image

'Waarschuwingssysteem voor mensen zonder mobiel blijft nodig'

maandag 5 december 2016, 10:47 door Redactie, 59 reacties

De overheid wil het luchtalarm vanaf 2020 gaan uitfaseren, maar NL-Alert dat hiervoor in de plaats komt werkt nog lang niet op alle mobiele telefoons en kan mensen zonder mobiel daarnaast niet bereiken. Als het aan PvdA-Kamerlid Harm Brouwer ligt blijft er dan ook een waarschuwingssysteem voor mensen zonder mobiele telefoon.

"Ik vind het vreemd om alle mensen in Nederland te verplichten om altijd een telefoon bij zich te hebben of een telefoon te bezitten. Bepaalde groepen hebben dat écht nog niet. Vooral bij de kwetsbare groepen is het telefoongebruik voor een deel daarvan in ieder geval nauwelijks aanwezig", zo laat hij aan BNR weten. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de technologische ontwikkelingen om burgers te bereiken enorm verbeterd. Zo zijn burgers via NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media te bereiken.

NL-Alert komt nog altijd niet bij alle Nederlanders aan. Vanmiddag om 12:00 uur vindt er weer een proef plaats waarbij er een testbericht wordt verstuurd. Bij de vorige proef in juni ontving 55 procent van de telefoons een NL-Alert-bericht. Telefoons moeten zijn ingesteld om NL-Alert te kunnen ontvangen. "De meeste mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen", aldus de NCTV. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. De dienst moeten dan ook blijven werken als het netwerk is overbelast.

Reacties (59)
05-12-2016, 11:01 door Anoniem
NL-Alert is waardeloos zolang het bericht wel binnenkomt, maar geen signaal genereert. De vorige keer vroeg ik me af waarom ik niets had gekregen, ondanks dat ik het apparaat goed had ingesteld. Bleek het bericht wel degelijk te zijn ontvangen, maar zonder hoorbare indicatie. Niet echt zinvol.
05-12-2016, 11:11 door Anoniem
Helemaal mee eens, en daarnaast mijn mobiel staat ook niet altijd aan. Meestal in de nacht staat deze uit of ligt beneden zodat ik hem toch niet hoor. Ook ga ik niet direct op mijn mobiel kijken als ik een berichtje binnen krijgt, kan soms een paar uur laten zijn voordat ik hem lees.

Persoonlijk vind ik dat NL-Alert een goede aanvulling is op het luchtalarm om gelijk te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is, een vervanging van het luchtalarm is het zeker niet.
05-12-2016, 11:16 door Anoniem
Omdat NL-Alert werkt via cell broadcast is het wellicht mogelijk om dit te laten werken zonder mobiel abonnement op een
telefoon of speciaal device (= telefoon met speciale firmware).
Mensen die vinden dat ze gewaarschuwd moeten worden en geen mobiele telefoon hebben kunnen dan een dergelijk
device aanschaffen (wellicht voordelig) en daar de meldingen op ontvangen.
Het luchtalarm had ook geen 100% bereik dus moet je ook niet willen dat er tegen astronomische kosten een 100%
bereik wordt nagestreefd op een vervangend systeem. Eigen initiatief en zelfredzaamheid blijft altijd nodig bij rampen.
05-12-2016, 11:35 door Anoniem
". De dienst moeten dan ook blijven werken als het netwerk is overbelast."

Test het dan op 1 januari 0:01 AM.
05-12-2016, 11:49 door Anoniem
Ik behoor bij de (oudere) generatie die geen mobiele telefoon heeft. Is ook helemaal niet nodig: ik ben vrijwel altijd thuis en kan me prima behelpen met een normale (vaste) telefoonlijn.

Het is werkelijk bespottelijk dat iedereen tegenwoordig maar gedwongen wordt een mobiel in huis te halen en het abonnement / de prepaid kaart in stand te houden dmv steeds opwaarderen. En dat ding moet dus altijd aan staan (en moet ik steeds bij me houden, in welke kamer ik ook ben, anders hoor ik hem niet eens, is nu eenmaal zo bij oudere mensen). Alleen maar omdat er misschien ooit een ramp gebeurt.

Dat terwijl ik DECT telefoons in het hele huis heb en dus overal bereikbaar. Met een lekker harde bel. Het zou toch simpel mogelijk moeten zijn een centrale te maken die automatisch alle vaste telefoons in een bepaalde regio bellen en een computergestuurde mededeling doen. Dat natuurlijk alleen als je je ervoor aangemeld hebt, dubbelop (ook GSM) hoeft natuurlijk niet. Zo duur hoeft dat volgens mij helemaal niet te zijn, veel goedkoper dan onderhoud aan sirenes. Je belt vanaf je vaste lijn (bijv.) een bepaald 0900 nummer en dan moet je een toets indrukken voor alarmering, een andere toets om alarmering te stoppen.

