image

CBS: 3 procent online shoppers slachtoffer koopfraude

maandag 19 december 2016, 09:31 door Redactie, 2 reacties

Drie procent van de Nederlanders die online goederen aanschaft is dit jaar slachtoffer van digitale koopfraude geworden, waarbij bestelde goederen niet worden geleverd, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog om 2 procent ging.

Fraude maakt een klein deel uit van de problemen waar online shoppers tegenaan lopen. Als voornaamste probleem geven e-shoppers op dat goederen of diensten te laat bezorgd worden. 23 procent van de mensen die goederen of diensten via internet kochten, meldden dit. Daarna worden technische problemen (12 procent) bij het bestellen of betalen via internet genoemd. Ook zegt 9 procent van de e-shoppers dat ze het afgelopen jaar verkeerde of beschadigde goederen bezorgd kregen. Het aantal online kopers die moeilijkheden ondervonden omdat bedrijven geen goederen of diensten in Nederland leverden is gestegen van 4 procent in 2015 naar 6 procent dit jaar.

Reacties (2)
19-12-2016, 12:49 door Briolet - Bijgewerkt: 19-12-2016, 12:56
Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog om 2 procent ging.

'licht' is hier betrekkelijk, omdat het feitelijk een toename van 50% betreft.

Ik schrik toch van dit getal van 3%. Vooral als je bedenkt dat je de meeste aankopen via bekende leveranciers doet, die ook een duidelijk fysiek aanspreekpunt hebben. Het percentage fraude gevallen bij onbekende aanbieders is dus nog fors hoger.

Edit: Ik realiseer me net dat het percentage niet op het aantal transacties staat, maar op het aantal mensen dat fraude ervaren heeft. Dat is dan een veel kleiner deel van de transacties. Wel weer jammer dat het CBS niet aangeeft hoevaak deze personen per jaar iets kochten. Nu kun je niet zeggen of de fraude 50% hoger is, of dat men gewoon 50% meer bestellingen in een jaar gedaan heeft.
19-12-2016, 15:54 door Anoniem
Van 2 naar 3 en van 4 naar 6 dat is een stijging van 50 procent
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.