image

Arrestatieteam tegen verdachte ingezet wegens encryptie

vrijdag 16 december 2016, 13:43 door Redactie, 10 reacties

Justitie heeft tijdens het onderzoek naar een 45-jarige man die verdacht werd van het uitvoeren van verschillende aanvallen op de gemeente Hellevoetsluis terecht een arrestatieteam ingezet om te voorkomen dat de computers van de verdachte versleuteld zouden worden aangetroffen.

De man werd eerder dit jaar al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 120 uur. Het vonnis is nu openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de man een dos-aanval op de website van de gemeente Hellevoetsluis heeft uitgevoerd. Verder voerde hij een aanval uit op het publieke wifi-netwerk van de gemeente, waarbij hij een "rogue" access point gebruikte, zodat al het verkeer van gebruikers via zijn laptop verliep. Op deze manier kon hij gebruikers naar een pornosite doorsturen. Verder is de man een NAS van een min of meer willekeurig slachtoffer binnengedrongen en heeft daar gegevens gekopieerd.

Volgens de advocaat van de man heeft het Openbaar Ministerie bij de aanhouding van de verdachte geen rekening met proportionaliteit en subsidiariteit gehouden. Eind 2014 werd de verdachte aangehouden door een arrestatieteam, waarbij de voordeur van de woning van de verdachte werd ingetrapt. De verdachte kreeg een zak over zijn hoofd en werd geboeid afgevoerd. "De minderjarige zoon moest door Jeugdzorg van school worden gehaald. Deze ingreep was onnodig kwellend en traumatisch voor vader en zoon", aldus de advocaat.

De rechter was het daar niet mee eens. "Bij het tweede politieoptreden is weliswaar stevig opgetreden, maar ten tijde van dat optreden was er de verdenking van een ernstig strafbaar feit. Voor het onderzoek daarnaar was het van groot belang dat de computers waaraan onderzoek zou moeten worden gedaan onversleuteld en werkend werden aangetroffen, zonder dat de verdachte de kans zou krijgen gegevens te wissen of te veranderen. Daarin is de rechtvaardiging gelegen voor het optreden van een arrestatieteam. Dat deze verdenking uiteindelijk niet bevestigd is door het verrichte onderzoek is wijsheid achteraf en levert geen verzuim van vormen op."

De gemeente eiste nog een schadevergoeding van bijna 23.000 euro, maar die hoeft de man niet te betalen. Volgens de rechter is het de vraag of de gevorderde schade direct het gevolg is van het handelen van de man. "Niet duidelijk is of er sprake is van kosten die zien op een herstelactie, dan wel kosten die zien op voorkoming van herhaling in de toekomst." De man kwam in 2007 ook al eens in het nieuws. Toen omdat hij een identiteitsbewijs had verkregen waarop hij als de Joker uit de Batmanfilms stond afgebeeld. De identiteitskaart moest hij uiteindelijk weer inleveren.

Reacties (10)
16-12-2016, 14:16 door Anoniem
Tja, nogal overtrokken. Als hij nou verdachte was in de SWIFT hacks of andere grootschalige zaken dan zou ik het heel misschien nog begrijpen.

Motivering:
Een DoS aanval zou inderdaad de website onderuit kunnen halen echter had deze voornamelijk een informatief doel, impact gering. Eventueel schade voor andere bedrijven indien shared hosting.

Een rogue access point zou in een fatsoenlijk ingericht netwerk toch wel opgemerkt moeten worden, verdachte stuurde gebruikers door. Voor zover te zien geen infectie met malware of stelen van financiele gegevens.
16-12-2016, 14:24 door Anoniem
De verdachte kreeg een zak over zijn hoofd en werd geboeid afgevoerd.
en
"Bij het tweede politieoptreden is weliswaar stevig opgetreden, maar ten tijde van dat optreden was er de verdenking van een ernstig strafbaar feit. Voor het onderzoek daarnaar was het van groot belang dat de computers waaraan onderzoek zou moeten worden gedaan onversleuteld en werkend werden aangetroffen, zonder dat de verdachte de kans zou krijgen gegevens te wissen of te veranderen. Daarin is de rechtvaardiging gelegen voor het optreden van een arrestatieteam. Dat deze verdenking uiteindelijk niet bevestigd is door het verrichte onderzoek is wijsheid achteraf en levert geen verzuim van vormen op."