Als er werkelijk wat gebeurt, stel dat we ooit in oorlogssituatie zouden komen (niet te hopen natuurlijk) , dan moet je zien hoe snel de ouderwetse (roterende) sirenes weer terug zijn. In zo'n situatie heeft dergelijke geavanceerde alarmering via GSM's geen enkele waarde: de meeste communicatiemasten zullen al snel weggebombardeerd zijn, want daar zit de kracht van moderne oorlogsvoering: communicatie verstoren... Dat zie je overal elders waar dergelijke ellende is: ouderwetse sirenes.

Nogmaals: dat hoop ik nooit mee te maken. Snap best dat ze af willen van die dure masten, maar dan wel een fatsoenlijke oplossing voor bezitters van vaste (of VOIP) telefoons.
05-12-2016, 12:15 door Vixen
Ik heb ook deze test (en ook die vorige van een paar maanden geleden) niks ontvangen op mijn Nexus 5X, terwijl ik alle vereiste instellingen goed heb ingesteld. Op mijn vorige telefoon ontving ik het wel.

Andere met hetzelfde probleem met de Nexus 5X, Android 7.0 laatste update?
05-12-2016, 12:17 door Anoniem
Dat NL-Alert is een leuke aanvulling, maar aan de lunchtafel konden we goed merken dat het bij sommige pas na 8 minuten aankwam....
Dus zolang er nog zoveel vertraging in zit, lijkt me weinig mis met het oude vertrouwde alarm.
05-12-2016, 12:23 door [Account Verwijderd]
NL-alarm? Mijn telefoon stond uit vanmiddag om 12:00 uur.
Wel hoorde ik de sirenes. oef...gelukkig kon ik daardoor het klapraampje in de keuken dichtdoen en de springstofbeveiliging op de brievenbus m.b.t. aanstaande oud op nieuwjaarsnacht sluiten, anders lag ik nu het mosterdgas uit mijn ogen te wrijven ;)
05-12-2016, 12:23 door Anoniem
Hoe zeker ben ik er van dat de overheid straks niet met allerlei SPAM aankomt zetten via NL-alert?
05-12-2016, 12:23 door Anoniem
Door Vixen: Ik heb ook deze test (en ook die vorige van een paar maanden geleden) niks ontvangen op mijn Nexus 5X, terwijl ik alle vereiste instellingen goed heb ingesteld. Op mijn vorige telefoon ontving ik het wel.

Andere met hetzelfde probleem met de Nexus 5X, Android 7.0 laatste update?
Ik heb wederom niks ontvangen met de correcte instellingen op een OnePlus 3 Android 6. Ook mijn vorige telefoon, Nokia Lumia 920 heeft ze nooit ontvangen.
Zelfs de iphone van werk heeft hem niet ontvangen vandaag terwijl mijn collega met precies hetzelfde model iphone het testbericht wel ontving.
05-12-2016, 12:25 door Briolet - Bijgewerkt: 05-12-2016, 12:28
Hier ook geen bericht met een Samsung Galaxy S6 met Android 6.0.1. Het toestel is bij mijn weten goed geconfigureerd volgend de site van nl-alert. Ik heb er 3 maand geleden naar gekeken toen ik ook al geen bericht ontving. De default instellingen waren volgens mij de goede om dit bericht te ontvangen.

Bij een collega naast mij ging het alarm wel af om 1,5 minuut na 12 uur.

In elk geval kun je hier niet op vertrouwen. Ik ben echt niet de minste met computers en als ik het niet direct werkend krijg, zal dat ook voor heel veel anderen gelden. En het is natuurlijk geen doen dat je elke keer 3 maand moet wachten totdat er weer een test is, om te kijken of het nu wel werkt.

Toevoeging: op de site http://www.crisis.nl/nl-alert/instelhulp/samsung.aspx staat:
Mobiele telefoons van Samsung met Android nieuwer dan januari 2012 zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert.
05-12-2016, 12:29 door Anoniem
Ik liep net door het bos zonder telefoon! Gelukkig hoorde ik de sirene.Ik vind techniek geweldig, maar laten we ons er niet nog meer afhankelijk van maken.
05-12-2016, 12:36 door Anoniem
Ik vind dit een bijzonder mooie discussie.
Wat alleen de meeste van ons over het hoofd zien is dat de gemiddelde zendinstallatie niet beschikt over een noodstroomvoorziening. Dus in het geval van een calamiteit en er valt regionaal stroom uit zullen ook de mobile zendinstallaties niet werken. En dan maar hopen dat dat niet in de nacht gebeurt als je slaapt.
Oftewel laat die sirenes inderdaad maar lekker staan.
05-12-2016, 12:51 door Briolet
Door Briolet: Ik ben echt niet de minste met computers en als ik het niet direct werkend krijg, zal dat ook voor heel veel anderen gelden.

