image

Kaspersky uit opnieuw felle kritiek op Microsoft en Windows 10

vrijdag 25 november 2016, 15:39 door Redactie, 34 reacties

Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf, heeft opnieuw uitgehaald naar Microsoft dat met Windows 10 de vrijheid, keuze en privacy van gebruikers heeft afgenomen, aldus de virusbestrijder. Onlangs richtte Kaspersky zijn pijlen al op Windows Defender, de standaard in Windows 8.1 en 10 ingebouwde virusscanner. Volgens Kaspersky maakt Microsoft misbruik van zijn monopoliepositie.

Nu richt de Russische virusbestrijder zich op Windows 10 als besturingssysteem. Aanleiding voor zijn laatste betoog is de zoektocht naar een nieuwe laptop en bijbehorend besturingsysteem. Linux en macOS zijn zijn naar eigen zeggen geen optie voor Kaspersky, waardoor Windows voor hem overblijft. Aangezien Windows 7 niet meer te koop is kan er alleen nog uit Windows 8.1 en Windows 10 worden gekozen.

"Waar ik echt niet van houd in deze Windows-versies is dat mijn computer, waarvoor ik heb betaald, mij vertelt hoe ik moet leven, wat ik moet kopen, waar ik naar toe moet gaan, waar ik naar moet luisteren, wat ik moet kijken, wat ik moet lezen en ga maar door." Daarnaast stuurt Windows stilletjes allerlei informatie van de computer door. "En je kunt deze functie niet volledig uitschakelen. Ik wil mijn data controleren, zelfs als het geanonimiseerd is. En ik wil de vrijheid behouden om mijn computer op mijn manier te gebruiken, hoe onlogish het soms ook lijkt." Ook wil Kaspersky zijn telemetrie niet ruilen voor zaken waar hij toch niet op zit te wachten.

De virusbestrijder stelt dat Windows 10 alles van gebruikers weet. Zeker bij de "express" installatie geven gebruikers zowel Microsoft als derde partijen een grote hoeveelheid informatie over zichzelf, gaat Kaspersky verder. "Ik kan wel moeite doen om te beperken wat er naar Microsoft wordt gestuurd, maar zullen de meeste internetgebruikers hetzelfde doen? En kan je dat van ze verwachten? En zelfs de meest paranoïde gebruiker kan dit probleem niet 100% verhelpen. Wat je ook doet, er zal nog steeds data worden verstuurd. Het is gewoon niet mogelijk om dit helemaal in Windows 10 uit te schakelen."

Microsoft gebruikt volgens Kaspersky de dominante positie die het heeft om terabytes aan statistieken en telemetrie te verzamelen en speelt "kiekeboe" met het gedrag en de voorkeuren van gebruikers. "Dit is veel waardevoller dan harde valuta, bitcoins of goud, aangezien het voor de meeste consumentenbedrijven de fundamentele basis is", merkt de flamboyante Rus op. De virusbestrijder stelt dat het dan ook logisch is dat Microsoft in de verleiding komt om een eigen browser, spelplatform en beveiligingsoplossing te lanceren, terwijl de concurrentie langzaam wordt weggedrukt.

Kaspersky besluit zijn betoog door te stellen dat er dan ook geen keuze meer is. "Windows 7 is de laatste versie van Windows waar gebruikers nog een keuze en controle hebben over wat er met hun gegevens gebeurt." Hij ziet dan ook geen reden om een nieuwer besturingssysteem op zijn laptop te installeren. Zeker niet Windows 10. Microsoft stopt echter in 2020 de ondersteuning van Windows 7. "Er kan de komende drie jaar veel veranderen, maar iets vertelt me dat het niet Microsoft zal zijn." Misschien is het dan ook tijd om Mac te overwegen, merkt Kaspersky op. "Als Mac tot dan overleeft en niet een volgende 'Big Brother' zoals Microsoft is geworden."