Kan iemand mij vertellen wat dit soort guantanamo bay methoden voor toegevoegde waarde hebben bij het voorkomen van bovenstaande angst?
Betrof het een geluidsdichte zak opdat de man zijn computers niet met een mondeling commando kon afsluiten?
Is iemand boeien in een dergelijk geval niet voldoende?
Dit neigt sterkt naar intimidatie, verdachten alvast onnodig hard fysiek straffen vooraf.

Maar waarom doet zo iemand dit allemaal?
Dat komt echt niet uit de lucht vallen.
AHa, https://www.security.nl/posting/479391/Werkstraf+voor+man+die+website+gemeente+Hellevoetsluis+hackte
De 45-jarige man verklaarde dat gemeenteambtenaren hem bij het aanvragen van een uitkering niet serieus hadden genomen en hij daarom wraak wilde nemen, zo meldt RTV Rijnmond.
Ja uitkeringsaanvragers moet je ontmoedigen, dat levert winst op voor het besteedbare gemeentelijke budget. Van iedereen die je afbekt, tegenwerkt en ontmoedigt valt er altijd wel een percentage af dat niet tegen ambtelijke pesterijen kan.
Winst!

Tenzij je de verkeerde tegenkomt.
Iemand met een harde kop of iemand die het administratieve getreiter psychisch niet aankan (Omdat de man volgens deskundigen een psychische stoornis heeft) en waar vast al wel wat over te vinden was in de gemeentelijke uitgebreide administratie.
Zeker selectief vergeten door te geven.

Over de methode van veroordeelde valt zeker te twisten, over het begrip ervoor ook, maar ze is zeker niet ondenkbaar bij de vernederende praktijken die medewerkers van de sd's uithalen om maar te kunnen bezuinigen op een recht dat mensen hebben (volgens diezelfde wet dan die dan ineens niet meer zo belangrijk is).
Wat dat betreft valt het me alleszins mee dat er niet dagelijks, wekelijks iemand over een balie wordt getrokken en dat er niet rijen gemeentes worden gehackt of doorgeleid naar sites met een beter klanttevredenheidsrendement).
Dus eigenlijk zijn we best een heel beleefd volkje, zelfs als je het administratieve bloed onder je nagels vandaan wordt getreiterd.

Het recht? Met verder alle respect voor de rechter, recht is uiteindelijk alleen voor wie het kan betalen en een hele lange adem heeft. Maar ja, daar helpt geen uitkering, een zak over je kop en verdere psychische beschadiging niet erg bij.
Driedubbel winst bij een raar gewelddadig verhaal.
16-12-2016, 15:07 door Anoniem
Nieuws dat de Politie de rol van terroristen door een gebrek daaraan overneemt, ter kennis aangenomen.

Een arrestatie team voor iets dat niet verder komt dan zo'n lage strafeis, en puur uit dominantie? Verder nog wel ergens iets van waarden en normen van toepassing?

TIP: Jullie moeten gaan demonstreren voor tweehonderd procent loonsverhoging.
(er is binnenkort toch niets meer dat zich daar tegen kan of durft te verzetten)
16-12-2016, 15:27 door Anoniem
Weet je wat opmerkelijk is bij arrestatieteams? Een hele straat kan uitgebreid staan meekijken als het gebeurt omdat de straat wordt afgezet. Maar waar anders de lokale nieuws media er als de kippen bij zijn om erover te berichten en gemaakte foto's te publiceren is er na een inval van een arrestatieteam niets over te vinden op het internet. Is hier sprake van een geheime regel voor de pers? Verboden te verslaan als nieuws en erover te publiceren?
16-12-2016, 16:07 door Briolet
Door Anoniem:
De verdachte kreeg een zak over zijn hoofd en werd geboeid afgevoerd.