Na nog eens de handleiding erbij, heb ik het nu waarschijnlijk gevonden. Op de NL-Alert site staat:

Navigeer naar Apps, Berichten, Opties, Instellingen.

Er is echter geen optie "instellingen" in Android 6, alleen de opties "Meer instellingen" en "Instelling noodwaarschuwing". Ik heb dus alleen bij die laatste gekeken omdat dat me het meest logische leek. Daar stond alles aan.

Je moet echter bij "meer instellingen" zijn. Daar is een optie "infoberichten" die aan moet staan. Je kunt dan alle kanalen gebruiken of zelf een NL-Alert kanaal toevoegen.

Infoberichten stonden bij mij uit. Ik kan dat best uitgezet hebben toen ik dat toestel voor het eerst in gebruik nam. In elk geval plaats ik dit hier voor anderen die het ook niet werkend hebben. En NL-Alert moet hun site duidelijker maken.
05-12-2016, 12:54 door Anoniem
Ondanks dat ik bijzonder mijn best doe, heb ik nog nooit een "BB" of AMBER alert op mijn telefoon gezien.
Maar, de sirene maakt evenmin verschil; die staat 3 km verderop met daartussen een beetje bos en veel bebouwing - dus die hoor ik ook niet. De brandweer verteld mij dat de gemeente er niet meer in wil investeren, omdat het toch afgeschaft gaat worden.
Oftewel, duizenden inwoners in mijn directe omgevening hebben nu echt niks aan beide systemen, en woon in een gebied waar echt wel serieuse rampen kunnen plaatsvinden, zo was er afgelopen jaar nog een "brandje" die zo'n 180 hulpvoertuigen in actie bracht, omdat men geen tweede Moerdijkramp wilde.
05-12-2016, 13:08 door PJW9779
<CONSPIRACY THEORY>nl-alert wordt alleen maar gebruikt om je in de gaten te houden</CONSPIRACY THEORY>
05-12-2016, 13:08 door SecOff
Ook geen bericht ontvangen op Nexus 5X, Android 7.0 met de juiste instellingen en goed (4G) bereik
05-12-2016, 13:17 door Anoniem
Door Aha: NL-alarm? Mijn telefoon stond uit vanmiddag om 12:00 uur.
Wel hoorde ik de sirenes. oef...gelukkig kon ik daardoor het klapraampje in de keuken dichtdoen en de springstofbeveiliging op de brievenbus m.b.t. aanstaande oud op nieuwjaarsnacht sluiten, anders lag ik nu het mosterdgas uit mijn ogen te wrijven ;)
Je vergeet nog de beveiliging tegen zenuwgas.
05-12-2016, 13:30 door User2048
Ik heb een iPhone 4S op Vodafone en een iPhone 6 op KPN. Beide gaven kort na twaalven het bericht, tegelijk met het luchtalarm. Het luchtalarm is waar ik zit nauwelijks te horen, dus ik ben blij met NL-alert.
05-12-2016, 13:31 door [Account Verwijderd]
Anoniem, vandaag, 05-12-2016, 11:49 uur,

Je haalt me de woorden uit de mond, maar het feit dat je bedacht dat ten tijde van oorlogsituaties als eerste (moderne) communicatiemiddelen nagenoeg allen 'sneuvelen', door toedoen van vriend of vijand... daar had ik nog niet aan gedacht.
Heel goed gezien!

Ook ik ken die oude sirene's nog en ja die veroorzaakten echt het benodigde effect. vreeswekkend waren zij, zoals het moet zijn. Natuurlijk niet zo dat ze verlamming van angst veroorzaakten, maar het alles doordringende gehuil was zodanig dat je wist dat er iets héél ernstig zat aan te komen. Iemand die ze nooit in het echt heeft gehoord snapt dat niet.
Wist je: Die popperige electronische toetertjes van nu veroorzaakten bij mij ècht een lachbui toen ik ze voor het eerst hoorde!

Verzuchting: Dat NL-alert is leuk bedacht voor crisis-situaties in vredestijd maar kom niet om meer functionaliteit beste Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (een hele mond vol gebakken lucht) want het ìs gewoon weggegooid gemeenschapsgeld. Modern gesteld: het werkt dus voor geen 'ruk' optimaal, gezien de hier geposte reacties, en dat is nog zeker gesteld: het topje van de ijsberg.
Bovendien: eens in de drie maanden testen of die alert babbelpraat wel doorkomt op alle GSM's is veel te weinig. Eens per week moet je dit gaan testen. Op de wijze zoals tot nu schiet het geen meter op!
05-12-2016, 14:07 door Anoniem
Nog geen 10 seconden nadat het luchtalarm afging begon mijn Motorola Moto E flink te piepen met een harde doordringende ringtone. Zat op dat moment op T-Mobile 4G. Tot nu toe alle NL Alert testmeldingen ontvangen. NL Alert was al vanaf de fabriek ingesteld, niets voor hoeven te doen. Het kan dus ook gewoon prima werken.

