image

Smart-tv's Sony en Panasonic volgen standaard kijkgedrag

maandag 19 december 2016, 09:49 door Redactie, 25 reacties

Smart-tv's van Sony en Panasonic blijken nog altijd standaard het kijkgedrag van gebruikers te volgen. De enige manier om dit te voorkomen is door de gebruiksvoorwaarden af te wijzen, waardoor de smart-functionaliteit geheel of gedeeltelijk niet meer werkt, zo laat de Consumentenbond weten.

Net als in 2014 onderzocht de Consumentenbond de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van smart-tv-fabrikanten, nu voor de vijf grootste tv-merken. Vooral Sony en Philips doen volgens de consumentenorganisatie een stap terug. Deze fabrikanten leveren hun smart-tv’s met Android TV, een systeem van Google. Het is niet mogelijk om de bijbehorende voorwaarden van Google af te wijzen. Consumenten moeten ze accepteren, willen ze de tv überhaupt kunnen gebruiken. Bij LG, Panasonic en Samsung kunnen consumenten de voorwaarden wel afwijzen, al kunnen ze dan geen smart-tv-functies gebruiken. Wel zijn de voorwaarden van Sony een stuk duidelijker geworden.

Kijkgedrag

Wat betreft het volgen van het kijkgedrag van consumenten is er enige verbetering ten opzichte van 2014. Bij Philips, Samsung en LG staat het volgen van kijkgedrag standaard uitgeschakeld. Als consumenten ervoor kiezen om dit niet aan te vinken, blijven alle smart-tv-functies gewoon werken, maar consumenten krijgen dan geen kijkadviezen van deze fabrikanten op basis van hun kijkgedrag. Bij Samsung en LG staat ook de optie voor gepersonaliseerde reclame standaard uit.

Bij Sony en Panasonic hebben gebruikers geen aparte optie voor het volgen van het kijkgedrag. Gebruikers die bij Panasonic niet willen dat hun kijkgedrag wordt gevolgd moeten de voorwaarden in zijn geheel afwijzen, waardoor de smart-functies niet van het apparaat niet meer zijn te gebruiken. Gebruikers die bij Sony de voorwaarden niet accepteren kunnen nog wel gebruik van Netflix en YoTube maken, maar 'nationale' apps van bijvoorbeeld Videoland, Pathé en NOS blijken dan niet meer te werken.

Hoewel de situatie wat betreft het volgen van het kijkgedrag volgens de Consumentenbond is verbeterd verzamelen fabrikanten nog steeds veel gegevens over het gebruik van de televisie, zoals welke apps er worden gebruikt en voor hoe lang, maar ook het klik- en zapgedrag. "En de redenen voor het verzamelen van die gegevens zijn niet altijd duidelijk", aldus de consumentenorganisatie. Gebruikers die niet door hun televisie willen worden gevolgd krijgen het advies het apparaat niet op internet aan te sluiten. Zo zijn de smart-functies niet meer te gebruiken, maar kunnen gebruikers wel hun kijkgedrag beschermen.

Reacties (25)
19-12-2016, 10:01 door Anoniem
Melden Panasonic en Sony op de doos dat de dure smart functies van de smart tv's alleen werken als je als klant details over kijkgedrag weggeeft? Anders heb je recht op geld terug.
19-12-2016, 10:26 door Hatsikidee
Door Anoniem: Melden Panasonic en Sony op de doos dat de dure smart functies van de smart tv's alleen werken als je als klant details over kijkgedrag weggeeft? Anders heb je recht op geld terug.

Goed punt, daar dacht ik ook al aan.

Verder ben ik benieuwd of je wellicht bepaalde IP adressen/ranges kunt blokkeren, om de communicatie met de servers van de betreffende fabrikant tegen te gaan. Vraag me wel af of de apps (npo, youtube, etc), stand-alone werken, of dat daarvoor ook communicatie met de systemen v/d fabrikant nodig is.
19-12-2016, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Melden Panasonic en Sony op de doos dat de dure smart functies van de smart tv's alleen werken als je als klant details over kijkgedrag weggeeft? Anders heb je recht op geld terug.