Reacties (34)
25-11-2016, 15:47 door karma4
En Kaspersky weet niets van de gebruikers die zijn Tool geïnstalleerd hebben dat continu alles monitored en daarover data terugstuurd?
Of ze zijn een goed secùrity dat gericht kan aangeven waar anderen de fout ingaan
Of ze verdenken anderen van hetgeen ze zelf uithalen
Of ze hebben een probleem met hun productlijn.
Of.... (andere opties)


Ze mogen natuurlijk altijd producten voor iot of linux of smartphones gaan leveren. Iets zegt me dat ze het verdienmodel niet bevalt.
Als Desktop mogen ze ook proberen een ondersteunde linux distributie van 9 jaar terug te vinden. Lijkt me lastig.
25-11-2016, 16:01 door Anoniem
Ha! Heerlijk ff MS bashen. Moet toegeven dat het je dag altijd weer goedmaakt om een monopolist af te kraken op zijn opgedrongen rotzooiproduct.

Maar waarom blijf je het dan wel zelf gebruiken? Omdat je eigen AV client ervan afhankelijk is. Maak er dan een die ook iets toevoegt voor andere besturingssystemen.

Of is het zo dat de Windows kernel en cruciale processen steeds meer wordt afgeschermd voor software van derden?

Privacy in samen in een zin met de uitvinder van het internet paspoort? Eh?!

Buiten dat heeft Kaspersky wel een heel goed punt. Windows begint steeds meer van adware weg te krijgen met informatie stelen als inkomstenmodel. Windows 10 op een PC is net als graszoden in een Ferrari: zinloos en je moet het niet willen, al die wormen in je Ferrari.
25-11-2016, 16:14 door Anoniem
<<sputtersputter>>

Of heeft Kaspersky (zij het wat laat) gewoon gelijk met zijn kritiek op windowstelemetrie10?

Er zijn maar weinigen (hier en elders) die dit ongewenste gedrag van win10 niet (willen) zien.
Buiten de grote groep die het simpelweg niet weet en doorheeft.
Maar dat kan gezien de grote overdaad aan onderbouwde (o.a. Spiff) posts en bijdragen op deze site inmiddels geen argument meer zijn.
Dan wil je niet en ben je chronisch stekeblind.
Wijzen naar anderen gaat het probleem in ieder geval zeker niet verhelpen.
Echt niet.
25-11-2016, 16:15 door Skizmo - Bijgewerkt: 25-11-2016, 16:15
Linux en macOS zijn zijn naar eigen zeggen geen optie voor Kaspersky, waardoor Windows voor hem overblijft
Dus... eerst zegt hij 'die andere wil ik niet' en zodra er nog maar 1 overblijft gaat hij daar tegen zeiken dat zijn keuzes te beperkt zijn.... wat een fucking dildo is die gast.
25-11-2016, 16:35 door Anoniem
Erg amusante lange inleiding dat doet denken aan dagboeknotities rondom de problemen van een heeeeeel verwend kind.

Manmanman wat een problemen voor een multibultibillionaire.
Ikkannie kiezuuu, sniff.
Wat een drama en een diep verdriet als je pakweg elke maand (week?) de duurste macbookpro/linuxbookpro/fujitsusluikreclamebookpro kan kopen en alledrie gebruiken.

Neeen ik wil het allemaal precies zoals ik wil en als het was en elke tussenoplossing williknieeee want ik ben gewend aanknoppiehierendaarendatmagnoooooitveranderennnnn.
Alsof de interface van zijn eigen producten nooit veranderd is (isn't it?).

Secrutiygoeroe nep-treurwilg nr 2 deze week
Zouie ook nog last hebben van adblockers?
Kunnen ze samen verder dreinen.

