image

Beamgun beschermt Windows tegen Rubber Ducky-aanval

vrijdag 18 november 2016, 07:08 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaanse programmeur heeft een oplossing ontwikkeld die Windowscomputers tegen aanvallen met Rubber Ducky-apparaatjes moet beschermen. De Rubber Ducky is een usb-apparaat dat wanneer aangesloten zichzelf als toetsenbord registreert en vervolgens in hoog tempo allerlei commando's op de computer uitvoert. Een aanvaller kan zo allerlei gegevens en wachtwoorden stelen of malware installeren.

Het apparaatje moet wel fysiek worden aangesloten, maar een aanvaller zou de Rubber Ducky als een usb-stick kunnen achterlaten of aan het slachtoffer aanbieden. Ook een onbeheerd achtergelaten computer kan een eenvoudig doelwit zijn. Het apparaatje was zelfs in een aflevering van de populaire televisieserie Mr. Robot te zien. Programmeur Josh Lospinoso besloot echter een oplossing te ontwikkelen die Windowscomputers tegen Rubber Ducky beschermt, genaamd Beamgun.

Beamgun is een klein programma dat in de achtergrond draait en aangesloten usb-apparaten monitort. Zodra een usb-toetsenbord wordt aangesloten blokkeert Beamgun het injecteren van toetsaanslagen. Ook worden alle geïnjecteerde toetsaanslagen opgeslagen, zodat de gebruiker kan zien wat de aanvaller van plan was. Een andere optie die Beamgun biedt is het vergrendelen van de computer als er een usb-apparaat wordt aangesloten. Beamgun is gratis en te downloaden via GitHub.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.