image

CDA wil meer politie om internetoplichting aan te pakken

vrijdag 25 november 2016, 14:03 door Redactie, 1 reacties

Het CDA wil de capaciteit van de politie fors uitbreiden om internetoplichting aan te pakken. Daarvoor heeft CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vandaag een initiatiefnota bij de Tweede Kamer ingediend (pdf), zo laat het CDA via een aankondiging op de eigen website weten.

De partij wijst naar cijfers van het CBS waaruit blijkt dat jaarlijks 450.000 mensen het slachtoffer van internetoplichting zouden worden. De politie ontvangt op jaarbasis echter 50.000 aangiften. Eerder stelde de inspectie Veiligheid en Justitie dat het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) slechts in 159 gevallen voor vervolgonderzoek kan zorgen. "Veel aangiften blijven dus liggen, áls er al aangifte wordt gedaan. Dit is zeer teleurstellend voor slachtoffers", meldt het CDA.

Om de problematiek aan te pakken doet Van Toorenburg vier voorstellen. Als eerste wordt de capaciteit bij de politie fors uitgebreid om meer zaken in behandeling te kunnen nemen. Bij het LMIO werkten toen het inspectierapport werd opgesteld tien medewerkers. Een coördinator, een tactisch coördinator, twee analisten, vier werkvoorbereiders en twee administratieve krachten. Ook is een fraude/cybercrime Officier van Justitie verbonden aan het LMIO.

De verwerking van het aantal zaken leidt echter nauwelijks tot doorgeleiding aan de politie-eenheden en uiteindelijk het Openbaar Ministerie om een strafzaak tot stand te brengen. Uit onderzoek van de Inspectie blijkt dat in 2013 in totaal 77 van de 50.000 bij het LMIO binnengekomen aangiften zijn doorgezet. Van Toorenburg wil dit door middel van meer capaciteit vergroten. Als tweede punt moeten banken meer informatie met het slachtoffer gaan delen en komt de minister met aanscherpte regels om banken hiertoe te verplichten.

Verder komen daders niet weg met een vervangende hechtenis als ze de schade niet herstellen en zal na een civiel vonnis het CJIB worden ingeschakeld. Zo hoeven slachtoffers niet zelf een deurwaarder in te schakelen maar neemt de overheid het voor slachtoffers op om de geleden schade te innen bij de dader. Het CDA zal ten aanzien van het eerste punt een concreet voorstel doen bij de begrotingsbehandeling Veiligheid en Justitie volgende week. Het voorstel zal nog voor de verkiezingen schriftelijk worden behandeld door de Tweede Kamer.

Reacties (1)
26-11-2016, 19:20 door waxx
misschien de softdrugs uit het criminele circuit halen, dan er is ineens een overcapaciteit..

(en dan valt het opeens buiten de scope van security.nl)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.