Oud nieuws gerycycled om productaabevelingen aan op te kunnen hangen en recente ergernis kwijt te kunnen.
Sommige plantjes hebben wat meer aandacht nodig dan anderen (vinden ze zelf).
25-11-2016, 16:36 door Anoniem
Hij heeft gelijk. Windows 10 is gewoon een enkelbandje.
25-11-2016, 16:53 door quikfit
Ik gebruik nu W7 Ultimate en dat bevalt me heel goed,ook heb ik mijn best gedaan om de instellingen wat betreft mijn privacy goed in te stellen(met mijn bescheiden ''know how'').Over 3 jaar is mijn Desktop waarschijnlijk ''op'' en ook ik hoop net als meneer Kaspersky dat W10 dan wel goed/beter is dicht te timmeren,zo niet dan installeer ik Linux naast W7 en ga ik daar mee experimenteren(waar ik wel een beetje huiverig voor ben vanwege het ontbreken van welke kennis dan ook met Linux).
Mijn verwachting is dat Microsoft hier niets meedoet omdat 95%? van de mensen hier helemaal niet over nadenkt,net zoals het hebben van allerlei onzin Apps op hun smartphone die allerlei onnodige rechten willen hebben en niks anders doen dan ''Phone Home''.
25-11-2016, 17:03 door Anoniem
Het artikel geeft niet veel informatie die niet bekent was, maar vindt het toch prettig om het van zo'n goeroe te lezen.
Ben gelukkig niet afhankelijk van windows.
25-11-2016, 17:08 door buttonius
Misschien moet Kaspersky zich gaan werpen op het ontwikkelen van software die de telemetrie van Windows 10 blokkeert.
Zou wel eens een leuke wapenwedloop kunnen worden...
25-11-2016, 17:32 door karma4
Door buttonius: Misschien moet Kaspersky zich gaan werpen op het ontwikkelen van software die de telemetrie van Windows 10 blokkeert.
Zou wel eens een leuke wapenwedloop kunnen worden...
Dan moet hij er wel bij kunnen en weten hoe dat werkt. Kan de telemetry naar Kaspersky tools verder verrijkt worden.
Als het probleem is dat het te dicht gezet zodat dat niet meer lukt, Prima dan zegt hij eigenlijk dat W10 te goed is voor ze.
Een goed argument voor privacy bewuste figuren om het te gaan gebruiken.
25-11-2016, 18:08 door Ron625
Door Skizmo:
Linux en macOS zijn zijn naar eigen zeggen geen optie voor Kaspersky, waardoor Windows voor hem overblijft
Dus... eerst zegt hij 'die andere wil ik niet' en zodra er nog maar 1 overblijft gaat hij daar tegen zeiken dat zijn keuzes te beperkt zijn.... wat een fucking dildo is die gast.
Hoezo maar één?
Er zijn ook nog andere systemen, als Open WebOS, Open Solaris, BSD, Minix, Android-86, Symbian, Haiku, Zeta, Syllable, ReactOS, Tizen (Samsung), Sailfish, enz.
Deze worden allemaal ondersteund en bijgewerkt, voor zover ik weet.
25-11-2016, 19:38 door Anoniem
Afz FB

Nmm gaat het niet alleen om Windows10. Ook Android, IOS, etc. Ook Facebook, WhatsApp, LinkedIn, etc.
Nmm gaat het ook niet alleen om wat ik die producten toe sta te doen. Ik kan mezelf wel afschermen (denk ik).
Het gaat ook om informatie die anderen (onbewust) over mij vrijgeven.

Ik meen dat er wetgeving moet zijn waarmee derden beter beschermd ben tegen vrijgave van informatie door naieve/onwetende medeburgers. Nu WBP en straks AVG lijken me niet voldoende. Zeker niet als de grote bedrijven (in hun voorwaarden) stellen dat onderlinge toestemming is verleend.

Ik heb daarom iedereen die ik ken verboden informatie over mij vrij te geven. Voor mij is het een (semi) juridische maatregel waarmee ik later wellicht mijn gelijk kan halen. Ik ben niet naief, wel principieel.
25-11-2016, 21:16 door Anoniem
De pot verwijt de ketel, ik gebruik al jaren Linux,
Op mn desktop Zorin 11 Core (dualboot met W7 voor werk), laptop Ubuntu Mate.
En voor vakantie, weekendje weg en draagbaar 10" netbookje met Xubuntu allen 64 bits en lekker snel.
Meer privacy dan W10 en Kaspersky samen :)

Groot bedrijft met 1000 werknemers heeft kaspersky vervangen op al hun W7 Servers, desktops en mini PC
Rede: zware belasting, onnodig blokkeren programma's, false positiefs en noem maar op.
25-11-2016, 21:18 door Anoniem
Ondanks dat het een goed streven is je data zelf te beheren (waar ik absoluut voor ben). Kaspersky doet net zoveel en verzend net zoveel data. Meten met 2 maten. Wat dacht je van de plugin van Kaspersky die je "beschermt" op het internet. Injecteert op iedere pagina zijn KIS javascript bestand en stuurt iedere sec data op.