Sterker, je mag eisen dat ze leveren volgens contract en dus zonder die extra voorwaarden.
19-12-2016, 11:12 door Anoniem
hebben ze bij de consumentenbond eindelijk door dat ze apple freaks zijn?
nu weer alle TV's met android TV bashen die bijvoorbeeld willen weten welke programma's je graag kijkt om hier vergelojkbare tv programma's te kunnen adviseren, hiervoor was het samsung aanklagen voor updates van smartphones die waarschijnlijk al een jaar of 4 met een gebroken scherm in de kast liggen..


wanneer microsoft, nu met windows 10 al 20 jaar naar huis belt hoor je niemand. apple wat gps en gyroscoop gegevens minstens een maand opslaat, hoor je niemand over. dat apple een geheugendump op vrijwel alle usb disken/sticks opslaat, hoor je niemand over..

maar wanneer je een licentie moet accepteren van android tv van een tv met een doos met een groot android logo erop (iig bij philips, sony, lg en samsung, net bekeken in de winkel) dan is er ineens een probleem? hoeveel overeenkomsten moet je niet accepteren als je je apple macbook activeert? je moet 1 jaar lang elke dag 24 uur lezen om de voorwaarden van osx te lezen. en dan heb je het nog alleen maar gelezen. niet begrepen. en voor leken is voor alles nog een creditcard nodig ook.

nee, is duidelijk een apple fanboy de baas bij de consumentenbond.
gelukkig testen ze geen platenspelers meer met transportschroeven actief, of keuren ze de enige eerste mp3 phone af omdat er geen nederlandse handleiding bij zat omdat ze hem zelf in de uk gekocht hadden.
consumentenbond @ prutsers..
19-12-2016, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Sterker, je mag eisen dat ze leveren volgens contract en dus zonder die extra voorwaarden.
Je kunt wel zelf een contract opstellen (ik wil een TV zonder kijkgedrag tracking maar met smart TV functies, bijvoorbeeld)
maar je kunt niemand dwingen te leveren volgens dat contract. Het kan zijn dat je een leverancier vindt die daartoe bereid
is maar dat hoeft niet.
Bijvoorbeeld als je bij de telefoonwinkel een Apple telefoon vraagt die werkt zonder tracking en allerlei binding aan shop en
leverancier, dan zal de winkel je gewoon zonder telefoon wegsturen. je hebt daarin niks te eisen.
19-12-2016, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Sterker, je mag eisen dat ze leveren volgens contract en dus zonder die extra voorwaarden.
Je kunt wel zelf een contract opstellen (ik wil een TV zonder kijkgedrag tracking maar met smart TV functies, bijvoorbeeld)
maar je kunt niemand dwingen te leveren volgens dat contract. Het kan zijn dat je een leverancier vindt die daartoe bereid
is maar dat hoeft niet.
Bijvoorbeeld als je bij de telefoonwinkel een Apple telefoon vraagt die werkt zonder tracking en allerlei binding aan shop en
leverancier, dan zal de winkel je gewoon zonder telefoon wegsturen. je hebt daarin niks te eisen.

Gefeliciteerd! Je hebt een gat in de markt gevonden!
19-12-2016, 13:38 door Anoniem
Dus een Sony en Philips TV werkt dus helemaal niet zonder internetverbinding.

Dat is wel vreemd, dat er tv's verkocht mogen worden die out-of-the box helemaal niet werken.

En het is dus ook nog eens koppelverkoop met een internet abonnement.
19-12-2016, 13:41 door Anoniem
@Vandaag, 11:12 door Anoniem

Als je eens begint met de feiten in plaats van aannames. De consumentenbond heeft uitgebreid gewaarschuwd tegen Windows 10.

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2015/windows-10-vist-volop-naar-privegegevens

https://www.consumentenbond.nl/smartphone/betere-privacy-instellingen-in-je-smartphone
19-12-2016, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: hebben ze bij de consumentenbond eindelijk door dat ze apple freaks zijn?
Nee, net zo min als jij door hebt dat je analyse kant noch wal raakt.

De constatering dat smart-tv's naar huis bellen blijft recht overeind staan als ze verzuimen vergelijkbare dingen elders te constateren. Dat er "android" op een doos staat betekent niet dat een consument zonder IT-kennis of zonder juridische kennis dan maar moet snappen wat er op hem/haar afkomt. Dat er na aankoop (!) een licentietekst getoond wordt waarmee je accoord moet gaan is misschien juridisch wel bindend maar moreel verwerpelijk: voor de aankoop aan een klant duidelijk maken wat hij koopt is wel zo netjes. En zomaar het kijkgedrag gaan volgen, wat denken ze wel? Dat anderen dat ook doen is geen argument, het blijft respectloos en een inbreuk op privacy.
19-12-2016, 13:53 door Vandy
Ik heb een Sony Smart-TV, maar deze nog nooit met het internet verbonden; als ik dit zo lees, kan ik dat ook maar beter in de toekomst zo houden.
19-12-2016, 14:30 door Anoniem
Het is alweer jaren geleden dat ik een platte tv van Sony kocht, die een smart-tv bleek te zijn. Best leuk, al die extraatjes, maar niet waar ik dat ding voor gekocht had. Ik kan me geen licentietekst herinneren, en het draaide toen ook nog niet op Android.

