 reacties

Het Zweedse Nationale bureau voor consumentengeschillen (ARN) heeft het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security aangeraden een klant die met malware besmet raakte te vergoeden. De klant ontdekte dat ze Adobe Flash Player voor het bekijken van online video's niet kon installeren.

Toen ze vervolgens naar een pc-winkel ging bleek dat de computer vol malware stond, ook al had de ze een volledig bijgewerkte virusscanner van Panda Security. De klant, die net het abonnement voor de beveiligingssoftware had verlengd, eiste dan ook haar geld terug en een vergoeding van de reparatiekosten. Volgens Panda Security had de klant met het anti-virusbedrijf contact op moeten nemen toen ze dacht dat er iets mis was.

ARN is het hier niet mee eens, aangezien het probleem dat er iets mis met de virusscanner was pas duidelijk werd toen ze de computer ter reparatie aanbood. Volgens het geschillenbureau heeft de vrouw dan ook recht op een vergoeding voor de reparatie en haar abonnementsgeld, zo melden de Zweedse Vasterbottens-Kuriren en PC for Alla. Of Panda Security de vrouw ook gaat vergoeden is niet bekend. De uitspraken van ARN zijn niet bindend.

Reacties (7)
12-11-2016, 12:25 door karma4
falend product van Panda dus in die richting van schadevergoeding is niet onlogisch. Nu ook de malvertisers aanspreken.
13-11-2016, 11:59 door Anoniem
Daarom is het heel erg belangrijk om naast je antivirus ook een afdoende Spy/ Malware tool te installeren voor een second opinie.

Gr,
Bibi
13-11-2016, 12:08 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 13-11-2016, 12:10
Hartstikke goed zo'n uitspraak!

Doorsnee computergebruikers wanen zich, onterecht, volledig beschermd door hun (schijnbare) up-to-date anti-malware pakket, mede door leugens verkondigd door de branche zelf maar ook door belachelijk gunstige testresultaten gepubliceerd door clubs als AV-Test.org en AV-Comparatives.org.

Al jaren roep ik dat dit ordinaire volksverlakkerij is, wetende dat alle anti-malware producten voortdurend achter de feiten aanlopen - en Jerry altijd Tom's kat-en-muisspel weet te overleven.

Ik zeg niet dat je geen antiviruspakket moet gebruiken, maar de keuze van zo'n pakket moet veel minder gebaseerd worden op (gelogen) detectiekansen en meer op wat de leverancier doet met de van jou verzamelde gegevens en bestanden, beheerbaarheid van het product, gebruik van resources, false positives, kwetsbaarheden in de beveiligingssoftware zelf en in de infrastructuur van de leverancier etc.

Ik hoop dat er meer van dit soort uitspraken volgen, er eerlijker testresultaten gepubliceerd zullen worden, AV-boeren duidelijker disclaimers en "wat je daarnaast moet doen" instructies zullen publiceren en gebruikers snappen dat AV geen heilige graal is.
14-11-2016, 08:24 door Anoniem
Dit wekt een onhaalbare precedent, daar hedendaagse antivirus op basis van bekende kwaadaardige code detecteert. Het Zweedse nationale bureau voor geschillen had zich beter moeten laten adviseren door een deskundige.
14-11-2016, 13:28 door Anoniem
Als het OS niet up-to-date was heeft de klant geen enkel recht van spreken.
14-11-2016, 15:41 door Jvds1987
Door Erik van Straten: Hartstikke goed zo'n uitspraak!


Al jaren roep ik dat dit ordinaire volksverlakkerij is, wetende dat alle anti-malware producten voortdurend achter de feiten aanlopen - en Jerry altijd Tom's kat-en-muisspel weet te overleven.


Hier ben ik het toch niet helemaal mee eens. Ja de meeste lopen inderdaad achter de feiten aan omdat ze nog op een oude manier werken (signatures, heuritic detections) maar er zijn nu toch wel wat nieuwe producten op de markt die naar gedrag kijken. Ik zeg niet dat ze alles kunnen stoppen (zero day malware in staatsmalware bijv.) maar komen aardig in de buurt.
14-11-2016, 20:50 door Anoniem
Door Anoniem: Als het OS niet up-to-date was heeft de klant geen enkel recht van spreken.
Tuurlijk wel!!
AV had moeten melden dat OS niet up-to-date is en AV een up-to-date OS nodig heeft voor de goede werking.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.