Ik vind het een welkome aanvulling op het reguliere alarm om extra informatie te verspreiden. In oorlogstijd ben ik wel bang dat je terug moet naar het echte mechanische luchtalarm want een vijand zal inderdaad als eerste moderne communicatie middelen plat proberen te leggen.
05-12-2016, 14:54 door Anoniem
Door PJW9779: <CONSPIRACY THEORY>nl-alert wordt alleen maar gebruikt om je in de gaten te houden</CONSPIRACY THEORY>

Daar heb je geen nl-alert voor nodig, kan ook met een zogenaamde 'stille SMS' ....
05-12-2016, 14:58 door Anoniem
Ben ten zeerste verbaasd over de uitfasering van de huidige alarmsirenes.
Mobiel staat meestal uit bij mij. Heb ik hem speciaal voor de test aangezet, dan ontvangt hij wel de tekst, maar zonder enig waarschuwingsgeluid daarbij. Dit is ook niet in te stellen. Dus het valt niet op.

Trouwens als het echt goed mis is, dan werkt waarschijnlijk het mobiele netwerk ook niet meer.
Alarmbericht per telefoon is hooguit nuttig als aanvulling, om de reden mee te delen waarom de alarmsirene loeit.
05-12-2016, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: NL-Alert is waardeloos zolang het bericht wel binnenkomt, maar geen signaal genereert. De vorige keer vroeg ik me af waarom ik niets had gekregen, ondanks dat ik het apparaat goed had ingesteld. Bleek het bericht wel degelijk te zijn ontvangen, maar zonder hoorbare indicatie. Niet echt zinvol.

Dat ligt niet aan NL-Alert maar aan je toestel of de instellingen daarvan!!
Net zoals bij iedere oproep maakt je toestel een ringtone en die kun je meestal instellen alsmede het volume ervan.
Daar moet je dus even naar kijken want dat staat bij jouw toestel dus niet goed.
05-12-2016, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: NL-Alert is waardeloos zolang het bericht wel binnenkomt, maar geen signaal genereert. De vorige keer vroeg ik me af waarom ik niets had gekregen, ondanks dat ik het apparaat goed had ingesteld. Bleek het bericht wel degelijk te zijn ontvangen, maar zonder hoorbare indicatie. Niet echt zinvol.

Ik heb hem de vorige keren steeds ontvangen. Vandaag echter niet.

Peter
05-12-2016, 15:37 door Briolet - Bijgewerkt: 05-12-2016, 15:37
Alarmbericht per telefoon is hooguit nuttig als aanvulling, om de reden mee te delen waarom de alarmsirene loeit.

Dan heeft 50 jaar voorlichting niet gewerkt. Als de sirene loeit behoor je je lokale omroep in te schakelen. Daar behoort dan een uitzending te zijn waar ze vertellen wat er aan de hand is. b.v. binnen blijven (bij een gaslek* in de regio), of juist naar buiten gaan (bij verwachte aardbeving)

* Bij een aardgaslek in je eigen huizenblok moet je dan juist wel weer naar buiten gaan)
05-12-2016, 15:58 door Anoniem
Wij werken veel in brussel, en ten tijde van de aanslagen was er nul bereik met de mobiele telefoons, afschaffen van de luchtalarmen is kosten technisch zeer interessant maar ten tijde van een echte ramp ligt het mobiele netwerk gegarandeerd plat.
En natuurlijk komt er na zo een ramp dan wel weer een (dure) evaluatie commissie die gaat uitzoeken hoe het dan moet en zal dan tot de conclusie zal komen dat het luchtalarm toch wel de oplossing is. En dan met het het opnieuw installeren van deze alarmen zijn dan zoveel kosten gebaat dat we er ook even achter komen dat we de huidige alarmen nog decenia hadden kunnen onderhouden met het geld dat we dan uitgeven..

Social media is prima maar zodra infrastructiuur ook maar enigsinds belast dan wel geraakt wordt bij een ramp dan vallen weer terug op de "oude" middelen.
Misschien moeten we niet teveel op 1 paard wedden;)
05-12-2016, 16:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-12-2016, 16:41 door Anoniem
Door Vixen: Ik heb ook deze test (en ook die vorige van een paar maanden geleden) niks ontvangen op mijn Nexus 5X, terwijl ik alle vereiste instellingen goed heb ingesteld. Op mijn vorige telefoon ontving ik het wel.