Toen ik een keer met nmap aan het spelen was liet ik dat op die tv los en zag ik dat de OS-fingerprint Linux aangaf. Geinig. Maar toen ik een keer met wireshark bezig was zag ik allerlei verkeer van die tv langskomen terwijl hij ogenschijnlijk uitstond. Die stond dus stiekem aan en was met Sony gegevens uit aan het wisselen. Firmware-upgrades gebeurden altijd terwijl hij aan stond, dus dat lijkt het niet geweest te zijn. Ik heb op dat moment de netwerkkabel eruit getrokken en die nooit meer aangesloten. Draadloos had ik hem sowieso al niet verbonden, ik had hem al voor ik een router met wifi had.

Als ik dat aan had zien komen had ik niet een platte tv gekocht maar onderzocht of een gewone monitor direct op de decoder kan, met geluid via de versterker. Het enige dat ik vermoedelijk zal missen daarbij is de mogelijkheid om een foute automatische keuze van beeldverhoudingen te corrigeren. Dat heb ik al een aardige tijd niet meegemaakt, maar in tegenstelling tot sommigen kan ik een uitgerekt of afgeplat beeld niet goed verdragen, de verhoudingen moeten kloppen, dus het is wel van belang. Als dat te regelen is zonder daarvoor een tv te moeten aanschaffen is een tv voor mij overbodig. Maar goed, de vraag wordt pas actueel als mijn huidige tv de geest geeft, en dat duurt vermoedelijk nog vele jaren.
19-12-2016, 14:54 door potshot
Door Anoniem:

wanneer microsoft, nu met windows 10 al 20 jaar naar huis belt hoor je niemand.

WAAATT!!??
het is hier niet anders dan gemekker hierover..!
in de media was er ook al aandacht voor,het is juist microsoft die de meeste kritiek krijgt,ook al zijn andere merken nog erger.
19-12-2016, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: hebben ze bij de consumentenbond eindelijk door dat ze apple freaks zijn?
nu weer alle TV's met android TV bashen die bijvoorbeeld willen weten welke programma's je graag kijkt om hier vergelojkbare tv programma's te kunnen adviseren, hiervoor was het samsung aanklagen voor updates van smartphones die waarschijnlijk al een jaar of 4 met een gebroken scherm in de kast liggen..

Je argument valt in het niet vanwege het kleine detail:
Apple maakt geen IOS voor smart tv's, Android/Google wel.

Google's (Android) verdienmodel zijn jij en ik doordat we achteloos ons gedrag laten opnemen waar hun aan verdienen.

Bij het lezen van jouw post mag ik dan ook opmerken dat je een grote aversie (lees, haat) tegen Apple producten hebt en dit ventileert waar mogelijk doch verder weinig aan de discussie toevoegt.
19-12-2016, 15:51 door Anoniem
Aangezien de apparaten hier in de EU staan, moeten beide fabrikanten aan de GDPR voldoen zodra deze ingaat. Dus het lijkt me leuk als we allemaal in ieder geval de over ons opgeslagen informatie op gaan vragen ( dat gaan we binnenkort bij de NS ook doen, toch?) en dan kijken of alles netjes volgens de regels verloopt.
19-12-2016, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Sterker, je mag eisen dat ze leveren volgens contract en dus zonder die extra voorwaarden.
Je kunt wel zelf een contract opstellen (ik wil een TV zonder kijkgedrag tracking maar met smart TV functies, bijvoorbeeld)
maar je kunt niemand dwingen te leveren volgens dat contract. Het kan zijn dat je een leverancier vindt die daartoe bereid
is maar dat hoeft niet.
Bijvoorbeeld als je bij de telefoonwinkel een Apple telefoon vraagt die werkt zonder tracking en allerlei binding aan shop en
leverancier, dan zal de winkel je gewoon zonder telefoon wegsturen. je hebt daarin niks te eisen.

