image

Internationale operatie tegen jonge gebruikers van ddos-tools

maandag 12 december 2016, 11:44 door Redactie, 7 reacties

Tijdens een internationale operatie van Europol, de Nederlandse politie en andere politiekorpsen die vorige week plaatsvond en tegen jonge gebruikers van ddos-tools was gericht, zijn 101 verdachten gehoord en uiteindelijk 34 mensen aangehouden. Veel van de verdachten zijn jonger dan 20 jaar.

De aangehouden personen worden verdacht van het betalen van online diensten om ddos-aanvallen tegen websites uit te voeren. Deze online diensten, beter bekend als booters en stressers, veroorzaken zoveel verkeer dat de aangevallen websites uiteindelijk niet meer te bereiken zijn. Tijdens de actieweek werden afhankelijk van de nationale wetgeving verschillende maatregelen genomen. Zo werden verdachten gehoord, opgepakt en aangehouden, of kregen een boete. Ook werden ouders ingelicht en vonden er huiszoekingen plaats.

De operatie is tevens de start van een voorlichtingscampagne, waarbij alle deelnemende landen waarschuwen voor jongeren die zich met cybercrime bezighouden. Volgens Europol doen veel jongeren dit voor de lol, zonder dat ze de gevolgen van hun handelen overzien. "Maar de straffen kunnen hoog zijn en negatieve gevolgen voor hun toekomst hebben", aldus de opsporingsdienst.

"De tieners die zich met cybercrime bezighouden beschikken vaak over vaardigheden die ook voor positieve doeleinden zijn te gebruiken. Programmeren, cybersecurity of andere it-gerelateerde vaardigheden zijn zeer in trek en er zijn veel carrières en mogelijkheden voor iedereen die zich in deze onderwerpen interesseert", laat Europol verder weten. De opsporingsdienst stelt dat het belangrijk is dat politie deze jongeren benadert, om te voorkomen dat ze op het criminele pad belanden en te laten zien hoe ze hun vaardigheden voor betere doeleinden kunnen inzetten.

Reacties (7)
12-12-2016, 12:04 door Anoniem
Goed initiatief. Op 4chan deelde ze ook regelmatig (al dan niet voorgeprogrammeerde) ddos tools uit en werd op het forum gevraagd om ze te starten. Maar het was eigenlijk niet duidelijk wat die tools deden, of ze uberhaubt iets deden en natuurlijk hadden de meesten geen flauw benul dat iemand er ook financiële schade door zou leiden. Ik denk dat veel kinders daar geen flauw benul van hebben en zich makkelijk laten manipuleren aangezien het voor hen gewoon een grap is. Ik denk dat een voorlichtingscampagne dat het echt om strafbare cybercrime gaat en dat mensen er schade door leiden veel kan schelen.
12-12-2016, 13:25 door Anoniem
Het ophemelen van script kiddies als mensen met geweldige vaardigheden gaat veel te ver. Een typische uitspraak van personen die zelf geen verstand van IT hebben.

Rehabilitatie is prima, maar doe dat dan wel vanuit een realistische kijk op deze "vaardigheden". Je stuurt kruimeldieven ook niet naar de politieacademie.
12-12-2016, 14:06 door Anoniem
Websites beschermen tegen ddos aanvallen is vrij makkelijk te realiseren maar dat is een kwestie van geld en daar hoor je niemand over.

Als je deur open laat staan dan krijg je toch ook wit voetje? Niet dat ik een voorstander ben van dit soort aanvallen.
12-12-2016, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het ophemelen van script kiddies als mensen met geweldige vaardigheden gaat veel te ver. Een typische uitspraak van personen die zelf geen verstand van IT hebben.

Rehabilitatie is prima, maar doe dat dan wel vanuit een realistische kijk op deze "vaardigheden". Je stuurt kruimeldieven ook niet naar de politieacademie.
Niemand heeft het over geweldige vaardigheden. Dit zijn wel vaak jongeren die al bekend zijn met de materie en affiniteit hebben met IT. Die affiniteit kan ook beter ingezet worden voor een leuke baan in de IT.
Goed initiatief dus om een stukje bewustwording te creëren.
12-12-2016, 14:54 door Anoniem
Volgens Europol doen veel jongeren dit voor de lol, zonder dat ze de gevolgen van hun handelen overzien. "Maar de straffen kunnen hoog zijn en negatieve gevolgen voor hun toekomst hebben", aldus de opsporingsdienst.[

Jongeren vallen niet onder het volwassenen strafrecht.
Het 'jongeren strafrecht' kent helemaal niet die hoge straffen die de heren suggereren.
Voor dit alles zijn goede redenen.

Wat dus niet helpt is op ouderwetse manier je bedienen van bangmakerij, zeg maar FUD verspreiden.
Maar het merkwaardige is dat waar de maatschappij steeds moderner wordt, deze heren zich steeds meer bedienen van de ouderwetse methode van angstzaaierij en opklopperij.
Lekker goedkoop.

Maar zeer matig effectief want het gaat uiteindelijk ten koste van het lange termijn vertrouwen in politiediensten als je weet dat de kans groot is dat men weer eens de kluit publiek staat te bedonderen.
Op die manier zal men steeds meer publieke berichten met meer korreltjes zout nemen.
Laat maar lullen die clubs.

Kortzichtig, dom en dus zeer schadelijk voor de maatschappij.
Veel schadelijker dan het kwaad dat men probeert te bestrijden.
12-12-2016, 15:12 door Aalard99 - Bijgewerkt: 12-12-2016, 15:14
Door Anoniem: Websites beschermen tegen ddos aanvallen is vrij makkelijk te realiseren maar dat is een kwestie van geld en daar hoor je niemand over.

Als je deur open laat staan dan krijg je toch ook wit voetje? Niet dat ik een voorstander ben van dit soort aanvallen.

Ik denk dat je echt geen flauw idee hebt hoeveel erbij komt kijken om een grote ddos tegen te houden, het is niet voor niets dat alleen de hele grote spelers in de wereld dit aan kunnen bieden dmv cloud diensten. Wat voor infra denk je wat je nodig hebt om een aanval van bv 40Gbps tegen te houden, nog even los van alleen de bandbreedte voor een verbinding naar het internet?

Ddos is een zeer groot probleem aan het worden, simpel te bestellen op het internet voor een paar tientjes en een bedrijf op hoge kosten kunnen jagen. Vaak kost een mitigatie tijdens een aanval naar een ddos 'wasstraat' vele duizenden euro's voor een bedrijf, daarnaast nog de kosten van het niet bereikbaar zijn.
12-12-2016, 15:42 door Anoniem
Door George-1:

Ddos is een zeer groot probleem aan het worden, simpel te bestellen op het internet

Dat is in ieder geval wat Cloudflare en polfriends ons graag selectief wijsmaken.
Het echte probleem ligt namelijk bij georganiseerde misdaad die botnetwerken beheren met behulp van oa. de iot malware Mirai-worm.
Daarmee zijn echt grote aanvallen uit te voeren waar ook de cloudflares nauwelijks tegenop kunnen.
Ddos waarmee je delen van het internet dreigt plat te leggen, dat zijn echte problemen.
Niet de kids die elkaar het leven tijdens gamen zuur maken.
Nieuw account, voor wie werk je en namens wie spreek je?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.