Andere met hetzelfde probleem met de Nexus 5X, Android 7.0 laatste update?

Nope, hier een 5x, nooit wat ingesteld, werkt prima.
05-12-2016, 17:43 door Anoniem
Door een echte aanval met een cyberaanval te combineren kan, met behulp van malware, de waarschuwingsfunctionaliteit van smartphones aangetast worden. Als er dan giftige stoffen in de atmosfeer terecht zijn gekomen kunnen er veel doden vallen, als er geen back-up is van het conventionele luchtalarm.

Smartphones zijn naar het schijnt, zeer kwetsbaar voor malware.

Het uitschakelen van een onafhankelijk, semi-analoog waarschuwingssysteem zoals we dat nu kennen, is daarom een idioot idee.
05-12-2016, 17:48 door Anoniem
En als er een aanslag gepleegd wordt op de eerste maandag om 12:00 uur is het dan ook een test als het lucht alarm afgaat en niemand die nog geloofd dat er dan ook iets kan gebeuren.

NL alert is beter dan weet je of het een test is i.p.v. De mensen onnodig ongerust maken.

Toen die buitenlanders kwamen werd er zonder geluid getest waarom kan dat niet zo blijven ? Maar als er echt iets is dan moet het geluid aan.

En dan wordt geadviseerd ramen en deuren dicht houden en zet radio of tv aan en iedereen voldoet hier aan.
05-12-2016, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: NL-Alert is waardeloos zolang het bericht wel binnenkomt, maar geen signaal genereert. De vorige keer vroeg ik me af waarom ik niets had gekregen, ondanks dat ik het apparaat goed had ingesteld. Bleek het bericht wel degelijk te zijn ontvangen, maar zonder hoorbare indicatie. Niet echt zinvol.

ligt dat dan misschien aan een instelling ofzo. Ik werk in een omgeving waar ik normaal mijn beltoon niet kan horen. Maar de berichten van NL Alert dus echt wel.
05-12-2016, 18:16 door Anoniem
Door Anoniem 17:48:

Toen die buitenlanders kwamen werd er zonder geluid getest waarom kan dat niet zo blijven ?


Is NL alert nou ook al 'de schuld van de buitenlanders'??
Het moet niet gekker worden.
05-12-2016, 18:26 door ph-cofi
...kunnen we niet beter in geval van calamiteit een signaaltje naar Google, Apple en Microsoft sturen, of ze die willen doorzetten naar alle end-user devices? Oh wacht, geen garantie op verbinding.
De levensduur en betrouwbaarheid van een sirene-installatie is vast beter dan te werken met hippe telefoons. Tenzij... de sirenes tegenwoordig "smart IoT devices" zijn.
05-12-2016, 18:46 door Anoniem
Het grootste probleem is dat iedereen die beweert dat nl-alert een alomvattend alternatief is nooit stil heeft gestaan bij de mogelijke implicaties van een zonnevlam, of een van de andere aanleidingen die een emp-werking kunnen vertonen. De huidige alarmering is daar bijvoorbeeld ook op bedacht... wat is men van plan in zo'n situatie te doen? Ondoordacht dus...

Men hoeft ook niet met een argument te komen dat het onaannemelijk zou zijn; het gros vd gevallen waar zon systeem voor nodig zou kunnen zijn behoort onaannemelijk te zijn...
05-12-2016, 19:06 door Anoniem
Misschien lezen de bestuurders die erover gaan dit voor de verandering wel: de maandelijkse sirene is vanwege verkeerslawaai en zwakte van het signaal niet en nooit hoorbaar waar ik woon in de Randstad. De oude sirene was heel perfekt hoorbaar en werd zeer op prijs gesteld. Verder heb ik geen smartphone en geen belangstelling voor een smartphone, en zeker geen belangstelling voor een onzin-'app' die feitelijk niet meer kan dan de oude sirene. Kort en goed: breng de oude sirene terug die tenminste opgemerkt kon worden.
05-12-2016, 21:14 door Anoniem
Ja, leuk. Telefoon stond dus gewoon uit, want ik hoefde niet te bellen...
05-12-2016, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: En als er een aanslag gepleegd wordt op de eerste maandag om 12:00 uur is het dan ook een test als het lucht alarm afgaat en niemand die nog geloofd dat er dan ook iets kan gebeuren.

NL alert is beter dan weet je of het een test is i.p.v. De mensen onnodig ongerust maken.


Goed punt, daarom zou het huidige systeem naast een sirene ook audioboodschappen moeten laten klinken (kleine aanpassing want de sirenes werken al via luidsprekers). Dan kan het systeem hetzelfde als NLalert maar bereikt het ook mensen zonder telefoon, of bij wie de accu leeg is of buiten gsm ontvangst of bij storing gsm netwerk of bij een cyberaanval op de telecom providers.