Ondanks dat iedereen het leuk vind om af te zeiken van MS. We doen hier allemaal aan mee...Mobiel met OS, PC met OS, games, IoT apparaten, e-mail etc etc. We zijn allemaal slaven van de markt xD (al ben ik blij dat ik nog een groep mensen tegen kom die alert blijven op hun privacy en zover mogelijk proberen te beschermen)
26-11-2016, 02:34 door Anoniem
Elke windows versie die ik heb gehad, heb ik met geld voor betaald! Geen uitzondering. En nu voor het eerst overweeg ik een manier te zoeken om Windows 10 LTSB te kunnen installeren. Ik wil er best voor betalen, maar als Microsoft mij geen keus laat,dan is het maar zo.
26-11-2016, 08:22 door Anoniem
Ik heb alles (voor zover bekend) wat met telemetrie en privacy heeft te maken binnen W10 dichtgetimmerd. Binnen het register heb ik de nodige sleutels aangemaakt die alles op stop hebben gezet en ik controleer met enige regelmaat, vooral na updates, of alle fysieke instellingen nog steeds álle privacybescherming handhaven. Volgens mij lukt dat aardig. Wel jammer dat het nodig is want ik heb ook gewoon betaald voor mijn W10pro.
26-11-2016, 11:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik heb alles (voor zover bekend) wat met telemetrie en privacy heeft te maken binnen W10 dichtgetimmerd. Binnen het register heb ik de nodige sleutels aangemaakt die alles op stop hebben gezet en ik controleer met enige regelmaat, vooral na updates, of alle fysieke instellingen nog steeds álle privacybescherming handhaven. Volgens mij lukt dat aardig. Wel jammer dat het nodig is want ik heb ook gewoon betaald voor mijn W10pro.

Fantastisch dat het je is gelukt en neen dat is geen sarcasme.

Maar ga eens stap voor stap uitleggen aan het gros van de computergebruikers bij wie W10 is gepusht tot en met juli van dit jaar hoe je dat hebt gedaan.
Dat is een zeer grote groep volgens mij. Van alle mensen die ik - en dat zijn net als ik geen IT specialisten - hoorde ik vrijwel hetzelfde verhaal tot zelfs van een die 's-avonds bij thuiskomst helemaal sprakeloos W10 op haar computer vond.
Ik heb met mijn bijna gemiddelde kennis van Windows een boel moeite moeten doen om - terwijl ik dit schrijf - nog op W8.1 te zitten.
Dus of Kaspersky nu de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet speelt of niet, een punt heeft hij. Microsoft W10 heeft net als bijvoorbeeld FaceBook en Google zijn best gedaan een datagraaier te worden en ze zijn daar blijkbaar goed in geslaagd.
26-11-2016, 12:07 door karma4
Door Aha: Fantastisch dat het je is gelukt en neen dat is geen sarcasme.
Maar ga eens stap voor stap uitleggen aan het gros van de computergebruikers bij wie W10 is gepusht tot en met juli van dit jaar hoe je dat hebt gedaan. ....
Het beste wat je kunt doen is je huis overal van afsluiten geen warmte/elektra/internet/gsm niets.
De beste plekken om af te tappen zijn die voorzieningen. Metadata is niet te verbergen de inhoud komt met encryptie langs. Waarom dacht je dat opsporingsdiensten last hebben van encryptie?
Je kunt je makkelijker verbergen als speld in een grote hooiberg door die nog groter te maken. Je valt pas echt op in een specifiek plekje. MS of anderen commercieel als het grote kwaad, nou dat moet juist door politici met reguleringen beteugeld worden (trias politicas). Als de politiek en de commercielen bij elkaar kruipen dan kun gedonder verwachten.
26-11-2016, 12:59 door Anoniem
Metadata is niet te verbergen..
Dat is gewoon niet waar. Als jij je metadata van een foto verwijderd, en je stuurt die op via het internet, heb je geen metadata van je foto opgestuurd. Doe je het nu goed door IP-adres en Mac-adres te veranderen (met nog wat meer instellingen, zoals locatie detectie uitzetten), dan wordt het erg lastig om vast te stellen welk apparaat iets verzonden heeft.
26-11-2016, 15:41 door karma4
Door Anoniem:
Metadata is niet te verbergen..
Dat is gewoon niet waar. Als jij je metadata van een foto verwijderd, en je stuurt die op via het internet, heb je geen metadata van je foto opgestuurd. Doe je het nu goed door IP-adres en Mac-adres te veranderen (met nog wat meer instellingen, zoals locatie detectie uitzetten), dan wordt het erg lastig om vast te stellen welk apparaat iets verzonden heeft.
Ik heb het over metadata in het Ip-protocol https://www.tenable.com/blog/analyzing-network-metadata waar komt het vandaan waar gaat het heen. Net als de adressering op een brief is die adressering niet de werkelijke data-inhoud zelf maar kan wel degelijk fraaie informatie bevatten. Als je ook nog een herkomst (postkantoor stempel) kan vinden is dat nog mooier. Wifi tracking is er op gebaseerd. Zonder van naar adressering heb je geen netwerkverkeer

