image

Politie helpt bijna 6.000 slachtoffers van ransomware

donderdag 15 december 2016, 11:35 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft de afgelopen maanden bijna 6.000 slachtoffers van ransomware geholpen om hun bestanden kosteloos terug te krijgen. Eind juli lanceerde de Nederlandse politie samen met Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab de website No More Ransom.

Op de website zijn gratis decryptietools voor verschillende ransomware-exemplaren te vinden waarmee versleutelde bestanden kosteloos kunnen worden ontsleuteld. Het aantal partners dat achter de website staat is nu verder uitgebreid met anti-virusbedrijven Bitdefender, Check Point, Emsisoft en Trend Micro, zo laat Europol weten. Ook is het aantal decryptietools met 32 uitgebreid en is de website nu in het Nederlands, Frans, Italiaans, Portugees en Russisch beschikbaar.

Naast nieuwe partners is ook het aantal landen dat No More Ransomware steunt uitgebreid met Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Finland, Malta, Roemenië en Singapore, waardoor inmiddels 22 landen bij het project betrokken zijn. "Zowel de private sector als politie intensiveren de aanpak van cybercriminelen die ransomware gebruiken om slachtoffers te maken. Bewustzijn blijft echter de belangrijkste maatregel om ransomware te voorkomen", aldus Europol. "Verschillende eenvoudige beveiligingsmaatregelen kunnen veel schade voorkomen." Het gaat dan onder andere om het maken van back-ups en voorzichtig met e-mails te zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.