Miljarden worden uitgegeven voor de schijnveiligheid van cameratoezicht, maar een universeel waarschuwingssysteem dat ook echt levens kan redden, is ineens te duur...?!
05-12-2016, 22:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem 17:48:

Toen die buitenlanders kwamen werd er zonder geluid getest waarom kan dat niet zo blijven ?


Is NL alert nou ook al 'de schuld van de buitenlanders'??
Het moet niet gekker worden.

Jawel. Kijk maar eens naar de X-files. Er is een al jarenlange invasie van buitenaardse wezens aan de gang. Dat hebben ze bij het ministerie van buitenlan..., correctie, buitenaardse zaken goed gezien.
06-12-2016, 02:12 door Anoniem
En in de auto moet de mobiel uit..
06-12-2016, 02:38 door [Account Verwijderd]
Dadelijk na 2020 moet ik dus met mn telefoon onder mn kussen gaan slapen om een eventueel alert-berichtje te kunnen horen? Wat denken ze nou zelf?
06-12-2016, 05:36 door Ilja. _V V
Met de oude sirenes ben ik ook opgegroeid, & als 1ste generatie na WOII op geconditioneerd.

Het opvallend dramatisch dreigende huilende geluid werd mede veroorzaakt door een natuurkundig fenomeen: Resonantie.

Tijdens de testen hoorde je altijd 1st de dichtstbijzijnde sirene, alhoewel alle sirenes tegelijkertijd gestart werden. Pas een seconde of meer later, afhankelijk van de afstand (snelheid van het geluid - 330 m/s), dat van de omringende sirenes, welke gezamelijk de ruimte op apocalyptische wijze vulden.

Daar werd ik zelfs wakker van. Wat dat betreft is het huidige systeem een watje...

Wikipedia - Luchtalarm Met ingang van september 2003 is de maandelijkse luide test weer ingevoerd om de bekendheid van het alarmsysteem te vergroten (ook al omdat het signaal minder luid en opvallend is dan dat van het oude BB-luchtalarm). https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtalarm
06-12-2016, 08:20 door Anoniem
Niet iedereen heeft een mobiel.

Waarschijnlijk ben je dan niet echt meer van deze wereld als je u die dingen niet wil laten opdringen zoals een mobieltje/andere.

Of zie ik dat verkeerd?

Van mij mag 'onze' huidige wereld wat die ook moge wezen volledig ontploffen, case closed.
06-12-2016, 08:21 door SPlid
Ben trouwens benieuwd hoe de moderne luchtalarmen worden ingeschakeld , zou dit ook niet gevoelig zijn voor zonnevlammen en andere verstorende bronnen ?

(zelfde geldt natuurlijk ook voor de oude systemen.....)

Als de infra plat ligt komt er nergens geluid uit ;-)
06-12-2016, 08:50 door Anoniem
Dit is dwingen tot het aanschaffen van een smartphone.. Waarom is dit "nodig" alsof er in Nederland een kernreactor gaat exploderen. Yeah right.. Beetje overdreven allemaal.
06-12-2016, 08:55 door Anoniem
Door PvdA-Kamerlid Harm Brouwer:
"Ik vind het vreemd om alle mensen in Nederland te verplichten om altijd een telefoon bij zich te hebben of een telefoon te bezitten. Bepaalde groepen hebben dat écht nog niet.

Sterker nog, ik beslis steeds vaker dat ik mijn mobiele telefoon niet bij mij heb of gewoon uitzet. Ik heb'm dus wel maar wil niet verplicht zijn het ding te dragen of aan te zetten.
06-12-2016, 09:49 door Anoniem
Door SPlid: Ben trouwens benieuwd hoe de moderne luchtalarmen worden ingeschakeld , zou dit ook niet gevoelig zijn voor zonnevlammen en andere verstorende bronnen ?

(zelfde geldt natuurlijk ook voor de oude systemen.....)

Als de infra plat ligt komt er nergens geluid uit ;-)

Dit gaat met een radioverbinding. De antenne zit aan de paal. Inderdaad, die kan ook plat worden gelegd.
Het is een adviserend waarschuwingssysteem. Men maakt dit soort dingen na afweging van kosten en mogelijkheden.
Er is nooit beweerd dat het ALTIJD zal werken en dat het nooit kan voorkomen dat bij een gigantische aanval iedereen
dood is en het alarm niet is afgegaan. Dat is met de alternatieven hetzelfde.
Alleen als er iets veranderd wordt denkt iedereen dat de afwegingen ineens anders zijn en dat er een 100% betrouwbare
alarmering van iedereen moet zijn, onafhankelijk van de omstandigheden van die persoon en van de ramp.
Dat is dus niet zo, en dat kun je ook nooit tegen redelijke kosten bereiken.
06-12-2016, 12:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door PJW9779: <CONSPIRACY THEORY>nl-alert wordt alleen maar gebruikt om je in de gaten te houden</CONSPIRACY THEORY>

Daar heb je geen nl-alert voor nodig, kan ook met een zogenaamde 'stille SMS' ....