Als de extra voorwaarden voor verkoop niet kenbaar worden gemaakt mogen ze niet na de verkoop opgelegd/toegevoegd worden. Wanneer de koop contractueel gesloten is (je hebt betaald), zonder extra voorwaarden af te spreken mag je van de verkoper eisen dat het product geleverd wordt binnen het reeds afgesloten contract, wat betekent dat het apparaat aangepast zou moeten worden om zonder extra voorwaarden en met volledige functionaliteit aan het contract te voldoen.
19-12-2016, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem: Dus een Sony en Philips TV werkt dus helemaal niet zonder internetverbinding.

Dat is wel vreemd, dat er tv's verkocht mogen worden die out-of-the box helemaal niet werken.

En het is dus ook nog eens koppelverkoop met een internet abonnement.

Ze werken ook niet zonder stroom volgens een bepaalde specificatie. Maakt het dat koppelverkoop?

Denk even na voordat je wat roept.
19-12-2016, 17:04 door Anoniem
Mijn Panasonic is niet verbonden met internet en gaat dat ook niet worden.
19-12-2016, 17:21 door Anoniem
Dus toch maar beter een RaspBerry Pi om een niet smart TV smart te maken? Het ziet er minder cool uit maar ook minder pottenkijkers.
19-12-2016, 18:19 door vanegmond
Nou lekker weer...Ik heb een Sony Smart tv en kijk vaak YouTube.
Nu gebruik ik ook Google, andere zoekmachines vinden minder.
Dus ik ben misschien niet zo'n goed voorbeeld.
19-12-2016, 21:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-12-2016, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: Dus een Sony en Philips TV werkt dus helemaal niet zonder internetverbinding.

Dat is wel vreemd, dat er tv's verkocht mogen worden die out-of-the box helemaal niet werken.

En het is dus ook nog eens koppelverkoop met een internet abonnement.
Zo vreemd is dat niet. Zoals 40 jaar terug een TV zonder hark op het dak niet werkte, zo werkt nu een digitale TV zonder internet niet.
Vroeger kon je wel anoniem kijken. Dat gaat nu niet meer.
20-12-2016, 00:44 door Anoniem
Door OpenXOR: Ik heb een Sony TV en blokkeer de volgende zaken in mijn firewall omdat ik dit verkeer zag en geen idee heb waarom mijn TV dit doet:

TCP naar 173.230.198.10:80, 2.16.153.65:80, 2.16.153.75:80
UDP naar 239.255.255.250:1900

De laatste is het SSDP protocol IP nummer. Dat kan worden gebruikt om een router te vinden. Het is de vraag of je door blokkeren op een firewall ongewenst Internet toegang kunt tegengaan.

De TV kan via een willekeurige WiFi verbinding (bij de buren) contact maken zonder dat je het ziet.

Daarom vind ik dat er een uitdrukkelijke keuze moet zijn tegen monitoren, gesplitst in onderdelen. Er dient een expliciete opt out/opt in mogelijkheid te zijn. Het kan niet worden verwerkt in een algemene voorwaarden acceptatie/afwijzing.
20-12-2016, 15:05 door PietdeVries
Door Anoniem:
De TV kan via een willekeurige WiFi verbinding (bij de buren) contact maken zonder dat je het ziet.

Onzin! Linkje naar een source of bewering intrekken. Een TV gaat niet zelfstandig op zoek naar accesspoints om 'zomaar' mee te verbinden.
20-12-2016, 20:03 door Anoniem
Door PietdeVries:
Door Anoniem:
De TV kan via een willekeurige WiFi verbinding (bij de buren) contact maken zonder dat je het ziet.

Onzin! Linkje naar een source of bewering intrekken. Een TV gaat niet zelfstandig op zoek naar accesspoints om 'zomaar' mee te verbinden.
Waarom niet? Jij kan via een willekeurig onbeveiligd Wifi-verbinding contact maken met internet. Dan kan een smart-TV dat zeker. Het is niet voor niks een smart TV.
22-12-2016, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem: Dus toch maar beter een RaspBerry Pi om een niet smart TV smart te maken? Het ziet er minder cool uit maar ook minder pottenkijkers.
Tot op zekere hoogte, totdat iemand doorheeft dat je met HDMI 1.4 ook effectief een ethernetverbinding hebt:
http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/hec.aspx

Wellicht is er nu geen wijdverbreide kernelmodule voor, maar wat niet is kan nog komen :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.