image

Organisaties melden 4700 datalekken bij toezichthouder

donderdag 24 november 2016, 09:39 door Redactie, 1 reacties

Sinds de meldplicht datalekken dit jaar van kracht werd heeft de Autoriteit Persoonsgegevens 4700 meldingen van organisaties ontvangen dat privégegevens mogelijk in handen van derden terecht zijn gekomen. Iets meer dan 300 meldingen waren van ziekenhuizen afkomstig, zo meldt Trouw.

Details over de datalekken of welke ziekenhuizen het betreft wil de toezichthouder niet zeggen. Wel wordt gemeld dat in veel meldingen van ziekenhuizen het om onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten gaat. Eerder liet de Autoriteit Persoonsgegevens nog weten dat over het geheel genomen de meldingen vooral gaan over verloren of gestolen laptops en smartphones die niet versleuteld zijn, alsmede ransomware die gegevens versleutelt en adressenbestanden die niet deugen. Bedrijven die een datalek niet melden kunnen een boete van 820.000 euro krijgen of 10% van de jaaromzet. Vooralsnog zijn er geen boetes uitgedeeld.

Reacties (1)
24-11-2016, 16:33 door Anoniem
Iets meer dan 300 meldingen waren van ziekenhuizen afkomstig, zo meldt Trouw.

Ik vrees dat er nog altijd heel veel meer onopgemerkte overtredingen van ziekenhuizen zijn!...
(sukkels, wanneer leren ze het allemaal nou eens, en met spoed graag!):

Mag mijn zorgverlener mijn BSN vermelden in schriftelijke oproepen of afspraken?

Nee, dat mag niet.
Uw zorgverlener (zoals uw huisarts, tandarts, apotheek of ziekenhuis) is wettelijk verplicht om uw burgerservicenummer (BSN) voor bepaalde doelen te gebruiken. Maar communicatie tussen u en de zorgverlener valt niet onder deze doelen.

[bron:https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/burgerservicenummer-bsn#mag-mijn-zorgverlener-mijn-bsn-vermelden-in-schriftelijke-oproepen-of-afspraken-5024]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.