En laat NL alert daar nu een perfect medium voor zijn, met extra privileges, en niet-verdacht zoals sting-ray's.
06-12-2016, 12:27 door Anoniem
alsof er in Nederland een kernreactor gaat exploderen. Yeah right.. Beetje overdreven allemaal.

Er zijn nog nooit kernrampen in Nederland geweest, dus ja, alles is overdreven en overbodig.

Dus niks aan de hand:
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/schultz-niets-mis-met-kerncentrales-belgie
Of toch wel?
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4286156/2016/04/20/Duitsland-Belgie-moet-kerncentrales-sluiten.dhtml

De voorspelbare reactie van de overheid komt overeen met die van 1953.
En waarom weigerde Beatrix in haar speech op Neeltje Jans (in bijzijn van Nelie Smit-Kroes) te zeggen dat Zeeland veilig is?
06-12-2016, 12:59 door PietdeVries
Ben blij dat we ons in dit land met z'n allen druk aan het maken zijn over een migratie van ons luchtalarm - en niet over een mafkees die binnenkort aan de macht komt en muren gaat bouwen, of andere mafkezen die elke gelegenheid aangrijpen om zichzelf op te blazen omdat anderen anders denken. Dat we ons druk mogen maken over de kleur van zwarte piet zegt eigenlijk al genoeg. Uiteraard zijn er altijd zuurpruimen met Van mij mag 'onze' huidige wereld wat die ook moge wezen volledig ontploffen, case closed., maar die moeten ergens hun gal kwijt nu NuJij.nl niet meer bestaat.

Overigens, de argumenten dat je nu je telefoon onder je kussen moet hebben om absoluut veilig te zijn: waar ik woon zijn die toeters niet te horen, en zeker als 't een beetje waait slaap ik daar 's nachts echt wel doorheen. Dat het nieuwe systeem als enige nadelen zou hebben is dus wat uit de lucht (no pun intended) gegrepen...
06-12-2016, 13:03 door Anoniem
Om bovengenoemde oorlog scenario's zou ik me niet druk maken. Als er op Nederlands grondgebied oorlogshandelingen plaatsvinden zijn er eigenlijk slechts 2 mogelijke scenario's: 1 van de nucleaire grootmachten (Rusland of China) is nu in oorlog met NATO. En als dat het geval is zijn de kernwapens onderweg en is de bevolking toch reddeloos verloren. Ieder waarschuwingssysteem is in dat geval overbodig.
06-12-2016, 13:52 door Anoniem
Door PietdeVries: Ben blij dat we ons in dit land met z'n allen druk aan het maken zijn over een migratie van ons luchtalarm - en niet over een mafkees die binnenkort aan de macht komt en muren gaat bouwen, of andere mafkezen die elke gelegenheid aangrijpen om zichzelf op te blazen omdat anderen anders denken.

Argumentatiefout: niet bestaande tegenstelling.
06-12-2016, 15:55 door Anoniem
Door PietdeVries: Ben blij dat we ons in dit land met z'n allen druk aan het maken zijn over een migratie van ons luchtalarm - en niet over een mafkees die binnenkort aan de macht komt en muren gaat bouwen, of andere mafkezen die elke gelegenheid aangrijpen om zichzelf op te blazen omdat anderen anders denken. Dat we ons druk mogen maken over de kleur van zwarte piet zegt eigenlijk al genoeg. Uiteraard zijn er altijd zuurpruimen met Van mij mag 'onze' huidige wereld wat die ook moge wezen volledig ontploffen, case closed., maar die moeten ergens hun gal kwijt nu NuJij.nl niet meer bestaat.

Overigens, de argumenten dat je nu je telefoon onder je kussen moet hebben om absoluut veilig te zijn: waar ik woon zijn die toeters niet te horen, en zeker als 't een beetje waait slaap ik daar 's nachts echt wel doorheen. Dat het nieuwe systeem als enige nadelen zou hebben is dus wat uit de lucht (no pun intended) gegrepen...

Ga jij je dan maar druk maken om de mafkezen, dan geef je ze meteen wat ze willen.

