image

Strengere eisen voor IoT-apparaten met Z-Wave-certificering

vrijdag 18 november 2016, 15:09 door Redactie, 4 reacties

Internet of Things-apparaten die over de Z-Wave-certificering beschikken moeten volgend jaar aan strengere veiligheidseisen voldoen. Z-Wave is een communicatieprotocol dat het mogelijk maakt om apparaten van verschillende merken of soorten met elkaar te laten communiceren.

Inmiddels zijn er meer dan 1500 producten die over de certificering beschikken. De drijvende kracht achter het protocol is de Z-Wave Alliance, die meer dan 375 bedrijven wereldwijd vertegenwoordigt. De alliantie heeft nu bepaald dat alle IoT-apparaten die over de Z-Wave-certificering beschikken vanaf april volgend jaar aan een nieuw veiligheidsframework moeten voldoen. Zo moeten de apparaten over een qr- of pincode beschikken waarmee ze uniek op het netwerk kunnen worden geïdentificeerd. Verder is sterke encryptie voor alle communicatie verplicht, zowel op het lokale netwerk als richting de cloud.

Reacties (4)
18-11-2016, 15:49 door ph-cofi
http://z-wave.sigmadesigns.com/design-z-wave/z-wave-public-specification/
Zo te zien gaat dit over interoperabiliteit en beveiliging van "smart home" apparaten, zoals schakelaars die draadloos willen praten. Zonder zo'n framework wordt het bedienen van die spullen een grote puinhoop.
18-11-2016, 20:42 door Anoniem
En ja hoor: het was even wachten maar nu IoT naar de cloud verplicht encrypt moet, kunnen beheerders en onderzoekers niet meer achterhalen wat er allemaal richting die cloud gaat.

En dat is een slechte zaak.
19-11-2016, 05:47 door Anoniem
Waarom moet een device uniek identificeerbaar zijn? Dan is het wel erg makkelijk om data te verzamelen en door te verkopen/gebruiken/misbruiken.

Functioneren deze producten ook zonder cloud/internet toegang? I.p.v realtime via een app je koffieautomaat aan te zetten gebruik je een scheduled task / timer / event.
21-11-2016, 14:32 door Anoniem
Ik vind dit wel een goede ontwikkeling. Mijn domotica servertje praat niet met een cloud, maar kan wel overweg met z-wave. Op deze manier is de kans dat mijn buurman mijn stopcontacten aan kan zetten een stukje minder klein geworden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.