image

Swift bevestigt meerdere succesvolle cyberaanvallen op banken

dinsdag 13 december 2016, 10:06 door Redactie, 2 reacties

Sinds de diefstal van 81 miljoen dollar bij een bank in Bangladesh eerder dit jaar zijn meerdere banken succesvol gehackt en bestolen, zo laat de internationale bankorganisatie Swift aan Reuters weten. Om welk banken het gaat en hoeveel geld er is gestolen wil de organisatie niet bekendmaken.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem transacties uitvoeren. In het geval van de Centrale Bank van Bangladesh en andere aangevallen banken werd de lokale bankomgeving gehackt. Vervolgens werden er via het Swift-systeem frauduleuze transacties uitgevoerd. Het Swift-systeem of Swift zelf zijn hierbij niet gehackt.

In een brief aan banken waarschuwt de organisatie dat de aanvallers hun methodes om lokale bankomgevingen te hacken hebben verfijnd en de aanvallen nog steeds plaatsvinden. Zo wordt onder andere software gebruikt waarmee technici op afstand computers kunnen beheren. De naam van het programma of de manier waarop de remote beheersoftware door de aanvallers wordt ingezet laat de brief niet weten.

Volgens Swift blijft de organisatie gevallen zien waarbij banken worden gehackt en de aanvallers vervolgens frauduleuze transacties uitvoeren. "In alle gevallen proberen de aanvallers de werkwijze van de Bangladesh-aanvallers na te doen", zegt Stephen Gilderdale van Swift tegenover Reuters. Bij de Centrale Bank van Bangladesh werden zowel digitale rapportages als printopdrachten door de aanvallers onderschept en aangepast, zodat de frauduleuze transacties niet zichtbaar waren. Volgens Gilderdale blijkt 20 procent van de waargenomen aanvallen op banken succesvol te zijn. Hoeveel geld de aanvallers wisten te stelen wil hij niet zeggen. Wel denkt Swift dat meerdere groepen criminelen zich met de aanvallen bezighouden.

Reacties (2)
13-12-2016, 10:18 door Anoniem
Swift? Dat is toch die club van de swift-affaire? Die alle mogelijke transactie gegevens zomaar zonder enige vordering door een rechter en van iedereen aan de USA gaf? Die Swift toch??

Leuk rookgordijn weer. Waarschijnlijk willen ze meer geld om beter te kunnen zoeken in de data die ze aan de USA verstrekken ipv. gewoon hun werk doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.