Dat je adressen kan veranderen, dat je het lastiger maakt zegt niet dat het niet onmogelijk is om te koppelen.
Jouw netwerkverkeer is zichtbaar bij jouw provider. Ga je een ander netwerk op dan zal die jou volgen of je geen verkeerde foute zaken uithaald. Doet hij dat niet dan kan hij direct aangesproken worden op fout gedrag.

Metadata is een lastig algemeen begrip. https://nl.wikipedia.org/wiki/Metadata het is overal toepasbaar.
Dat je het metadatadeel van een bestand dat een foto is kan weghalen zegt niets over de metadata die zichtbaar is het netwerkverkeer. Dat zijn gescheiden informatie-objecten.
26-11-2016, 18:06 door Anoniem
Eugene heeft helemaal gelijk. Laten we hopen dat Windows 10 echt de laatste Windows-versie is en iemand anders het stokje op een betere manier kan overnemen.
26-11-2016, 21:06 door karma4
Door Anoniem: Eugene heeft helemaal gelijk. Laten we hopen dat Windows 10 echt de laatste Windows-versie is en iemand anders het stokje op een betere manier kan overnemen.
Eugene gaat meer lijken op iets uit het verleden een Dino of zo. Als je je druk maakt over secùrity privacy zou ik eens naar de redactieartikel en van vandaag kijken
- Smartphone apps die wat meer data naar huis sturen met echt benutten van die gegevens.
-ensia met de zorgen over iot zonder secùrity visie
-ziekenhuizen met hun meldingen over datalekken
Dat zijn serieuze zaken die niets met een desktop os van doen hebben en waar eugene geheel buiten staat misschien wel hij nog wel een losse TomTom overwegen.
26-11-2016, 22:12 door BadAss.Sx
Ik ben het er gigantisch mee eens. Dat hele Windows 10 is maar bedoelt voor 1 ding en dat is big data mining. Waarom denk je dat ze iedereen op Windows 10 willen hebben? Omdat big data mining the next big thing is.

Gewoon lekker linux draaien.
27-11-2016, 09:30 door karma4
Door BadAss.Sx: .... Waarom denk je dat ze iedereen op Windows 10 willen hebben? ...
Gewoon lekker linux draaien.
Ah linux is zo goed dat iedereen vanzelf overstapt. Foutje bedankt. Jammer dat ze het bashen nodig hebben om zieltjes te winnen. Als ze nu de energie zouden steken oom het echt goed te maken dan zou er pas een win win zijn.
27-11-2016, 11:14 door Ron625 - Bijgewerkt: 27-11-2016, 11:15
Door karma4: Jammer dat ze het bashen nodig hebben om zieltjes te winnen. Als ze nu de energie zouden steken oom het echt goed te maken dan zou er pas een win win zijn.
Linux is goed, maar welke Linux?
Praten we over Windows, dan zijn er maar een paar versies, 7, 8 en 10, in een paar uitvoeringen home, pro, ultimate e.d.
Praten we over Linux, dan zijn er meer dan 1000 distributies, en meer dan 10 desktop systemen, zodat de keuze gigantisch is.
Een hoop Linux distributies zijn gemaakt voor een speciaal doel, en zijn daar dan ook de beste in.
Andere distributies zijn gemaakt volgens het inzicht één persoon, daar beginnen de problemen.
Grotere distributies zijn gemaakt door een grote groep, met veel gebruikers in het achterhoofd.
Neem b.v. RedHat, Suze en Debian, deze zijn voor bijna alle doeleinden te gebruiken, maar helaas door de veelzijdigheid ook vaak moeilijk te gebruiken door een leek.
Wil je een vriendelijke distributie, dan kom je al gauw uit bij Ubuntu en Mint, maar ook hier zijn weer diverse smaken in.
Wanneer je de tijd neemt, om van Ubuntu en Mint de versies te bekijken, dan kan je een gerichte persoonlijke keuze maken.