Maken anderen zich druk om scenario's waardoor meer mensen getroffen kunnen worden en waar eenvoudiger wat aan gedaan kan worden. Als ergens een SCADA systeem van een chemische installatie wordt gehackt en tegelijk NLalert op zijn gat gaat en dit ook nog in combinatie geplanned wordt met andere (natuur)rampen dan heb je een behoorlijk momentum voor paniek en massahysterie. Dat kan dan best wel eens het werk zijn van een groep of natie die conventionele oorlogsvoering uit de weg wil gaan maar toch onze samenleving wil destabiliseren. Een onafhankelijk waarschuwingssysteem is een klein radertje in een systeem dat dit moet voorkomen. Het is gewoon zeer onverstandig om daar op te bezuinigen, je kan het beter combineren met het nieuwe systeem zonder dat het zijn onafhankelijkheid verliest.

En onnozelheden als zwarte-piet-discussies krijg je vanzelf als je als overheid nooit naar je burgers luistert en ze altijd maar door de strot blijft duwen "dit is het beste voor jullie en zo gaan we het doen" terwijl het vaak geen enkel raakvlak met de realiteit meer heeft. Democratie is nog altijd het belang van de meerderheid, niet het belang van de politieke minderheid; dat jij een toeter niet hoort is totaal geen argument om iemand zonder opgeladen mobiel in de zak maar te laten creperen.
06-12-2016, 16:59 door Anoniem
Door Vixen: Ik heb ook deze test (en ook die vorige van een paar maanden geleden) niks ontvangen op mijn Nexus 5X, terwijl ik alle vereiste instellingen goed heb ingesteld. Op mijn vorige telefoon ontving ik het wel.

Andere met hetzelfde probleem met de Nexus 5X, Android 7.0 laatste update?

Ja, zelfde probleem op mijn Nexus 5x. 100% goed ingesteld, dubbel gecheckt. Geen alert ontvangen
06-12-2016, 21:30 door Anoniem
Moeten automobilisten dan terstond binnenkomende (nl-alert) berichten controleren? Wordt een mooie chaos dan als er echt wat is....
07-12-2016, 08:59 door Anoniem
Door Anoniem: Moeten automobilisten dan terstond binnenkomende (nl-alert) berichten controleren? Wordt een mooie chaos dan als er echt wat is....

Nee, in de auto mag je de telefoon niet vast houden. Dat is in mijn geval ook niet nodig, mijn telefoon geeft een heel bijzonder geluid bij een NL-Alert. Door de testen weet ik dat dit geluid een NL-Alert is. In dat geval: ramen en deuren sluiten, naar een parkeer plaats rijden en het bericht lezen/de nood zender aan zetten.

Ik ben wel benieuwd hoe mijn auto omgaat met deze berichten. Een SMS kan mijn auto voorlezen. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd bij een NL-Alert, ik heb alleen de laatste twee berichten ontvangen en zat toen niet in de auto.

Overigens wordt het bericht door veel telefoons wel juist ontvangen en maakt dan best veel herrie. Ik was aan het werk in een kliniek met een tiental mensen in de wachtruimte en iedereen was verbaasd wat er gebeurde.
07-12-2016, 11:23 door Anoniem
Door Briolet:
Alarmbericht per telefoon is hooguit nuttig als aanvulling, om de reden mee te delen waarom de alarmsirene loeit.

Dan heeft 50 jaar voorlichting niet gewerkt. Als de sirene loeit behoor je je lokale omroep in te schakelen. Daar behoort dan een uitzending te zijn waar ze vertellen wat er aan de hand is. b.v. binnen blijven (bij een gaslek* in de regio), of juist naar buiten gaan (bij verwachte aardbeving)

* Bij een aardgaslek in je eigen huizenblok moet je dan juist wel weer naar buiten gaan)
d

Dan moet de regionale rampen zender wel daarvan o de hoogte zijn.
Laatst ging het alarm *echt* af, bij een naast gelegen ijscomplex. Volgens sirene binnenblijven en ramen dicht,
Naar radio west gong verder met koffiepraat.
07-12-2016, 22:16 door Anoniem
Daarom, speel naast een alarmtoon lokaal ook aanwijzingen af via de bestaande masten en laat NL alert als ondersteuning ernaast. Heb je geen rampzenders meer nodig, je bereikt een maximaal publiek en je laat leven of dood niet afhangen van slecht opgeladen en met malware besmette mobieltjes of kwetsbare en slecht dekkende netwerken van TelCo's.
16-02-2017, 06:35 door Anoniem
Vannacht een NL-alert ontvangen vanwege een grote brand hier in de buurt. Niks gehoord en in de gaten gehad, want ik slaap s'nachts en dan gaat het geluid van de berichtenmelder er af, zoals veel mensen dat doen. Als ik dat geluid aan laat staan, doe ik geen oog meer dicht bij wijze van spreken. En ik ben niet de enige. Je kan toch niet dag en nacht maar overal bereikbaar voor blijven? Ik vind het onbegrijpelijk, dat in een periode waarin gezegd wordt dat dreiging toe neemt, het luchtalarm wordt afgeschaft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.