Kan iemand mij vertellen wat dit soort guantanamo bay methoden voor toegevoegde waarde hebben bij het voorkomen van bovenstaande angst?
Betrof het een geluidsdichte zak opdat de man zijn computers niet met een mondeling commando kon afsluiten?
Is iemand boeien in een dergelijk geval niet voldoende?
Dit neigt sterkt naar intimidatie, verdachten alvast onnodig hard fysiek straffen vooraf.

Bij sommige mensen is het nooit goed. Als zijn foto de volgende dag in de krant had gestaan had je zeker geklaagd dat de privacy van de man niet gewaarborgd werd.

Is je nooit opgevallen dat verdachten vaak ook zelf een trui of iets anders over het hoofd trekken als ze afgevoerd worden? Misschien waardeerde die man die zak wel, zodat er in elk geval geen herkenbare foto's van zijn arrestatie in de media konden komen.
16-12-2016, 16:30 door karma4
Met een arrestatieteam is er een gedegen voorbereiding en niet zo maar willekeur. Ik hand nog graag gelezen dat er een goedkeuring bij zat (de gerechtelijke stappen bij huiszoeking). Dit is zoals handhaving werkt ook in een democratie.

Het gaat om een fysieke inval gericht op specifiek opgestelde machines. Dat heeft niets met cybertacktieken en terughacken te maken, geen sleepnettten. Het is gewoon ouderwets handwerk. Encyptie ... "van groot belang dat de computers waaraan onderzoek zou moeten worden gedaan onversleuteld en werkend werden aangetroffen, zonder dat de verdachte de kans zou krijgen gegevens te wissen of te veranderen" Het opeten van een papieren notitie of in brand steken is ook encryptie?

"De verdachte heeft zich immers meermalen de toegang verschaft tot de NAS van [aangever] en heeft daarop gegevens aangetroffen, waarvan hij direct begreep dat deze niet voor zijn ogen bestemd waren."

De persoon heeft gedreigd wraak te nemen op de SVB en is met computers aan de slag gegaan.
Volgens het redactieartikel dan ik vind in de uitspraak niet terug. Wel een conflict met jeugdzorg en PDS_NOS.

Ik kan me voorstellen dat er meer mensen met de betreffende persoon moeilijkheden hebben. Dat de toon zo gezet wordt dat deze persoon onschuldig is en alles aan de overheid te wijten is raar onlogisch.
Net zoals het verwijt dat de politie bodycams kan gebruiken maar geen verwijt dat jan en alleman met zijn smartphone of wat dan ook van alles filmt en zo in de openbaarheid dumpt. Vooral als het beeld tegen de overheid gevormd kan worden lijkt men dat gewoon te vinden. Ik ben voor gelijke middelen/rechten aan beide kanten.
16-12-2016, 17:11 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem:
De verdachte kreeg een zak over zijn hoofd en werd geboeid afgevoerd.

Kan iemand mij vertellen wat dit soort guantanamo bay methoden voor toegevoegde waarde hebben bij het voorkomen van bovenstaande angst?
Betrof het een geluidsdichte zak opdat de man zijn computers niet met een mondeling commando kon afsluiten?
Is iemand boeien in een dergelijk geval niet voldoende?
Dit neigt sterkt naar intimidatie, verdachten alvast onnodig hard fysiek straffen vooraf.

Bij sommige mensen is het nooit goed. Als zijn foto de volgende dag in de krant had gestaan had je zeker geklaagd dat de privacy van de man niet gewaarborgd werd.

Is je nooit opgevallen dat verdachten vaak ook zelf een trui of iets anders over het hoofd trekken als ze afgevoerd worden? Misschien waardeerde die man die zak wel, zodat er in elk geval geen herkenbare foto's van zijn arrestatie in de media konden komen.

Veilig binnen zitten achter een veel te groot duur scherm ontneemt je het werkelijke zicht op de wereld.
Laat me je dan virtueel helpen.

