image

AIVD maakt cyberspionage en cyberdreiging prioriteit in 2017

donderdag 22 december 2016, 14:37 door Redactie, 7 reacties

Cyberspionage en cyberdreigingen zijn volgend jaar twee van de prioriteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat blijkt uit het jaarplan van de geheime dienst dat vandaag werd gepresenteerd. Volgens de AIVD is Nederland door de digitalisering van de samenleving kwetsbaar voor aanvallen door statelijke en non-statelijke aanvallers die hun economische of politieke positie proberen te versterken.

"Hoogwaardige digitale aanvallen met als oogmerk spionage, beïnvloeding, sabotage of terrorisme vormen een omvangrijke en toenemende bedreiging voor de integriteit en de vertrouwelijkheid van de Nederlandse overheid", schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over het jaarplan (pdf). Zowel op het gebied van cyberspionage als cyberdreigingen ziet de AIVD een toename van ongewenste activiteiten. "Dit vergt extra inspanningen van de AIVD om de inbreuken te onderkennen, te duiden en passende maatregelen te (laten) treffen", aldus Plasterk.

De minister schrijft verder dat de voor volgend jaar geplande invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten effect op het werk van de geheime dienst zal hebben. "De hierin voorziene modernisering van bevoegdheden en de aanpassingen in de toezichtstructuur hebben gevolgen voor de inrichting van de inlichtingenprocessen en bijbehorende informatievoorzieningsprocessen", stelt de minister.

Reacties (7)
22-12-2016, 14:47 door Anoniem
Sterker nog : cyberspionage wordt de cyberdreiging van 2017 !

(Speciaal aangeboden voor Nederlandse burgers, met onbetwiste dank aan .. , omdat je niets te verbergen hebt.)
22-12-2016, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Sterker nog : cyberspionage wordt de cyberdreiging van 2017 !

(Speciaal aangeboden voor Nederlandse burgers, met onbetwiste dank aan .. , omdat je niets te verbergen hebt.)

Rare opmerking: cyberspionage is al jaren een onbetwiste dreiging, niet alleen in 2017.
22-12-2016, 15:09 door Anoniem
Al dat gehuil van die semi privacy vechters, alsof de AIVD/MIVD de capaciteit heeft om iedereen maar in de gaten te houden. Volgens mij lukt het nu nieteens om alle syrie gangers in de gaten te houden. Laat staan de D66 stemmers.

Daarnaast zijn Rusland en China niet afhankelijk van al die bureaucratie.. en kunnen zij onze burgers ongehinderd aanvallen.
22-12-2016, 16:00 door Anoniem
Broodnodig aandachtspunt als kenniseconomie met een hoge afhankelijkheid van IT. De vraag blijft of ons kleine land wel is opgewassen tegen het onzichtbare geweld van de grootmachten.

Misschien moeten we toch maar eens gaan nadenken over een autonoom systeem voor de overheid, financiële wereld, de zorg en kritieke infrastructuur. 2 glasvezels naar elke woning waarvan 1 darkfiber naar de overheid, elk huishouden een dichtgetimmerde laptop die via ethernet of een IrDA dongle met de mediaconverter verbinding maakt. Inloggen met een ingebouwde cardreader en idbewijs en complex wachtwoord. En streng toezicht dat het systeem nergens aan het internet hangt.

Hilarische reactie van de minister; hoe vertel ik zoveel mogelijk zonder iets te zeggen.
22-12-2016, 17:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Sterker nog : cyberspionage wordt de cyberdreiging van 2017 !

(Speciaal aangeboden voor Nederlandse burgers, met onbetwiste dank aan .. , omdat je niets te verbergen hebt.)

Rare opmerking: cyberspionage is al jaren een onbetwiste dreiging, niet alleen in 2017.

Klopt, het zou al 13 jaar prioriteit moeten zijn geweest.
22-12-2016, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Al dat gehuil van die semi privacy vechters, alsof de AIVD/MIVD de capaciteit heeft om iedereen maar in de gaten te houden. Volgens mij lukt het nu nieteens om alle syrie gangers in de gaten te houden. Laat staan de D66 stemmers.

Daarnaast zijn Rusland en China niet afhankelijk van al die bureaucratie.. en kunnen zij onze burgers ongehinderd aanvallen.

Misschien zijn het je eigen traantjes die je moet wegvegen.
Er staat immers een barstensgrote sleepnet kabeltapwet op de rol voor invoering : moet jij eens kijken wat voor visvangst men dan in de big data kuip kan kieperen (ALLES!)

Beetje beter opletten voordat je het mondje te ver open strekt.
De spionage in cyber betreft direct het bespioneren van burgers als die wet er met wat geluk voor hen nog in 2017 doorkomt.
De destijds en nu nog steeds illegale software daarvoor heeft men al jaren geleden voor een miljoen of 18 gekocht van israel.

Best raar toch, bakken met geld uitgeven voordat de wet van goedkeuring door de kamer is?
Sommige besluiten liggen kennelijk vooraf al vast dat men zo zelfverzekerd te werk gaat.
Een dergelijke aankondiging als nu past in dat beeld, de wetgeving komt er en men kan hoe dan ook aan de slag.

Zo gaat dat in onze 'demon'cratie.
26-12-2016, 16:00 door Anoniem
Zolang de AIVD het schandalige salaris biedt van 4500 euro bruto voor security managers die top experts zouden moeten zijn om een extreem gevoelige organisatie zoals de AIVD veilig te houden moet ik helaas constateren dat men of volledig incompetent is (onwaarschijnlijk) of dat het management totaal zit te slapen op het dossier van informatiebeveiliging. Als men zelf speelgoed certificeringen zoals CISM voldoende acht kan ik helaas maar tot 1 conclusie komen. De personen die achter de inhuur zitten van deze posities hebben totaal geen verstand van informatiebeveiliging en het achterliggende management luistert voor geen meter naar de echte experts die er rondlopen.

Als men op deze wijze te werk gaat verdienen we het gewoon om gehacked te worden. Het is alsof je kleuters in stelling brengt tegen geharde soldaten met 20 jaar ervaring. Om te janken gewoon! Zolang de overheid dit niveau van kennis en kunde adverteert pissen partijen zoals de FSB, MSS en verwante clubs hun broek vol van het lachen om de Nederlandse aanpak van informatiebeveiliging. En gelijk hebben ze. Wat een afgang!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.