image

Chinese multinational schenkt recordbedrag aan OpenSSL

donderdag 8 december 2016, 09:37 door Redactie, 3 reacties

De Chinese multinational Smartisan Technology heeft opnieuw een recordbedrag aan OpenSSL geschonken. OpenSSL is één van de meest gebruikte software voor het versleutelen van internetverbindingen, bijvoorbeeld tussen websites en hun bezoekers en speelt een belangrijke rol op internet.

Het wordt door een klein team van ontwikkelaars beheerd. Twee jaar geleden luidden de ontwikkelaars nog de noodklok vanwege de slechte financiële situatie. Ondanks het grote belang van OpenSSL zou de stichting moeite hebben om voldoende inkomsten te genereren. Jaarlijks werd er slechts voor 2.000 dollar aan donaties opgehaald. Het meeste geld verdienen de OpenSSL-ontwikkelaars met het uitvoeren van maatwerkopdrachten voor organisaties.

Een aantal maanden na de opriep in 2014 ontving OpenSSL 133.000 euro van Smartisan Technology. Niet eerder had een bedrijf een dergelijk grote donatie gedaan. De Chinese multinational, ontwikkelaar van consumentenelektronica zoals de Smartisan smartphone, heeft het eigen record nu gebroken met een donatie van 200.000 euro. "Het had niet op een beter moment kunnen komen", zegt Steve Marquess, medeoprichter van de OpenSSL Foundation. De inkomsten van OpenSSL zouden namelijk halverwege 2017 zijn opgedroogd. Met deze inkomsten worden twee fulltime ontwikkelaars bekostigd. Die zouden dan ook ander werk moeten hebben zoeken, wat ten koste van de ontwikkeling van OpenSSL zou gaan.

Volgens Marquess zijn er aan de donatie geen voorwaarden verbonden en zitten er ook geen addertjes onder het gras. De directeur van Smartisan zou laatst hebben gezegd dat zijn bedrijf als startup veel van de opensourcegemeenschap heeft geprofiteerd en nu hier aan wil bijdragen. Drie van de vier donaties van Smartisan zijn afkomstig van kaartverkopen in China voor nieuwe productlanceringen. Bezoekers van deze lanceringen zouden allemaal weten dat de opbrengsten van de kaartverkopen aan opensourceprojecten worden gedoneerd, aldus de directeur.

Reacties (3)
08-12-2016, 09:58 door Anoniem
Kunnen andere bedrijven wel een voorbeeld van nemen.
08-12-2016, 14:16 door karma4
Door Anoniem: Kunnen andere bedrijven wel een voorbeeld van nemen.
Eens lijkt me duidelijk dat de goed verdienende commercielen het hier laten afweten. Die Chinees heeft een betere visie.
09-12-2016, 01:37 door Anoniem
Dat is niet duur, zo'n backdoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.