Nu weer OnTopic?
27-11-2016, 17:45 door karma4
Door Ron625: ,,,,
Nu weer OnTopic?
Prima Eugene Kaspersky begint slecht ondernemerschap te tonen. Afhankelijk van een enkel ecosysteem (windows) en geen vernieuwing. Hij moet wel iets doen om betalende klanten te houden met bangmakerij,,,, eens? Zo moeilijk is het niet om tot de kern van de zaak te komen.

Even Off topic, niet echt off topic. Zou toch een prachtige markt zijn: https://www.security.nl/posting/493962/ENISA%3A+Ziekenhuizen+kwetsbaar+door+Internet+of+Things Helaas zo lek als wat genoeg te doen. Maar ja linux gebaseerd dus niemand wil er voor betalen, dan blijft het maar rot.

Even Off topic, niet echt off topic. Ik weet dat je je altijd druk maakt over open standaarden. Ik ben er niet selectief in om leveranciers uit te sluiten, het doel is immers leveranciersonafhankelijkheid https://www.forumstandaardisatie.nl/lijst-open-standaarden Het valt me op dat er altijd Linux bijgehaald omdat dat het bewijs zou zijn van leveranciersonafhankelijkheid. Dat is een grote misvatting het is een lockin (limux). Van die openstandaarden vind ik de security gelieerde echt belangrijk zoals die ISO-27k reeks.
Ik zie die gewoon genegeerd worden door linux adepten, dat is triest. Als ze dat nu eens goed zouden gaan doen.... Ik praat niet eens over leken thuisgebruikers maar de specialisten. Dus gaarne on topic: dat is data security en privacy aub
28-11-2016, 13:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-11-2016, 13:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-11-2016, 13:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-11-2016, 13:42
[Verwijderd]
28-11-2016, 16:57 door karma4
Door Rinjani: ....
Ik denk dat er eerder aan de hand is dat jij wordt genegeerd door (o.a.) Linux adepten. (Onder andere om je steeds terugkerende verborgen agenda - Microsoft promotie - ....
Mijn agenda is niet verborgen. Ik noem de open standaarden richting secùrity.
Het is een typische linux wereld reactie om het eigen falen af te reageren met persoonlijke aanvallen. Niet opbouwen d en niet positief.

Kritiek kan zo terug naar Kaspersky zelf. Wat doen zij aan telemetry? https://www.security.nl/posting/494167/%22Beheerdersrechten+verkrijgen+geen+probleem+voor+malware%22
28-11-2016, 20:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-11-2016, 15:19 door karma4
Door Rinjani:
Nee, het gaat niet over Kaspersky, het gaat over hun kritiek op Windows 10!
Duidelijker kon je niet zijn. Het enige wat je wilt horen is kritiek op Windows Microsoft. Wat er werkelijk speelt interesseert je niet.
29-11-2016, 18:52 door Anoniem
Door karma4:
Door Rinjani:
Nee, het gaat niet over Kaspersky, het gaat over hun kritiek op Windows 10!
Duidelijker kon je niet zijn. Het enige wat je wilt horen is kritiek op Windows Microsoft. Wat er werkelijk speelt interesseert je niet.

9 reacties van de 33
Score 27%
"Wat er werkelijk speelt interesseert je niet."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.