Dit is hoe het er aan toe gaat.
Bijvoorbeeld als je een kleurtje hebt en of opkomt en dat op een vreedzame manier doet, wordt je als leider eruit gepikt, tegen de vlakte gesmakt, inelkaar geramd, wordt je het ademen ontnomen en wordt je als vuil, als een moderne slaaf afgevoerd, inderdaad met de trui over het hoofd.
Reken er maar niet op dat dat de vrije keus was van Jerry Afriyie.

Maar rechts reactionair nederland zal het een zorg zijn, die vinden dit prachtig.
Een 'zwarte' inelkaar geramd en gewelddadig gearresteerd.
Door een 'zwarte' ook nog, 'fantastisch want dan kan het geen racistisch geweld zijn.'

Laat me je uit de droom helpen, youtube staat vol met excessief geweld door agenten.
De aangelegde nekklemmen en onvrijwillige hoofdbedekkingen hebben niets met vrije wil en privacy te maken.

Zoeken in kranten hoeft ook niet lang.
Excessief overmatig geweld, al dan niet ontstaan door paniekvoetbal.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/om-in-hoger-beroep-tegen-uitblijven-straf-anti-zwarte-piet-activist~a4391289/
http://www.volkskrant.nl/binnenland/om-eist-boete-van-1-500-euro-tegen-anti-zwarte-piet-activist-afriyie~a4381833/

En dan nog het gore lef hebben om de zaak om te draaien, iemand die terecht in doodsangst verkeerde omdat hij stikte met 5 agenten op zich en een trui over zijn hoofd aanklagen wegens mishandeling om na terechtwijzing door een rechter er ook nog voor in hoger beroep te gaan.
Dan heb je echt helemaal niets meer op met de rechtsstaat, dan probeer je koste wat het kost je gelijk te halen en misbruik van je positie te maken.
Het OM heeft immers oneindig budget zat.

In ieder geval toont het totale maar dan ook total gebrek aan moreel inzicht bij de diensten waarvan je zou willen dat die op zijn minst proberen het goede voorbeeld te geven.
Niet dus. In geen velden of wegen.
De honden lusten er geen brood van.

Toen ik dat arrestatie filmpje je zag omdat het bij een artikel zat, plofte ik van woede en schaamte, schaamde ik me diep dat ik een hollander ben.
Onze voc mentaliteit staat nog fier overeind, zeker bij het politievolk wat dit soort collega's in het veld aanstuurt over de walkie talkie en zelf veilig buiten beeld blijven.
Want die mannen in beeld doen ook maar wat hun wordt opgedragen.
Dat pleit ze allerminst vrij.

Kom een keer uit die met vele camera's bewaakte bungalow van je en steek je kop buiten de deur
Als je durft.

En blijf niet alleen die stentor lezen.
Dat schiet niet op.
16-12-2016, 17:14 door Anoniem
Polsbandje met daaraan een encrypted/password protected USB stick, PC ziet geen USB stick, POWER OFF/andere willekeurige format actie/vul maar in. Om geheugen bevriezen te voorkomen kan de PC eventueel in een flinke stevige kast gezet worden met UPS en als de USB er ongecontroleerd uitgaat kan er een willekeuige aktie ondernomen worden (Secure WIPE HDD/SSD)

Geen arrestatie team wat dan nog succesvol een PC weet te bemachtigen.
16-12-2016, 19:58 door Anoniem
Is iedere eenheid die een arrestatie verricht een arrestatieteam?
https://www.politie.nl/themas/arrestatieteam.html

Bekt wel lekker in de media en we nemen het gewoon klakkeloos over
16-12-2016, 21:22 door Anoniem
"Bij ... politieoptreden is weliswaar stevig opgetreden, maar ... was er de verdenking van een ernstig strafbaar feit."

en

"De man werd ... veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 120 uur."

Dat rijmt toch niet? Een zak over je hoofd? Doe eens normaal. Echt, ik dacht dat wij een zeer hoogwaardige en geciviliseerde maatschappij hadden, maar blijkbaar neemt de politie soms zijn taak ietsje te serieus (deden ze maar zoiets bij al dat straattuig waar mensen echt last van ondervinden) en gaat rechters daar ook in mee. Bizar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.